upgrade storage

Všetko o pevných diskoch, solid-state diskoch, optických mechanikách, USB diskoch...
Používateľov profilový obrázok
steel
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: Pi 16. Sep, 2005, 20:00

upgrade storage

Príspevok od používateľa steel »

Ahojte,

Rozmyslam, ze by som spravil nejaky mensi upgrade storage masiny a trosku zvysil bezpecnost toho co tam je. Zaroven mam pocit, ze uz to trosku nestiha vzhladom na to co tam bezi. Povedzme, ze som v procese vymyslania / vyskumu ci do toho pojdem alebo nie a potreboval by som poradit jednak nejake komponenty a jednak nejake dobre rady, pretoze cokolvek spravim mozem to tak posrat, ze sa uz z toho nevymotam. Moja penazenka nie je prave bezodna takze ak sa da poradit lacno a dobre nebudem proti... Nejak extremne sa s tym neponahlam takze tu mozme diskutovat dlhsie. Jednak mam fofry v praci a jednak to nejako bezi a kym bezi tak je dobre :)

Aktualne tam mam:
Doska: GIGABYTE B75M-D2V
CPU: Intel Celeron G1610
RAM: 2x4GB - KHX1600C9D3/4GX
Skrinka: Define R2
Zdroj: Seasonic 380W
Diskovy radic: Intel SASUC8I
Rozne velkosti diskov, ktore maju v priemere nabehene 10k hodin, ziadny raid
OS: Fedora 23 Server, nainstalovany na samostatnom starsom 128GB SSD
Urcenie: download masina, SVN repository, ulozisko bordelu, steam library backup, zalohy firemneho a domaceho PC (planujem pridat este otcove PC cez net) + mi tam bezi Oracle DB.

Option 1:
Kupim si krabicku. Usetrim cas a nervy a je to viac menej bezpecne. Nevhody: pociatocna investicia je obrovska ... krabica + 4x6TB (jeden 6TB uz mam) ~2000 EUR + tam nedostanem Oracle DB. Vykon otazny.
https://www.synology.com/en-global/products/DS1815+

Option 2:
Spravim normalny upgrade a budem dufat, ze aj s radicom sa dostanem s cenou podstatne nizsie ako v option 1. Co vsetko okrem diskov by som vedel prepouzit z toho co aktualne mam? Teoreticky dosku, CPU trosku nestiha s tou DB.

Poziadavky:
- Nepotrebujem profesionalny storage server.
- RAID 6 => aky radic? tu sa vobec neorientujem ani netusim po com idu a naco sa pozerat. Cital som scarinkov topic a mam pocit, ze ten radic je celkom problem. Ked su disky v RAIDe tak sa daju uspat? Tu masinu mam pol metra od stola a mam rad svoje ticho. Co za files system tam dat? Teraz mam vsade EXT4. Taktiez vobec netusim ako nakonfigurovat potom pole a ako to cele spojazdnit. Prezije pole vobec vypadok prudu? Chcel by som mat jeden pool diskov aby som nemusel ked nieco hladam lietat po diskoch a hladat kde co je. Viem pridat potom novy disk v pohode? Tj. tak aby sa rozsiril pool? Co ked budem portebovat reinstalovat system, prezije to policko?
- Rozsiritelnost do buducnosti - 8x6TB WD Red bude stacit (samozrejme nie naraz) :) Na zaciatok aby som pokryl aktualne potreby by mi malo bohate a s velkou rezervou stacit 2x6 + 2x6 spare.
- Potesia nejake USB3 porty. Cim viac tym lepsie :)
- RAM: 16GB
- Skrinka: asi by som vymenil za Fractal Design Node 804

Vo vseobecnosti plati, ze ak zle nakonfigurujem RAID / zvolim zlu strategiu rozlozenia diskom som v haji lebo nemam kam skopirovat data aby som zacal odznova
mp3turbo
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16

Re: upgrade storage

Príspevok od používateľa mp3turbo »

dal si prilis malo info aby sa dalo kvalifikovane poradit.

>> Taktiez vobec netusim ako nakonfigurovat potom pole a ako to cele spojazdnit.

tak toto je najvacsi problem.

Teraz nemas ziadny Raid ? Vas cum tojfel, po nemecky was zum teufel ?

Cim viac veci sa snazis robit naraz na akomkolvek disku, tym horsi vykon dostanes. Mechanicke disky maju s "multitaskingom" sialeny problem. Priklad : ked kopirujes jeden film a nic ine sa na danom destination disku nedeje, ides rychlostou 110MB/s (nech tolko pusti zdroj, siet, ciel). Keby si kopiroval dva filmy naraz, pojdes len sotva 30MB/s dohromady a urcite vobec nie 55MB/s kazdy, pretoze disk musi lietat hlavickami a namiesto uzitocnej roboty prevazne seekuje. Ked k tomu pridas treti film, zabijes to na cojaviem 10MB/s total. Pri SSDckach k takemuto sialenemu prepadu nedochadza, prave naopak : jedna session nedokaze SSD poriadne zatazit, potrebujes istu mieru paralelizmu aby si z nich vytrieskal maxima pri nahodnom pristupe.

Tento problem je ciastocne odtlaceny do pozadia pri RAID poliach ked viacero diskov pracuje "spriahnuto" v jednom logickom. Pri zapise pozor, tam je to veda (full-stripe write pri RAID5/6 je vcelku fajn teda ked na jeden prietah na jednu zapisovu operaciu zamestnas vsetky disky naraz ; prieser nastava pri nekompletnej zmene najmensej logickej jednotky teda stripe - predstav si ze mas databazu, 6x disk, na kazdom 4kB stripe (teda osem sektorov po 512 bytov) a ty ides zmenit sudruzke priezvisko : najmensia vec ktoru diskove pole vie precitat je 6x 4kB = 24kB (sest diskov po 4kB), takze aby si zapisal jednu jedinu operaciu Maria Povodna -> Maria Oženená potrebujes PRECITAT povodny stripe, zmenit v nom priezvisko, vyratat novu paritu, ZAPISAT stripe, proste multiplikovane priesery jak hovado).

Na Raid6 nepotrebujes radic, staci ti MDADM v Linuxe alebo nejaky system co pouziva ZFS (FreeBSD, respektive na storage orientovane alternativy FreeNAS / NAS4FREE s jednoduchym GUI - problem, tieto masiny sa nedaju pouzivat ako workstation tak ako to poznas teraz, proste je to jednoucelovy storage appliance pretoze BSD je filozofiou niekde inde ako Fedora co pouzivas teraz). Nejak si neviem vybavit LSI alebo Adaptec HW radic co dokaze Raid6 a stoji menej ako 500eur. Krabicky co spominas nemaju HW radice, robia to vzdy cez software a hlavne CPU na doske PRAVE KVOLI CENE a hlavne kvoli nepotrebnosti specializovaneho radica pre 8 mechanickych diskov, tam to vobec nema opodstatnenie.

Vypinanie diskov : to by som nerobil. Chapem ticho, ale toto je proste morda pre diskove polia. Pole standartne prezije vypadok prudu, ale vela veci sa moze stat. UPS dnes stoji 80eur, robis s databazami, samozrejme nekupujes tu najmensiu najlacnejsiu.

Aha, pises ze CPU uz trosku nestiha s tou DB. Takze tu musis konkretne povedat co a ako robis. Databaza lokalna alebo po sieti ? Ak lokalna- tak nejak mi to vyplyva z toho co pises - podme sa pytat na 8GB RAM co tam mas, to je prdak. Oracle ? Nerob si srandu, normalne sa cudujem ze sa ti na tom nieco vobec rozbehne. Viac pamate = viac cache. Vytazenie CPU si lahko pozries TOPom, avsak diskove pole a diskove operacie z toho robia minimum, to ti mozem povedat uz teraz. Takze hladaj Oracle aktivity co ta zabijaju. Ak nemas lokalnu DB, zostava nam gigabitova sietovka (neviem ci ju tvoja doska ma, nechce sa mi hladat, predpokladam ze ma) ktora ta limituje na 128MB/s pricom sekvencnym pristupom disky dokazu viac. Pri nahodnom pristupe koniec debaty, tam to staci. Nepises ake mas SSD, tak nejak mi vyplynulo ze ziadne okrem systemoveho.

V kazdom pripade ta zabija nepritomnost raidu (nepises o ziadnej, vyplynulo mi ze nemas, a ani sa radsej nepytam na redundanciu dat ako mas poriesenu). V kazdom pripade, s mechanickymi diskami ist na databazu a v takomto malom je proste samovrazda.

Ako mas velku databazu ? Nevedel by si pouzit nejake SSD aby si ju "zlahka" 1000nasobne urychlil ?

Velke pozor na to, ze mam osem SUPERVELKYCH diskov a ze budem mat supervykon. Prd. Databaza je prevazne o nahodnom pristupe a mozes mat aj tristo diskov, mechaniku/fyziku neokabatis. Tu ta zachrani jedine enormne mnozstvo cache a/alebo SSD. Koniec hlasenia. Dalej, ked kupis linkovany Synolodžy, nemozes na nom pustit Orakl. Takze po sieti, takze dalsi MEGAPRUSER a DALSIE PRACHY lebo budes mat doma dve krabice !!!! 2GB RAM z ktorej este kus zoberie system radsej nekomentujem. Ziadna cache. Megapruser sa nam umocnuje do nebies. Ma to styri porty, ale len gigabitove - kde zoberies na klientovi styri sietovky aby si to zretazil ? V neposlednom pripade tieto "nasobicky" portov s nicim nefunguju pri jednom klientovi pripadne pri velmi malom mnozstve klientov, jedine s MPIO iSCSI = zabudni na LACP a podobne veci. Ak nevies o com krutim, nie je to pre teba a nesmies sa do toho pustit. Cize rovno zabudni na 400MB/s co pisu v reklamnych grafíkoch (ano, taky vysledok dosiahnes jedine za bezvetria, idealnych okolnosti, osmymi diskami a hlavne, ale uplne hlavne jedine so sekvencnym pristupom teda pri kopirovani p0rna ale nie pri databazach. Tuto vec vzdy zabudnu napisat).

SW pole vytvorene cez MDADM mozes rozsirit. Su tam nejake zakonitosti ale da sa to. Ked budes preinstalovavat system, pole to samozrejme prezije. Strategia rozlozenia diskov : v takomto malom je Raid6 samozrejme pomalsi ako Raid5 predovsetkym pre zapisy, to je proste dan za zvysenu odolnost voci zlyhaniu.

Pri CPU pises ze mas socket1155 (typ dosky). Co takto kupit na inzerat 2500k za 115eur a vymrdat z neho 4GHz ? Inzerat na bazosi z Banskej Bystrice. Viem ze mas rad netopierie ticho a toto tiche teda nebude - podla chladica - ale ked chces vykon, nebude to nikdy tiche. Navyse, pretaktovavat mozes myslim online na doske, cize... ked treba, prihulis mu, ked ides spat, uberies. A ticho nebude nikdy ked sa nieco robi pretoze vtedy sa aj disky vrtia, cize tento argument je ciastocne nezaujimavy. Za 115eur ziadne pretaktovacie stvorjadro nekupis v ziadnom sockete. Cize... aj toto by bola jedna z moznosti. Netreba novu dosku, netreba nove pamate, chces ist len na 16GB cize nejdes investovat tisice. Stokrat by som isiel na 32GB s existujucou doskou a second-hand procesorom ako hovorim nez na uplne novu DD4 dosku za 100+eur, nejaky procesor ktory nemozem pretaktovat (a aby to bolo stvorjadro ! to je sakradolezite pre databazy ani nemusim poznat rozsah dat a operacie ktore robis) a hlavne mizernych 16GB k tomu.

Uf, vela veci, co ?

Mimochodom, to co je za blbinu ze Oracle s Fedorou ? Preco nie Cerveny Klobuk alebo CentOS ?
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
Používateľov profilový obrázok
steel
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: Pi 16. Sep, 2005, 20:00

Re: upgrade storage

Príspevok od používateľa steel »

>> dal si prilis malo info aby sa dalo kvalifikovane poradit.
Budem priebezne doplnat info. Precital som ten topic kde ste sa bavili so scarinkom, akurat ze on robil raid5 pole a ak som to spravne pochopil mal v celku dost velke problemy s tym radicom co si kupil.

>> Teraz nemas ziadny Raid ? Vas cum tojfel, po nemecky was zum teufel ?
Nie teraz nemam ziadny raid. Jeden disk na system a zbytok storage, pricom ked nieco hladam a nepamatam si kde to mam tak samozrejme musim popozerat vsetky disky.

>> Cim viac veci sa snazis robit naraz na akomkolvek disku, tym horsi vykon dostanes
Toto je samozrejme jasne. Teraz sa snazim nerobit viac paralelnych kopirovani naraz a este k tomu siet je limitovana. U mna to bolo zatial po sieti max. 65MB/s.

Tym, ze tam teraz nemam ziadne pole tak samozrejme nemam ani ziadnu redundanciu. Su veci, ktore ma az tak srat nebudu ked o ne pridem a su veci, o ktore by som nerad prisiel. Samozrejme pole mi nezaruci, ze o nieco pridem pretoze to nie je riesenie proti ludskej blbosti ale aspon nejaku ochranu pri pokazeni disku by sa uz zislo.

>> (FreeBSD, respektive na storage orientovane alternativy FreeNAS / NAS4FREE s jednoduchym GUI)
Mam rad kontrolu nad vecami. Akekolvek GUI, ktore ma limituje v tom co mozem a nemozem robit mi je na 2 veci. Teda pokial je to custom riesenie, ktore nie je sucastou nejakeho zariadenia. Preto tam mam teraz fedoru aby som si s tym mohol robit co chcem, kedy chcem a ako chcem. Samozrejme jedna sa o vacsiu pracnost ako pri hotovom rieseni ale beriem to aj z druhej stranky, ze clovek sa popri tom aj nieco nauci. V pripade, ze by som sa rozhodol pre hotove NASko (lebo aj to je moznost) tak tam samozrejme s tym GUI musim zit a nic s tym nespravim. Samozrejme potom musim rozmyslat co spravim s vecami, ktore tam nenahodim lebo nemam ako.

>> UPS dnes stoji 80eur, robis s databazami, samozrejme nekupujes tu najmensiu najlacnejsiu.
OK znacim si - pozriet sa na UPS. Nateraz by som diskusiu o UPS zaparkoval.

>> Aha, pises ze CPU uz trosku nestiha s tou DB
Takto mozno to tu musim upresnit troska. Neni to, ze uplne nestiha, len mam pocit, ze je to nejake lemrave voci tomu ako mi to behalo ked to bolo na lokale. Teraz jak som to instaloval tak som tam robil rovno aj instalaciu APEXu na poslednu verziu a slo to subjektivne o nejaku 1/3 pomalsie ako ked som to mal na druhom PC na lokale. Samozrejme moze to byt zdanie pretoze druhe PC je vykonovo niekde inde i5 2500k, 16GB ram, lepsie SSD a vela robi aj komunikacia po lokalnej sieti.

>> Oracle ? Nerob si srandu, normalne sa cudujem ze sa ti na tom nieco vobec rozbehne. Viac pamate = viac cache
Na to naco to realne potrebujem mi to staci. Realne sa s nim dost narobim v robote. Lenze v robote od teba chce bud nieco sef, alebo klient, alebo kolega, alebo treba skontrolovat ludi ci nerobia nejake hovadiny a podobne. Moja rola teraz nie je cisto developerska takze cim viacej tym menej robim veci, ktore chcem robit. Cize v robote realne nemam cas niekedy sa venovat veciam, ktore ma bavia (ako napr. priprava toolikov, ktore mi ulahcia v buducnosti zivot) alebo uceniu sa novym veciam. Teraz skusam APEX lebo si viem predstavit jeho pouzitie na nasich projektoch, napr. na nejaky reporting, dash board pre adminov alebo nieco podobne. Ale jednoducho v praci toto nedam, lebo na to nemam cas. Dalsi dovod je ten, ze v praci u klienta mame 11gR2, tu som si nahodil 12c, pretoze 12c ma nejake nove veci, ktore si chcem skusit a nevyzerat ako debil a robit veci zastaralymi metodami ked mi 12ka poskytne nove moznosti. Je tam ina architektura, o ktorej chcem tiez nieco vediet. Nie som administrator aby som to
vsetko vedel ale z pohladu developera su to vsetko zaujimave veci... Zaroven som si chcel skusit ako sa to instaluje pod linuxom, mozno sa to niekedy zide. Pod win to je predsa len ine. Taktiez si s tym mozem robit pokusy, a ked to posaham tak to proste preinstalujem. Naproti tomu, ked nieco dodzigam u klienta na DB tak ma asi mat radi nebudu. Hoc to bude aj na nejakom DEV prostredi tak stale z toho bude niekde problem.

Tato DB ma momentalne 10GB co je nic. Je nainstalovana spolu so systemom na tom 128GB SSD. Mal by to byt starucicky: Kingston SV200S3128G

>> V kazdom pripade ta zabija nepritomnost raidu (nepises o ziadnej, vyplynulo mi ze nemas, a ani sa radsej nepytam na redundanciu dat ako mas poriesenu). V kazdom pripade, s mechanickymi diskami ist na databazu a v takomto malom je proste samovrazda.
Redundacia ziadna, vid vyssie. Pole chcem cisto na storage, ktory som pisal: zalohy 2-3 PC, zaloha steam library, SVN repository, filmy / serialy / bordel. Storage pre DB tam neriesim. Nemam taku DB, zeby ma to muselo trapit.

>> Dalej, ked kupis linkovany Synolodžy, nemozes na nom pustit Orakl.
Ano toto je jasne. Musel by som ho znova instalovat na druhe PC. Da sa aj tak, ale nechce sa mi to stale zapinat a vypinat cez service.

>> Netreba novu dosku...
Dobre, da sa aj takto. Teoreticky jedine co mi teda treba je spravit investiciu do: 16/32GB ram podla toho ako sa rozhodnem, mozno lepsi CPU (ako som pisal vyssie, nie je to tragedia ale subjektivne som mal pocit, ze je to lemrave) a
v mojom pripade by som asi vymenil aj skrinku aj ked to samozrejme netreba. Co vsak ale isto budem podla mna potrebovat je radic na disky pretoze ta doska ma iba 6 SATA portov a z toho iba jeden je SATA3.

>> Uf, vela veci, co ?
Vela ale nejak tak som pocital, ze mi niekto nieco napise.

>> Mimochodom, to co je za blbinu ze Oracle s Fedorou ? Preco nie Cerveny Klobuk alebo CentOS ?
Ked som to prvy krat skladal tak som tam mal Ubuntu, ktore mi nevyhovovalo. Vzdy som tam vsak chcel nainstalovat Oracle, na moje vzdelavacie ucely / pokusy ale vzdy som viac menej rozmyslal, v tom zmysle, ze to nie je iba storage server ale ze to v pripade potreby ked budem mat nieco na RMA pouzijem ako workstation na office a net. Oracle casom povedal ze ubuntu je not supported takze som hladal nieco kde by sa to dalo casom nainstalovat. CentOS som skusal volakedy davno pradavno a nesadol mi. Red Hat som mal pocit, ze je iba pre enterprise riesenia a nejak som nepatral po tom ci sa to da nejako legalne stiahnut a pouzivat. Takze som skoncil u fedory, ktora je aj tak iba "pokusna dielna" pre red hat. Zo strany Oracle to nie je supported riesenie, napriek tomu, ze sa to da nainstalovat, ale ja nebudem nikdy z domacej masiny otvarat tickety na metalinku a vzdy tu mam moznost si to proste znova nainstalovat na windowse.

Návrat na "Pevné disky, SSD, M.2, úložný priestor a mechaniky"