Zdravím,
PC sa už nejakú dobu nevenujem tak prosím o radu. Potrebujem upgrade PC na prácu s fotkami (95% photoshop). Terajšia zostava je:
i5 2500k na ňom AC Freezer Xtreme rev.2
Z68A-D3H-B3
16GB DDR3 Kingston 1333 CL9
GeForce 550Ti
Ocz Agility 3 128Gb
Arctic 550W Zdroj
Chcel by som tam asi nechať skriňu, zdroj a chladič na CPU ak by sa dal použiť.
Ďalšia podstatná vec ohladom diskov, plánujem nové SSD (128-256G) a k tomu 2 HDD (1-2 Tb) zapojené do zrkadlového RAIDu (záloha fotiek), bolo by to takto možné?
Takže potrebujem CPU, MB, GPU, RAM, SSD, HDD.
Za všetky reakcie vopred ďakujem, dosť mi to ponáhľa.
PC na prácu s fotkami 1000-1500e
-
- Používateľ
- Dátum registrácie: Pi 18. Sep, 2015, 00:29
Re: PC na prácu s fotkami 1000-1500e
Asi by som ešte vydržal, nepríde mi to ako slabé na dnešnú dobu. SSD by pomohlo na zrýchlenie systému, ale pri fotkách to nejak moc nepocítiš.
Ked do toho buchneš 1000€ tak si myslím že to ani moc nezbadáš na zrýchlení práce
Ked do toho buchneš 1000€ tak si myslím že to ani moc nezbadáš na zrýchlení práce
- geroswen
- Používateľ
- Dátum registrácie: So 03. Jan, 2015, 23:54
Osobne by som si tu zostavu este nechal. CPU mozes pretocit (pripadne kupit bazarovu i7) a vykon nebude daleko od sucasnych i5. SSD si kup nejake 850 EVO od Samsungu a grafiku podla chuti. Pripadne vymen aj zdroj za EVGA 750w G2.
Dell M4500 - i7-920xm @3.87Ghz, quadro 1800m
pozhanal by som si i7 ak už tá i5 straca dych, alebo ju pretocil, kupil ssd, hdd, a hotovo.
Spoiler: ukázať
Monitor mas aky? Zacal by som nim.
Argumentum ad hominem (lat.) je argument, ktorým sa diskutujúci snaží vyvrátiť oponentovo tvrdenie poukazovaním na oponentove skutočné či domnelé nedostatky. Snaží sa previesť dialóg od diskusie o probléme samotnom k diskusii o mravnej či inej oponentovej integrite.
-
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16
najprv by som velmi starostlivo osefoval sucasnu zostavu. 16GB RAM mi pride trosku malo, Task Manager v plnom boji pri najtazsom pouziti napovie. Velky pozor na fyzicku pamat a swap. Vobec neplati ze cim viacej swapu tym lepsie - windows nema dobre zvladnuty virtual memory management a velakrat som dokazal kamaratom vyoptimalizovat vykon VYPNUTIM swapu pretoze vtedy je Windows a aplikacie nuteny drzat vsetko v pamati a nema ziadnu moznost streckovat do swapu. Pozor na nastavenie Photoshopu pripadne inych aplikacii ktore pouzivas. Pozor na to aby ti 16GB bolo dost.
128GB SSD by som v ziadnom pripade nekupoval. Nemaju buducnost, opodstatnenie, VYKON, proste pod 256GB by som dnes urcite nesiel. Pred dvomi dnami sme s kolegom brali 512GB SSDcka, 150eur bez dph v cesko-slovenskom obchode na Prievozskej.
Je velmi mozne - Task Manager ukaze - ze jednoduchym rozsirenim sucasnej zostavy na 32GB teda za doplatok 200eur dokazes zdesatnasobit sucasny vykon. Bolo by to vtedy ked nemas dost fyzickej pamate pre tvoje pouzitie. Vrstvy, RAWka z D800/D810 si pytaju svoje ze sa jeden nestaci cudovat.
Ked uz to nieco musi byt do 1500, tak navrhujem:
x99 dosku, napriklad asus x99-s, cenovka okolo 270eur
i7-5820k, sestjadro, betonovo pretocitelne na 4.2GHz, vyhrotene aj na 4.5-4.7GHz, cenovka okolo 350eur
32GB RAM je nutnost, 400eur
GPU : neviem poradit. Pozeraj aplikacie co pouzivas. CUDA urychlenie Adobe ?
SSD : nic pod 256GB neexistuje, takze 120eur
HDD : 1TB je totalna blbost, pod 3TB by som zase nesiel. Budujes zostavu cez 1000eur, a chces usetrit 38eur na harddisku s tretinovou kapacitou ? To je pitomost non-ultra-turbo-plus ako nedat si klimatizaciu do Mercedesu S600 (keby to islo). Hitachi DeskStar, 3TB. WD Red 3TB.
medzisucet bez grafiky : 1360eur. Dost. Na grafiku moc nezostalo, ale X99 ma obrovske vyhody oproti konzumerskym platformam - predovsetkym viac slotov na RAM, standard je 8x DDR4 ; potom 28 alebo 40 PCI-Express liniek na procesor podla CPU, konzumerske maju len 16 ; vacsinou su tie dosky kvalitnejsie postavene, lepsie pretaktovatelne, s vyssou vybavou, zarukou. A sestjadro v spotrebitelskom segmente nemas vobec. Zaplatis o 200eur viac nez na com sa deticky hraju ale mas namiesto Oktavie taky Mercedes E.
Rozhodne, rozhodne by som zacal analyzou sucasneho systemu co je tvoja brzda. Mnozstvo RAM, vykon procesoru (100% cely cas ? Neverim), vykon diskoveho subsystemu. Netreba zmenit vsetko naraz, da sa postupne, nemusis vyvalit 1500 ale len cojaviem 600eur. A ked budes investovat ROZUMNE, vylepsene komponenty ti zostanu aj do buducnosti (zoberies si pekne SSD, HDD... tak ho nemusis vyhodit ked pojdes zo Z77 na X99 platformu a podobne). Hlavny problem bude asi RAM, pretoze X99 skoro vsetky pouzivaju DDR4, kdezto sucasne dosluhujuce platformy skoro ziadna nepouziva DDR4. Tento parameter si ale vies velmi starostlivo zvazit.
Takze, co je tvoja brzda ?
128GB SSD by som v ziadnom pripade nekupoval. Nemaju buducnost, opodstatnenie, VYKON, proste pod 256GB by som dnes urcite nesiel. Pred dvomi dnami sme s kolegom brali 512GB SSDcka, 150eur bez dph v cesko-slovenskom obchode na Prievozskej.
Je velmi mozne - Task Manager ukaze - ze jednoduchym rozsirenim sucasnej zostavy na 32GB teda za doplatok 200eur dokazes zdesatnasobit sucasny vykon. Bolo by to vtedy ked nemas dost fyzickej pamate pre tvoje pouzitie. Vrstvy, RAWka z D800/D810 si pytaju svoje ze sa jeden nestaci cudovat.
Ked uz to nieco musi byt do 1500, tak navrhujem:
x99 dosku, napriklad asus x99-s, cenovka okolo 270eur
i7-5820k, sestjadro, betonovo pretocitelne na 4.2GHz, vyhrotene aj na 4.5-4.7GHz, cenovka okolo 350eur
32GB RAM je nutnost, 400eur
GPU : neviem poradit. Pozeraj aplikacie co pouzivas. CUDA urychlenie Adobe ?
SSD : nic pod 256GB neexistuje, takze 120eur
HDD : 1TB je totalna blbost, pod 3TB by som zase nesiel. Budujes zostavu cez 1000eur, a chces usetrit 38eur na harddisku s tretinovou kapacitou ? To je pitomost non-ultra-turbo-plus ako nedat si klimatizaciu do Mercedesu S600 (keby to islo). Hitachi DeskStar, 3TB. WD Red 3TB.
medzisucet bez grafiky : 1360eur. Dost. Na grafiku moc nezostalo, ale X99 ma obrovske vyhody oproti konzumerskym platformam - predovsetkym viac slotov na RAM, standard je 8x DDR4 ; potom 28 alebo 40 PCI-Express liniek na procesor podla CPU, konzumerske maju len 16 ; vacsinou su tie dosky kvalitnejsie postavene, lepsie pretaktovatelne, s vyssou vybavou, zarukou. A sestjadro v spotrebitelskom segmente nemas vobec. Zaplatis o 200eur viac nez na com sa deticky hraju ale mas namiesto Oktavie taky Mercedes E.
Rozhodne, rozhodne by som zacal analyzou sucasneho systemu co je tvoja brzda. Mnozstvo RAM, vykon procesoru (100% cely cas ? Neverim), vykon diskoveho subsystemu. Netreba zmenit vsetko naraz, da sa postupne, nemusis vyvalit 1500 ale len cojaviem 600eur. A ked budes investovat ROZUMNE, vylepsene komponenty ti zostanu aj do buducnosti (zoberies si pekne SSD, HDD... tak ho nemusis vyhodit ked pojdes zo Z77 na X99 platformu a podobne). Hlavny problem bude asi RAM, pretoze X99 skoro vsetky pouzivaju DDR4, kdezto sucasne dosluhujuce platformy skoro ziadna nepouziva DDR4. Tento parameter si ale vies velmi starostlivo zvazit.
Takze, co je tvoja brzda ?
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
- lepermessiah
- Sponzor fóra gold
- Dátum registrácie: Št 30. Dec, 2010, 02:41
praca s fotkami a neriesi sa tu vobec graficka cast tej prace 32GB RAM ako uz bolo spominane, 16GB sa naozaj velmi rychlo naplni, ked sa vypne pagefile.. ale hlavne treba monitor a graficku kartu aby to zobrazovalo to co to ma zobrazovat nie ? ak je to na pracu, tak quadro/firepro a podobne karty a nie nejaku geforce "hracsku". neverim ze ta i5 ked ju pretocis nebude stihat, ozaj tam bude skor brzda RAM a to smiesne male (a pomale) SSD
Spoiler: ukázať
-
- Používateľ
- Dátum registrácie: Pi 18. Sep, 2015, 00:29
Pri fotkách musí 16GB RAM stačiť, leda že by skladal pravidelne panorámy z 20 fotiek naraz. Práca s jednou fotkou, kde budú nech aj nejaké 3-4 vystvy nepotrebuje ani 8GB RAM