Ahojte.
Potrebujem poradiť ADSL modem, najlepšie klasiku s 4xgiga portami + wifi. Takých je veľa, ale ja potrebujem také zariadenie ktoré má v nastavení možnosť obmedziť rýchlosť downloadu (može byť aj upload) každého pripojeného zariadenia. Najlepšie každého zvlášť. No ak také nie je stačilo by aj jednotná rýchlosť pre všetkých. Napríklad každé pripojené zariadenie bude mať max download 100KB/s a ani keby na tom závisel osud vesmíru tak nepôjde ani jedno nad limit, nikdy.
Problém je že mám cez telekomunistov pripojenie asi 600KB/s a v domácnosti máme 2 tablety, 4 telefóny, 1 notebook a 2 PC. Akonáhle začne niekto pozerať video z internetu alebo sa sťahuje patch na windows/nejaký program tak kľudne zariadenie zaberie 599 zo 600KB a ostatným ostane 1KB. Toto ma už dlho poriadne vytáča a už ma to dožralo na max mieru a hoci mám dobrý a drahý netgear dgnd3800b musím to vymeniť.
Poprosím len rady od niekoho kto to má reálne vyskúšané, teoretikov nepotrebujem, aj ten netgear má nastavenia ako QOS kde som určil prioritu a napriek tomu že som svoj PC označil ako najvyššiu tak na to s prehľadom router kašle. Celkovo ten netgear šlape ako hodinky bez zaváhania a reštartu celé roky, ale čokoľvek nastavím mám pocit že tam sú funkcie len ako voľby na oko čo nemajú žiaden dopad na funkčnosť.
Najlepšie by bolo mať adsl modem, ale ak taký neexistuje tak by mohol byť aj router s wifi, ktorý by som napojil na ten môj netgear a ten by slúžil iba ako ADSL brána. Na cene mi nezáleži, no to obmedzenie rýchlosti musí byť 100% funkčné.
Ďakujem
ADSL router s obmedzenim rychlosti
ADSL router s obmedzenim rychlosti
i7-6700K, Scythe Mugen Max, Asus Maximus VIII Ranger, 16GB DDR4 Kingston 2666, MSI Ventus RTX4070ti, KC 3000 m.2 2TB, Samsung 860 Evo 500GB, SuperFlower Leadex 650, Asus XG32AQ
- Odar
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: St 13. Okt, 2010, 17:10
Re: ADSL router s obmedzenim rychlosti
Cisto router MikroTik (nastavenie Simple Queue). Pouzivam to a funguje bez problemov na konkretnu IP adresu, ktoru priradi DHCP server (samozrejme vzdy rovnaku podla MAC adresy). Vies to nastavit aj na podsiet (trebars druhu wifi pre navstevy a podobne), alebo konkretny interface (v RouterOS tym rozumej napr. konkretnu LAN zasuvku). Len je nutne pozriet niekde priklady.
Re: ADSL router s obmedzenim rychlosti
Dík za odpoveď. Keď som si pozrel manuál pre nastavenie mikrotiku tak mi nebolo všetko jedno. Aby som to nenastavoval pol roka... ale vyzerá to tak že ten router to zvláda s prehľadom. Má to len 2 chyby. Nevidel som nikde ac wireless štandardy iba b/g/n. A musím používať dva zariadenia naraz: adsl modem + mikrotik router.
Tento vyzerá dobre https://www.alza.sk/mikrotik-rb2011uias ... d=18842916
Tento vyzerá dobre https://www.alza.sk/mikrotik-rb2011uias ... d=18842916
i7-6700K, Scythe Mugen Max, Asus Maximus VIII Ranger, 16GB DDR4 Kingston 2666, MSI Ventus RTX4070ti, KC 3000 m.2 2TB, Samsung 860 Evo 500GB, SuperFlower Leadex 650, Asus XG32AQ