Regulacia otacok

Sekcia primárne určená k radám o nákupe PC komponentov a príslušenstva...
boXik
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: So 02. Okt, 2010, 16:42

Regulacia otacok

Príspevok od používateľa boXik »

Potreboval by som poradiť ohľadne regulácie otáčok. Ide o to, aby bol pc čo najtichší. Chcel by som si vyskladať nejaký svoj vlastný chladiaci systém. Riešený by bol cez nejaké spínače, ktoré by som zapínal a vypínal podľa potreby (pri hraní by boli zapnuté a pri browsovaní by boli úplne vypnuté a pc by bol chladený len pasívne). Zapnuté ventilátory by boli regulované cet odporové kábly, alebo ako by som to napísal (momentálne používam tie, ktoré boli pribalené k noctua u12pse2).
Takže by som potreboval poradiť:
- nejaký set odporov, aby som si mohol presne zregulovať otáčky
- prepínače
MB: asrock z87 pro4
PSU: corsair tx650w
najlepšie možné riešenie by bolo napájať to priamo zo zdroja (na doske nemam dost konektorov) a všetky fany by mohli byť napajané jednou vetvou, a riadené jediným prepínačom.

Ak by sa niečo také dalo zostrojiť, tak by som vás poprosil o radu. Ak sa vám zdá, že to je úplná somarina a lepší bude klasický regulátor, tak kľudne napíšte a prepáčte mi, že plytvanie vaším časom :) .
Používateľov profilový obrázok
dodiken
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: Po 04. Dec, 2006, 02:00

Re: Regulacia otacok

Príspevok od používateľa dodiken »

Neviem, či je Tvoja doska kompatibilná so Speed Fanom, ak áno, tak podľa mňa je to najlepší spôsob regulácie.
Nastavíš si všetko ako len chceš.
Tu máš článok o regulácii:
http://tksoundworks.com/pc-navody/ventilatory.html
Define R4 Titanium grey - 2xAC F14 Silent + 2xAC P12, Corsair RM 550x, Gigabyte B 660 Gaming X AX, Core i5 - 12500 + Silentium PC Fortis 5, ASUS RTX 4070 Dual, Kingston 2*16GB-3600MHz, Kingston KC 2500, Crucial MX 500/1000GB, WD1003FZEX + WD5002AALX v boxoch Himuro, SyncMaster 2494LW, Icon uDAC v 2, SHP8900, Tascam VL-A5
boXik
Používateľ
Používateľ

tak aby mi to tu nezapadlo prachom.. kupil som na aliexprese 20k potenciometre a chcem ich zapojit priamo na kable od ventilatorov.. tak snad to nevybuchne :D.. najskor som to chcel riesit napajanim priamo zo zdroja cez molex, ale vo fyzike som neni velmi doma .. tak keby mi niekto vedel poradit, ci by ssa to dalo napajat cez jeden molex, tak budem rad ked mi pomozete :) .. a mam dalsi vymysel.. chcem si poskladat free track (na armu a dayz). ps3 kameru som si uz dohodol cez bazos za 5e a ostatok este skumam na googli ..
DiwaSwina
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: Po 28. Júl, 2003, 08:00

Príspevok od používateľa DiwaSwina »

Suhlas s dodiken pokial sa bavime o klasickych vetrakoch tak speedfan. Pokial neie je podporovana doska, aj tak ovladanie fanov na 90 % pojde. Z mojho pohladu mustbe aplikacia, a ZADARMO
Peto77
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: Po 12. Apr, 2010, 22:07

Príspevok od používateľa Peto77 »

Aj ja som za speedfan.
Ak chceš ale nejaké "hw" riešenie a chceš aby ti to regulovalo naraz všetky fany, napíš niečo viac. Všetko sa dá ak sa chce. Ak máš nejaké technické zručnosti tak si môžeš spraviť krabičku ktorú postavíš k monitoru a budeš si to riadiť od tam v cene + - 15e.

Nenapísal si koľko fanov, aké. Cpu/vga by som nechal na sw ale dá sa to spraviť aj tak ako popíšem nižšie, to si ale už musíš odsledovať teploty.

Systémové sa dajú zriešiť cez niečo takéto, http://www.ebay.com/itm/2-x-16mm-6-Gang ... 3a815e3e39

Sprav si plošák, pridaj tam predradné odpory aby si nastavil nerovnosti jednotlivých fanov, alebo lepšie za každý výstup nahodiť trimer cez ktorý si to nastavíš.

Na vstup všetkých kanálov natiahni jeden 12v z molexu + samozrejme zem, zem hneď natiahni do všetkých fanov. Každý výstup potom priradíš k jednému fanu.
Ak nemáš s tvorbou plošákov úplne žiadne skúsenosti tak si niečo naštuduj. Ak to budeš robiť bez neho tak sa v tých kábloch stratíš.

Ale niečo takéto by som určite neriešil, zapni speedfan, tam si to poreguluj a na toto sa vyser, to som len z nudy načrtol ako by som to navrhol ja ak by som silou mocou chcel oddrbať 10 hodín času.
FF6
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: St 03. Mar, 2010, 12:53

Príspevok od používateľa FF6 »

boXik napísal:kupil som na aliexprese 20k potenciometre a chcem ich zapojit priamo na kable od ventilatorov
ja to mám tak nejak poriešené, 4 potenciometre na prednom paneli, napájané jedným molexom...
foto: https://www.dropbox.com/s/o8d43c9mw4qwe ... 7.jpg?dl=0
CPU: Ryzen 7 2700 & Coolink Corator DS, MB: Asrock B450m Pro4, RAM: 2×8GiB Patriot 3200Mhz CL16, SSD: Adata XPG SX8200 Pro 512GB, HDD: WD Green 2TB, GPU: RX580 8GB PSU: Seasonic 550W Gold, Case: Antec 300, OS: Win 10 Pro
dodiken
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: Po 04. Dec, 2006, 02:00

Príspevok od používateľa dodiken »

Ja mám momentálne 7 vetrákov na troch konektoroch, donedávna ich bolo 8, ale grafike stačí len jeden.
Speedfan nastavený na spustenie s win a v speedfane nastavené krivky pre rôzne závislosti na teplotách a nemusím sa serinkať so žiadnymi potenciometrami.
Ale tak, keď chceš krútiť, tak krúť.
Define R4 Titanium grey - 2xAC F14 Silent + 2xAC P12, Corsair RM 550x, Gigabyte B 660 Gaming X AX, Core i5 - 12500 + Silentium PC Fortis 5, ASUS RTX 4070 Dual, Kingston 2*16GB-3600MHz, Kingston KC 2500, Crucial MX 500/1000GB, WD1003FZEX + WD5002AALX v boxoch Himuro, SyncMaster 2494LW, Icon uDAC v 2, SHP8900, Tascam VL-A5
boXik
Používateľ
Používateľ

Teraz sa vám pokúsim čo najpodrobnejšie a najpresnejšie opísať čo presne a prečo chcem :)

Chcem to riešiť HW preto, lebo som bol asi 3 mesiace bez grafickej karty a pc bežal len pasívne, čiže všetok hluk bol spôsobený len HDD. Čo si budeme klamať, zvykol som si a keď som zapojil ventilátory (enermax magma advanced) po pridaní grafiky, tak aj na ich najnižšej rýchlosti (1000) boli dosť hlučné a preto som ich mal napájané cez odpory, ktoré som mal v balení od Noctua U12P se2 a 2 sa neroztočia samostatne, čiže ich "roztáčam" pomocou tých sťahovacích zip pásikov alebo slamkou :laugh:

Plán ako by to malo vypadať:

Napájané by to malo byť molexom. Zničil by som jednu redukciu. Regulátor by mal 5 vetiev (top1x200mm,front1x200,bot1x140,side1x200,rear1x120) každý regulovaný vlastným potenciometrom a aj klasický konektor na ventilátor. Plošák by som chel umiestniť pod tento umelohmotný kryt (na výšku asi 3 cm miesta pod krytom) a potenciometre by trčali skrz predvŕtané diery. Preto nemôžem použiť žiadny seriovo predávaný regulátor a hlavne chcem mať ventilátory pri sledovaní filmov úplne zastavené.

Ventilátory budem vymienať za NZXT FZ nonLED.

Ďalej chcem vymeniť power a hdd led za cold white. Sekundová záležitosť. Ale tiež by som chcel pridať osvetlenie rear I/O shieldu led pásom cold white ovládaný tlačidlom, ktoré bolo určené na zapínanie led základného predného chladiča.

Dúfam, že som to napísal zrozumyteľne
Peto77
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: Po 12. Apr, 2010, 22:07

Príspevok od používateľa Peto77 »

Musíš regulovať každý ventilátor samostatne? Pred sledovaním filmu chceš vážne stále točiť so všetkými potenciometrami? Objednaj si z ebay ten 6kanálový potenciometer, napoj naň všetky ventilátory a máš pokoj. Zatočíš raz a všetky sa vypnú. Nastrkaj tam predradné odpory aby si ich doladil na + - rovnaké otáčky. Nechápem prečo tam chceš pchať 5 potenciometrov, keď sa to dá vyriešiť tak elegantne.
ujo MateSo
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: Št 24. Júl, 2008, 17:14

Príspevok od používateľa ujo MateSo »

pokial to chces manualne ovladat na molexe mas 5-7-12v, kup si 4 prepinac viacpolovy a napoj cezneho dalej funaky,
1 - pozicia off
2 - 5v ticho,
3 - 7v ticho horuca letna noc :D
4 - 12v pc v zatazi

ked funaky zregulujes pod 500 otacok vysledny efekt je vacsinou aj tak iba esteticky, tj toci ale nefuni. na presne zregulovanie by som sa ja vykaslal / +/- 50 otacok nehra rolu. Aj tak ked to budes mat na 5v ta zacnu otravovat hlavicky disku - "sramotia".

Skor by som sa orientoval pocujem ich alebo nie, a nie ako rychlo sa tocia :bye:

ps: manualna regulacia je to najhorsie co existuje, clovek zabuda a je to najlepsia cesta ze sa ti v case daco uvari :furious2:
PC> Asus X99-E WS, 5960x@4.7, 32GB/2400, 2xTitanX, Corsair ax1500i
DiwaSwina
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: Po 28. Júl, 2003, 08:00

Príspevok od používateľa DiwaSwina »

ujo MateSo napísal:
ps: manualna regulacia je to najhorsie co existuje, clovek zabuda a je to najlepsia cesta ze sa ti v case daco uvari :furious2:
Suhlas, v speedfan si presne nastavis co potrebujes, vies si nastavit aj varovania, je to zadarmo, potrebujes len rozdvojky-predlzovaky na vetraky, zalezi aj kolko konektorov na doske mas ovladanych. Este nad tym porozmyslaj, usetris si starosti. Ak by si nakoniec len skoncil pri tych kolieskach, daj speedfan alebo podobne a nastav si aspon varovania na teplotu-ak po filme zabudnes 'pridat', beepom ta upozorni ked sa nieco zacne varit.
boXik
Používateľ
Používateľ

ten nápad so 4 prepinacom sa mi veľmi pozdáva :) .. len teda neviem ako presne spravím so 12v a 5v vetvy 7v :) skúsim to pogoglovat
dakujem za napad

Návrat na "Nákupná poradňa"