RAID a mrznutie

Všetko o pevných diskoch, solid-state diskoch, optických mechanikách, USB diskoch...
Používateľov profilový obrázok
Jerry
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: Ut 22. Feb, 2005, 20:00

RAID a mrznutie

Príspevok od používateľa Jerry »

Pani chcem sa spytat, kto ma skusenost s RAIDOM. Win som nainstall a vsetko ide ok. ale problem mam s hrou, konkretne CS-S, ze hram cca 5 minut a vytuhne mi pc. Vypne sa monitor a pc bezi, ale bez reakcie. Pole mam vytvorene na raid 0 (striping) a velkost tych blokov mam teraz na 64 KB. zostavu vidite v popise. OC mam teraz OFF.
Dominik
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: So 13. Nov, 2004, 14:00

Príspevok od používateľa Dominik »

Nemas v popise napisane ake mas disky, zislo by sa este vediet typ radica.

edit: ale povedal by som ze to mrznutie s raidom nema nic spolocne, skor si po cistej instalacii nieco pobabral :? . skus ine hry.
Jerry
Administrátor
Administrátor

Disky su WD 120 GB 7200 ot. 8 MB cash. Install som robil druhy krat uz ... to iste to robi ... Nemam s tym RAIDOM ziadne skusenosti, tak neviem co s tym moze byt. A ten radic ani neviem kde mam zistit co je to zac. Zapojil som to do dosky a nadstavil v biose raid ...
Dominik
Používateľ
Používateľ

No v prvom rade ti musim povedat ze prevadzkovat RAID0 na takychto diskoch sa vobec neoplati, pokial nepocitas kazdu sekundu pri ukladani 5 GB video suborov.

Mal som asi rok 2x 120GB Seagate v takom RAIDE, a boli spolu pomalsie nez novsi 250GB, co je fakt bieda.

Okrem toho RAID0 = dvojnasobne teplo, dvojnasobna spotreba, dvojnasobny hluk. Ked vykaze sluzbu jeden disk, prides o vsetky data na diskoch. Tak isto operacny system mat na RAIDe0 je pre tie disky utrpenie a velmi sa opotrebuvaju.

Dalsia vec je, ze obycajny radic na doske moze kedykolvek taktovanim procesora skolabovat, a RAID0 ti moze proste spadnut a prides o data. Niekedy staci re-loadnut pole, ale nie vzdy zostane vsetko OK. Pripadne aj CRC chyby pri praci s diskami.

Mal by si preto ten RAID este zvazit, ci sa ti to oplati. Jeden Raptor je rychlejsi nez 4 take disky v RAIDe0 :roll:

Inak ti s problemom neviem pomoct, ale CS kvoli polu nema preco padat, predpokladam ze na disk uz ani pocas hry nepristupuje, vsetko taha z pamate po loadingu.
robour
VIP
VIP
Dátum registrácie: So 26. Jún, 2004, 14:00

Príspevok od používateľa robour »

Tak ja z Dominikom nemozem suhlasit co sa tyka rychlosti toho Raidu. Predsa dva disky vzdy budu mat vacsiu rychlost ako jeden disk uz pre ten princip. K problemu. Myslim ze 64Kb blok je dost vela na bezne aplikacie (pokial nerobis s velkymi subormi - video napr...). Skus to zmenit na 32Kb mozno aj menej. Poskusaj este na inych hrach, ci to neblbne samotny soft.
MTB: ASUS Crosshair VI Hero X370 CPU: AMD Ryzen 5 2600 : Noctua NH U9B RAM: G.SKILL 16GB KIT 3200MHz CL16 Aegis : Sapphire AMD Radeon HD6770: SSD: Samsung 970 Evo 500GB NVme M.2 HDD: Seagate SSHD 2TB ST2000DX001 PSU: Seasonic Focus 550W LCD: Eizo 19"
Jerry
Administrátor
Administrátor

no skusim este zmenit tie bloky na mensie ... ale celkovo system sa sprava rychlejsie, ale som si vsimol, ze napr. to CS nabieha pomalsie ako na Hitachi 250 GB SATA II ... :( no vyskussam este inu hru nejaku a dam info. Kazdu radu privitam a dakujem za odpovede ... Inak produkcia diskov v teste ide okolo 100 MB/s ... co jeden disk nezvladne aj keby sa rozkrajal. (standardny)
Dominik
Používateľ
Používateľ

robour: ano, ale nie s radicom na doske. skutocny vykon je az na radicoch od 8 - 10 tisic. ten softwarovy bordel co je v cipsete sa neda povazovat za "raid radic"

jerry: aky to bol test? 100MB je hlupost, tolko to proste realne neda. pozri si nejake recenzie profesionalnych serverovych radicov, kde sa davaju 4-8 diskov. tie dosahuju priemerne take rychlosti ako pises. ako vidis, ten loading je pomalsi, takze nieco na tom bude, co som povedal.

Návrat na "Pevné disky, SSD, M.2, úložný priestor a mechaniky"