Bezdratovy internet (RadioLan) vs DSL
-
- Nový používateľ
- Dátum registrácie: So 18. Apr, 2009, 18:08
Bezdratovy internet (RadioLan) vs DSL
Zdravim. Dufam ze tato tema nie je mimo misu.
Byvam v bratislave, ale v lokalite, kde nie je ine kablove pripojenie ako DSL. Teraz mam interet od T-comu, ale ta rychlost/cena nie je bohvie co. Za 5 Mbit platim cez 20 euro. Kedze mi konci viazanost, tak som sa rozhliadol inam. (A tiez ma uz seru sposoby t-comu)
Narazil som na RadioLan a ich sluzby Ultra internet. Na T-come mam rad spolahlivost. Technologia pripojenia od radiolanu, je bezdratovo cez zariadenie ( asi taka nejaka antena) "NanoBeam maly" ktory bude namiereny na pripojny bod. Uvadzaju, ze agregacia je 1:10 alebo 1:15, a max download je 18 Mbit.
Zaujima ma, ci ma s nimi, resp. tym sposobom pripojenia niekto skusenosti. Ako je to so spolahlivostou, odozvou.
Odporucili by ste mi ich skusit, alebo zostat pri kablovom t-come?
EDIT: Zatial co som nasiel na internete reakcie na tento typ pripojenia, tak su to vsetko velmi stare diskusie. Okolo 10 rokov a od vtedy technologia urcite pokrocila.
Byvam v bratislave, ale v lokalite, kde nie je ine kablove pripojenie ako DSL. Teraz mam interet od T-comu, ale ta rychlost/cena nie je bohvie co. Za 5 Mbit platim cez 20 euro. Kedze mi konci viazanost, tak som sa rozhliadol inam. (A tiez ma uz seru sposoby t-comu)
Narazil som na RadioLan a ich sluzby Ultra internet. Na T-come mam rad spolahlivost. Technologia pripojenia od radiolanu, je bezdratovo cez zariadenie ( asi taka nejaka antena) "NanoBeam maly" ktory bude namiereny na pripojny bod. Uvadzaju, ze agregacia je 1:10 alebo 1:15, a max download je 18 Mbit.
Zaujima ma, ci ma s nimi, resp. tym sposobom pripojenia niekto skusenosti. Ako je to so spolahlivostou, odozvou.
Odporucili by ste mi ich skusit, alebo zostat pri kablovom t-come?
EDIT: Zatial co som nasiel na internete reakcie na tento typ pripojenia, tak su to vsetko velmi stare diskusie. Okolo 10 rokov a od vtedy technologia urcite pokrocila.
Naposledy upravil/-a Viktorr v Ne 21. Jún, 2015, 00:30, upravené celkom 1 krát.
-
- Sponzor fóra gold
- Dátum registrácie: Po 28. Feb, 2011, 11:49
Re: Bezdratovy internet vs DSL
neviem ako je to tam s rusenim atd atd, ale osobne som pouzival bezdrotove pripojenie s takymito antenami a prva vec ktoru som si vsimol, ze tam bol razantne nizsi ping ako ked som mal dsl [z cca 40 na 20].
main: 9950X + Noctua NH-D15 G2, ASUS STRIX B650E-F, Kingston 64gb DDR5 6000 CL30, 7900 GRE Nitro+, 990 Pro 4TB, ASUS STRIX Aura RGB 1000W, Fractal North XL + 4x Noctua A14x25 G2
- shiro
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00
logicky, akykolvek bezdrat bude nespolahlivejsi ako kabel/optika.
lebo pocasie, rusenie a milion dalsich veci.
Ryzen 7 3700X | SilentiumPC Fera 3 | Asrock X570M Pro4 | Kingston FURY 32GB DDR4 3600 MHz CL18 Beast Black | Gainward RTX4060 Ti Pegasus 8GB | Samsung 970evo Plus 250GB NVMe | Corsair MP510 1TB NVMe | Samsung 980 Pro 2TB NVMe | Corsair RM550x | 32" Samsung ViewFinity S60UA | 3x Noctua NF-S12B redux 1200 PWM
Xiaomi 14T 256GB
Xiaomi 14T 256GB
- geroswen
- Používateľ
- Dátum registrácie: So 03. Jan, 2015, 23:54
Ak sa na tom hravas nejake online hry, tak zostan urcite pri kablovom pripojeni... Orange ma o nieco lepsie ceny ako Telekom.
Pokial pouzivas internet na zdielanie suborov a web, tak to moze byt v pohode.
Konkretne s Radiolan nemam ziadne skusenosti ale predpokladam, ze v porovnani s konkurenciou tam nebude ziadny rozdiel. To znamena, ze asi tolkoto:
1. caste vypadky
2. premenlivy ping
3. v spicke od 19 do 22 mozes vdaka agregacii na internet zabudnut
4. support ti bude tvrdit, ze u nich je vsetko v poriadku
Taketo skusenosti mam s malym lokalnym ISP (Golemtech) aj pomerne velkym ISP v BA (Isper).
Ak to chces predsa len risknut, tak urcite nepodpisuj ziadnu viazanost a vyziadaj si nejaku dobu na otestovanie.
Pokial pouzivas internet na zdielanie suborov a web, tak to moze byt v pohode.
Konkretne s Radiolan nemam ziadne skusenosti ale predpokladam, ze v porovnani s konkurenciou tam nebude ziadny rozdiel. To znamena, ze asi tolkoto:
1. caste vypadky
2. premenlivy ping
3. v spicke od 19 do 22 mozes vdaka agregacii na internet zabudnut
4. support ti bude tvrdit, ze u nich je vsetko v poriadku
Taketo skusenosti mam s malym lokalnym ISP (Golemtech) aj pomerne velkym ISP v BA (Isper).
Ak to chces predsa len risknut, tak urcite nepodpisuj ziadnu viazanost a vyziadaj si nejaku dobu na otestovanie.
Dell M4500 - i7-920xm @3.87Ghz, quadro 1800m
Zisti ci mas dostupnost na VDSL tam by si uz za 20 eur mal 50/5 Mb/s zistis na ich stranke dostupnost sluzieb kde si napises svoju adresu
- Jednoduska
- Sponzor fóra silver
- Dátum registrácie: Po 19. Nov, 2012, 15:45
mal som tu na to temu.
V podstate ide o to kde je vysielac kde si ty a ake mas "poveternostne"podmienky.
U nas v KE ti Antik posle zadarmo techov a zmeraju ti signal poviedia ti ake potencionalne moznosti tam mas. skus im zavolat nech ti pridu pozriet
V podstate ide o to kde je vysielac kde si ty a ake mas "poveternostne"podmienky.
U nas v KE ti Antik posle zadarmo techov a zmeraju ti signal poviedia ti ake potencionalne moznosti tam mas. skus im zavolat nech ti pridu pozriet

CASE: Xtia X-mini pro, CPU: AMD Ryzen 7600, RAM: 32GB, GPU: AMD Powercolor 9060 XT, 1GB SSD
-
- Sponzor fóra gold
- Dátum registrácie: Po 28. Feb, 2011, 11:49
hah, a preto som mal ovela lepsi ping aj stabilitu pri bezdrotovom providerovi ako pri telekom dslku, ze ano?, a to som bol pripojeny na vzdialenost 1.5kmshiro napísal:logicky, akykolvek bezdrat bude nespolahlivejsi ako kabel/optika.
Aj ja som si to myslel, ze to bude nespolahlivejsie.
Vsetko zavisi od pozicie
main: 9950X + Noctua NH-D15 G2, ASUS STRIX B650E-F, Kingston 64gb DDR5 6000 CL30, 7900 GRE Nitro+, 990 Pro 4TB, ASUS STRIX Aura RGB 1000W, Fractal North XL + 4x Noctua A14x25 G2
-
- Nový používateľ
Mam to zhruba 2 km, cisty vyhlad. V pondelok im tam zavolam, nech mi povedia presnu adresu toho vysielaca. Mam od nich papier kde je nazvany ten pristupovy bod hreben, a viem ktorym smerom pozeral ten technik. Ak je to to co si myslim ( na jednom panelaku, velmi velka antena ) tak je to okolo 2 km.
Zial VDSL tu nemam tiez zda sa...
EDIT: Teraz hravam online len velmi sporadicky, a brat hrava Mechwarriora na US serveroch, tazke ping 120 aj tak. Mne ide o to, ze ak prijde nejaka hmla, alebo silna burka, vela dazda, ci zostanem bez netu, alebo ci to nejak dokaze prejst.
Zial VDSL tu nemam tiez zda sa...
EDIT: Teraz hravam online len velmi sporadicky, a brat hrava Mechwarriora na US serveroch, tazke ping 120 aj tak. Mne ide o to, ze ak prijde nejaka hmla, alebo silna burka, vela dazda, ci zostanem bez netu, alebo ci to nejak dokaze prejst.
- Matej.T
- Používateľ
- Dátum registrácie: Pi 11. Mar, 2011, 22:09
My sme mali mikrovlnku a skúsenosti boli katastrofálne. Sneh/búrka/silnejší vietor = časté výpadky + latency 10k vo WoW (1,5km priamo na vysielač)
Macbook Pro 2.4/8/256 (Late 2013) + Samsung Galaxy S9 Midnight Black DUOS
Gaming: Intel i5 8600k | delid by Gabo |+ Barrow CPU block | EVGA GTX 1080 SC + EKWB nickel plated block | ASRock Z370 Extreme4 | Corsair Dominator 16GB DDR4 3200Mhz | Corsair RM650i | Fractal Design Define R6 TG | Samsung EVO 850 250GB | EK-DuraClear + EK D5+ EKWB PE 360 + EKWB XE 240 + LG 27GL850 + Corsair K70 RGB + Logitech G403
HTPC: Intel Xeon 1225v3 | MSI H87I | Crucial 8GB | Fractal Node 304 | Seasonic G Series 360
Gaming: Intel i5 8600k | delid by Gabo |+ Barrow CPU block | EVGA GTX 1080 SC + EKWB nickel plated block | ASRock Z370 Extreme4 | Corsair Dominator 16GB DDR4 3200Mhz | Corsair RM650i | Fractal Design Define R6 TG | Samsung EVO 850 250GB | EK-DuraClear + EK D5+ EKWB PE 360 + EKWB XE 240 + LG 27GL850 + Corsair K70 RGB + Logitech G403
HTPC: Intel Xeon 1225v3 | MSI H87I | Crucial 8GB | Fractal Node 304 | Seasonic G Series 360
-
- Nový používateľ
Re: Bezdratovy internet (RadioLan) vs DSL
To co vlastne oni "poskytuju" je WiMax ? Alebo to je nejaka ina technologia ?
- Pepeb007xx
- Sponzor fóra silver
- Dátum registrácie: St 16. Mar, 2011, 18:22
mam RadioLan
takze oproti DSL Telekom
- lepsi ping (negarantovany) (ja osobne byvam 100km od BA,idem skoro cez 6 hopov na optiku ale na BA mam ping 6-24ms)
- vyssia rychlost DL/UL (obcas kolisanie ale nic hrozne,youtube mi ide bez problemov 1080p plynule)
- vypadky,velmi zriedkavo (vacsinou ich vyriesia bez nejakych obstrukcii)
- so supportom nemam ziadny problem,vzdy vyriesia rychlo a ochota je tiez na velkej urovni
..u nas v dedine maju 5,4GHz anteny na vysielace aj na prijimace,cize tipujem,ze u vas to nebude inak.
btw 2km ako zakaznik od vysielaca je velmi dlha vzdialenost,skus s nimi poriesit nejaky prepoj,minimalne na kratsiu vzdialenost,pripadne nech ti tam na miesto nanostationu daju nanobridge (ver mi,po konzultacii nebudu robit problemy).
takze oproti DSL Telekom
- lepsi ping (negarantovany) (ja osobne byvam 100km od BA,idem skoro cez 6 hopov na optiku ale na BA mam ping 6-24ms)
- vyssia rychlost DL/UL (obcas kolisanie ale nic hrozne,youtube mi ide bez problemov 1080p plynule)
- vypadky,velmi zriedkavo (vacsinou ich vyriesia bez nejakych obstrukcii)
- so supportom nemam ziadny problem,vzdy vyriesia rychlo a ochota je tiez na velkej urovni
..u nas v dedine maju 5,4GHz anteny na vysielace aj na prijimace,cize tipujem,ze u vas to nebude inak.
btw 2km ako zakaznik od vysielaca je velmi dlha vzdialenost,skus s nimi poriesit nejaky prepoj,minimalne na kratsiu vzdialenost,pripadne nech ti tam na miesto nanostationu daju nanobridge (ver mi,po konzultacii nebudu robit problemy).
MB Asus B550-F CPU AMD Ryzen 7 5800X3D @4,4GHz CPU AIO Fracal Desing Lumen S36 GPU Sapphire NITRO+ AMD Radeon RX 7900 XTX Vapor-X 24G RAM Patriot 64GB DDR4 SSD Samsung 990 PRO 2 TB PSU Corsair RM850x Case Fractal Design North Chalk White TG Clear Monitor Samsung 32''U32H850 OS Win 11PRO64SK Repro Edifier S880DB
Unraid NAS MB Asrock Z790 Pro RS CPU Intel Core i5-14400 @ 2.5GHz CPU fan ARCTIC Freezer 36 RAM Crucial 32GB DDR5 SSD cache WD 2x500GB HDD Toshiba 3x22TB PSU Corsair RM750x Case Jonsbo N5 UPS EATON 5E Gen2 900F USB
Router Mikrotik hAP ac³ MESH 3×Asus RT-AX55 Surveillance Reolink RLN16-410 8TB UPS EATON Ellipse ECO800
TV Philips 65OLED806 SoundBar Samsung HW-Q950A 11.1.4
#grammarnazi #parfumslover Steam Pepeb007xx #DotA2 pretaktovanie klan: PC.SK Battle.net pepeb007xx#2925 #diablo4 GamePad Xbox wireless controller
Unraid NAS MB Asrock Z790 Pro RS CPU Intel Core i5-14400 @ 2.5GHz CPU fan ARCTIC Freezer 36 RAM Crucial 32GB DDR5 SSD cache WD 2x500GB HDD Toshiba 3x22TB PSU Corsair RM750x Case Jonsbo N5 UPS EATON 5E Gen2 900F USB
Router Mikrotik hAP ac³ MESH 3×Asus RT-AX55 Surveillance Reolink RLN16-410 8TB UPS EATON Ellipse ECO800
TV Philips 65OLED806 SoundBar Samsung HW-Q950A 11.1.4
#grammarnazi #parfumslover Steam Pepeb007xx #DotA2 pretaktovanie klan: PC.SK Battle.net pepeb007xx#2925 #diablo4 GamePad Xbox wireless controller
- shiro
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00
Ano. Ty. Jeden z miliardy. A ostatni obyvatelia planety co? Proste nehrozi. Si prvy, koho za 20r IT praxe vidim, ze ma lepsie pingy na wifi ako kabel. Je to logicka hovadina, aj ked pripustam, stat sa to moze, lebo stav kablov telekomu byva dakedy dost zly.LordKJ napísal: hah, a preto som mal ovela lepsi ping aj stabilitu pri bezdrotovom providerovi ako pri telekom dslku, ze ano?, a to som bol pripojeny na vzdialenost 1.5km
Aj ja som si to myslel, ze to bude nespolahlivejsie.
Vsetko zavisi od pozicie
Ryzen 7 3700X | SilentiumPC Fera 3 | Asrock X570M Pro4 | Kingston FURY 32GB DDR4 3600 MHz CL18 Beast Black | Gainward RTX4060 Ti Pegasus 8GB | Samsung 970evo Plus 250GB NVMe | Corsair MP510 1TB NVMe | Samsung 980 Pro 2TB NVMe | Corsair RM550x | 32" Samsung ViewFinity S60UA | 3x Noctua NF-S12B redux 1200 PWM
Xiaomi 14T 256GB
Xiaomi 14T 256GB
-
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16
uplny suhlas.
>> btw 2km ako zakaznik od vysielaca je velmi dlha vzdialenost
to vobec nie je pravda. Ci 2km alebo 24km, furt mozes mat 1ms ping medzi tymi radiami, o spolahlivosti to takisto nie je (pocasie ? nedajte sa vysmiat, vsetky problemy na 5GHz s pocasim su len o tom ze provider nevie zaizolovat zariadenia, antenove prepoje a ze mu tam natecie, pripadne ze vypadne elektrina a podobne, s technickym riesenim radii to vobec nic nema spolocne).
Cely user experience je zalozeny na ruseni v pasme, ktore nie je garantovane... pingy, priepustnost. Keby vsetci "mikrovlnkari" mali uplne ciste pasmo podobne ako v pripade licencovanych spojov, bolo by to uplne bezproblemove a priepustnost/pingy by boli vyhradne vecou zakaznikov na tom konkretnom vysielaci a internych zalezitosti ktore si musi osefovat firma.
>> btw 2km ako zakaznik od vysielaca je velmi dlha vzdialenost
to vobec nie je pravda. Ci 2km alebo 24km, furt mozes mat 1ms ping medzi tymi radiami, o spolahlivosti to takisto nie je (pocasie ? nedajte sa vysmiat, vsetky problemy na 5GHz s pocasim su len o tom ze provider nevie zaizolovat zariadenia, antenove prepoje a ze mu tam natecie, pripadne ze vypadne elektrina a podobne, s technickym riesenim radii to vobec nic nema spolocne).
Cely user experience je zalozeny na ruseni v pasme, ktore nie je garantovane... pingy, priepustnost. Keby vsetci "mikrovlnkari" mali uplne ciste pasmo podobne ako v pripade licencovanych spojov, bolo by to uplne bezproblemove a priepustnost/pingy by boli vyhradne vecou zakaznikov na tom konkretnom vysielaci a internych zalezitosti ktore si musi osefovat firma.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
-
- Nový používateľ
Hm... vela rozchadzajucich sa nazorov. Myslite ze ADSL od Slovanetu 10/1 Mbit, bude lepsia volba ? Aj ked nie je taka rychlost a netusim aka je agregacia, ze je to istejsie ? Ten RadioLan ma agregaciu 10:1. Slovanet setusim aku ma.
- geroswen
- Používateľ
- Dátum registrácie: So 03. Jan, 2015, 23:54
Ak ti 10/1 Mbit/s ponuka Slovanet, tak ti ho vie ponuknut aj Telekom. Na ten ich online overovac dostupnosti sa nespoliehaj... mne napriklad ponuka iba nejaky satelitny net aj napriek tomu, ze mam doma DSL.
Ak si daleko od ustredne, tak by som sa do 10 Mbit moc netlacil. Ja to mam rovnako. Telekom mi tam v minulosti sice pustil 10 Mbit ale oproti 5 Mbit to ovela viac padalo a tak som sa po dvoch rokoch vratil spat na 5 Mbit. Pri 5 Mbit pripojeni mam v speedtestoch vzdy o nieco viac ako 5 Mbit. Pri 10 Mbit to byvalo vacsinou v speedtestoch okolo 8 Mbit.
Bezdratorvy internet nebude nikdy taky spolahlivy ako kabel. Moze ho rusit hociktory amater, ktory chyta signal na plechovicu. Mas tam znacne obmedzenu sirku pasma, ked sa vsetci uzivatelia delia o ten isty rozsah frekvencii. Pouziva sa nelicencovane pasmo, na ktorom si moze prevdzkovat kto chce co chce + ho rusia domace spotrebice atd. Taktiez tam mas problemy s odrazmi a s pocasim.
To, ze ma niekto cez bezdratove pripojenie lepsi ping ako cez DSL je sice mozne ale urcite ten ping nie je stabilny... Ak by som si mal vybrat stabilny ping 20ms vs nestabilny ping 5 ms, tak by som isiel do toho 20ms. Beriem do uvahy svoje osobne poziadavky (obcas sa chcem aj na urovni zahrat).
Musis sa teda rozhodut, ci ti ide o spolahlivost alebo prenosovu rychlost.
Ak si daleko od ustredne, tak by som sa do 10 Mbit moc netlacil. Ja to mam rovnako. Telekom mi tam v minulosti sice pustil 10 Mbit ale oproti 5 Mbit to ovela viac padalo a tak som sa po dvoch rokoch vratil spat na 5 Mbit. Pri 5 Mbit pripojeni mam v speedtestoch vzdy o nieco viac ako 5 Mbit. Pri 10 Mbit to byvalo vacsinou v speedtestoch okolo 8 Mbit.
Bezdratorvy internet nebude nikdy taky spolahlivy ako kabel. Moze ho rusit hociktory amater, ktory chyta signal na plechovicu. Mas tam znacne obmedzenu sirku pasma, ked sa vsetci uzivatelia delia o ten isty rozsah frekvencii. Pouziva sa nelicencovane pasmo, na ktorom si moze prevdzkovat kto chce co chce + ho rusia domace spotrebice atd. Taktiez tam mas problemy s odrazmi a s pocasim.
To, ze ma niekto cez bezdratove pripojenie lepsi ping ako cez DSL je sice mozne ale urcite ten ping nie je stabilny... Ak by som si mal vybrat stabilny ping 20ms vs nestabilny ping 5 ms, tak by som isiel do toho 20ms. Beriem do uvahy svoje osobne poziadavky (obcas sa chcem aj na urovni zahrat).
Musis sa teda rozhodut, ci ti ide o spolahlivost alebo prenosovu rychlost.
Dell M4500 - i7-920xm @3.87Ghz, quadro 1800m