>> lenze zas cim viac nabijas, tym viac cyklov.

takze treba to asi nejako medzi nie?
ano aj nie.
NexGen, jeden z najvacsich vyrobcov clankov na svete, zverejnil studiu kde hovoria ze testovane baterie vydrzali 10.000 [desat tisic] vybiti 100% -> 90% so stratou kapacity 10%, co je statisticka strata ktoru utrpis aj ked bateriu nechas na policke bez jedineho pouzitia. Samozrejme to boli vysokoakcelerovane podmienky, ved s takymto testom sa nebude nikto srat sedem rokov, cize to nabijanie aj vybijanie bolo menej setrne ako mohlo byt.
Lenovo Y50 notebook ma nejaky Energy Manager software. Ten hlasi ze ked dlhodobo pouzivas masinu na baterie, doporucuje ti ich nabit len na 70% a zamedzit dalsie nabijanie. Asi vedia preco to robia.
cim menej baterie vybijame, tym dlhsie vydrzia, samozrejme. Pod 30% by som isiel len nudzovo, nestava sa mi to, zvycajne sa drzim naschval v rozmedzi 85% az 40% a nikdy som na telefone/notebooku nemal problem. Uz som tu na fore pisal, dnes mam doma 5 funkcnych baterii na notebook Compaq NC6320 s rokom vyroby 2004 a 2005, maju zhruba 60-70% povodnej kapacity a to teda ze ich mam 5 (jedna normalna, styri externe) z nejakeho velmi dobreho dovodu... tie baterie sa narobili jak kone. Notebook pracoval 95% casu na baterkach, ked neratam nabijanie. Este som mal aj siestu, namiesto CDROMky (to bola vcelku sranda, tri baterie naraz).
http://imageshost.eu/images/2016/06/17/P1150065.jpg
http://imageshost.eu/images/2016/06/17/P1150071.jpg
Netreba to prehanat s tou starostlivostou o baterie, niektore su kvalitnejsie ako ine cize sa mozes o ne starat jak pripeceny plus hadzat o zem a proste po dvoch rokoch budu kaput - viacmenej sa to netyka masovo telefonov ale notebookov lebo tie su ukrutne viac namahane. Lacne notebooky maju vseobecne nekvalitne poddimenzovane clanky takze acer, msi, taketo lacne žbrndy preziju skor podla nahody ako podla starostlivosti majitela.
Druha vec je, ze ti pisem na notebooku Dell Latitude E6540 ktory teraz zrovna lacny nebol (1400eur). Mame ich piati v kancelarii a uz mam STYRI pokazene baterie a to notebooky este neskoncili zarucnu dobu - baterky uplne padnu, nedrzia ani sekundu. Clanky samotne drzia, odchadza tam nieco ine lebo baterie proste idu idu idu a zrazu cvak vypinac ani sekunda. A to su teda jake baterčičky : 97Wh [!!!!] cize ziadne lacne sunky.
Ja som jediny ktory ma este original bateriu, no a toto som sa samozrejme nemal pochvalit

Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.