ja ti doporucujem kupit hocico co sa tyka foto techniky cez
Zola na bazosi.. (over si ceny)
Nikon D 5300 + 18-55 G VR II za
520€ je bezkonkurencna cena..ten fotak ma navyse vsetko co zaciatocnik potrebuje,sam som po nom isiel.
Tento fotak je idealna volba pre zaciatocnika,ver mi,ze objektiv 18-55 ti bude bohate stacit,neskor zistis,ze chces nieco lepsie a kupis si iny,hlavne si neber variantu s dlhsim sklom ako 105 (najostrejsie sklo z tychto troch,u predajcu len o tusim +60€ viac) alebo 140 (+120€),je to zbytocne,budes moct fotit vzdialenejsie objekty ale bude to stale len priemer,so setovymi objektivmi je skoro nemozne spravit super fotku. Neskor zistit,ci budes fotit krajinky,cize budes potrebovat sirokouhle sklo ako je 10-12 alebo nieco do 20mm. Pripadne portrety 35,50,80mm. Pripadne macro 90,100,200. Pripadne zoom 70-200 alebo 200mm a viac.
Za usetrene peniaze si kup aspon obycajny UV filter pripadne polarizacny filter,ak budes chciet fotit fotky s dlhym exp.casom tak si kup nejaky ND filter,doporucujem ti kupit set Cokin,ktory mozes nasadit na akykolvek priemer objektivu,staci len kupit drziat s priemerom aktualneho objektivu. Dalej aspon obycajny stativ,na zaciatok staci aj za 20€. Dialkova spust,tiez par € cez eBay. Kartu idealne rychlejsiu kvoli RAW formatu ale tiez netreba extra velku aj 16GB ti bude stacit,bohate.
Dalsia vec je to v com budes upravovat,doporucujem programy ako su Zoner,Lightroom alebo PS,postproces je vo fotografii velmi dolezity,len malokto spravi fotku obycajnym cvakom,treba upravovat a vediet ako upravovat,treba na to skill,skusanie,googlenie,youtubeovanie..
(vsetko co som napisal si vygoogli ak niecomu nerozumies)
(btw,ist do niecoho comu sa nerozumies a hned za 7 kil,je docela ulet,porozmyslaj este o sume,ktoru si ochotny investovat)