Problém s bootovaním NTB s SSD a HDD

Všetko o pevných diskoch, solid-state diskoch, optických mechanikách, USB diskoch...
Taurus
Nový používateľ
Nový používateľ
Dátum registrácie: Št 25. Jún, 2015, 20:37

Problém s bootovaním NTB s SSD a HDD

Príspevok od používateľa Taurus »

Ahojte.
Do NTB HP Pavilion DV6-1330 som si nainštaloval SSD Samsung EVO 850 a namiesto optickej mechaniky som strčil pôvodný WD 500 GB. Keďže nemám inštalačku Win ale len Recovery partíciu na disku, naklonoval som SSD cez Samsung Data Migration. Potiaľto by to bolo v poriadku. Samotný SSD je funkčný, systém z neho bootuje. Ale ak je v NTB strčený bay s pôvodným HDD, tak systém bootuje z HDD a nie z SSD. Nastavenia v BIOS-e sú dokopy žiadne. Mám nastavený boot z "Notebook hard drive" a zakázaný boot z optickej mechaniky, ale aj tak ten HDD "prekričí" SSD a boot ide z HDD. Odstránil som z neho boot partíciu, sformátoval C: s pôvodnými Win ale aj tak sa snaži bootovať z neho s hláškou chýbajúceho bootmgr.
SSD nabootuje len vtedy, ak pri zapnutí idem cez F9 do boot managera a vyberiem možnosť "Notebook hard drive" (ktorá je aj natvrdo nastavená aj v BIOS-e ale toto nastavenie nejako "nefunguje").
Už sa s tým trápim 2 dni, aj googla som sa opýtal, ale tiez mu nic rozumné nenapadlo :cry:
Predpokladám, že je problém medzi stoličkou a klávesnicou, tak ma prosím postrčte, nech mi to konečne dôjde :help:
Vďaka.
Používateľov profilový obrázok
pepkopav
Notebook expert
Notebook expert
Dátum registrácie: Ne 19. Feb, 2012, 19:05

Re: Problém s bootovaním NTB s SSD a HDD

Príspevok od používateľa pepkopav »

Problém nieje u teba ale v starom biose.Mal som hp elitebook 8530p čo je vekom približne rovnaký nb ale s novým moderným biosom tam som to prestavil a krásne mi to šlapalo.
Skús nahrať nový bios ale neviem či to pomôže ak tam bude niečo rovnaké.Ak máš v biose možnosť úplne odstrániť boot z toho hdd tak skús ale to tam asi nenájdeš.Ja som tiež pri reinstale musel vyberať platňový inak mi ignorovalo ssd a tvrdohlavo chcel inštalovať na platňu.Môže to byť aj tým,že nb je sata 2 a ten ssd je sata 3.
ASUS ROG Strix G18 Intel Core i9 14900HX,RAM 32GB DDR5,NVIDIA GeForce RTX 4060,SSD 2000Gb,IPS 2560X1600,Windows 11...
Taurus
Nový používateľ
Nový používateľ
Dátum registrácie: Št 25. Jún, 2015, 20:37

Príspevok od používateľa Taurus »

BIOS mám posledný, ktorý je na stránke HP zverejnený. Neviem, či by som niekde inde našiel novší. Poradil som si s tým tak, že som nechal SSD na mieste DVD mechaniky a HDD som nechal na pôvodnom mieste v NTB. Boot funguje bez problémov, aj keď mi to hlava neberie... Podľa testu v Samsung Magician je výkon SSD rovnaký v oboch umiestneniach a zodpovedá SATA II. Takže som to prestal riešiť. Veď v HP asi vedia, čo robia... :D
Aj tak ďakujem za radu.
pepkopav
Notebook expert
Notebook expert
Dátum registrácie: Ne 19. Feb, 2012, 19:05

Príspevok od používateľa pepkopav »

Tak z toho som jeleň :hysterical: mne to tak vôbec nechcelo ísť.Ale ako si napísal vedia čo robia len my nie. :facepalm:
ASUS ROG Strix G18 Intel Core i9 14900HX,RAM 32GB DDR5,NVIDIA GeForce RTX 4060,SSD 2000Gb,IPS 2560X1600,Windows 11...
bassgenerator
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: So 30. Aug, 2008, 08:28

Príspevok od používateľa bassgenerator »

Skus s prostredia windowsu cez Easy BCD nastavit tie priority. Mohlo by to tak fungovat.
http://www.softpedia.com/get/System/OS- ... yBCD.shtml
NB: Lenovo Thinkpad T570 win 10 pro x64
Mobil: Apple Iphone 13 pro Max gold 128 GB

Návrat na "Pevné disky, SSD, M.2, úložný priestor a mechaniky"