Upgrade PC vs. iMac na graficke vyuzitie

Sekcia primárne určená k radám o nákupe PC komponentov a príslušenstva...
xorcos
Nový používateľ
Nový používateľ
Dátum registrácie: St 01. Aug, 2012, 21:48

Upgrade PC vs. iMac na graficke vyuzitie

Príspevok od používateľa xorcos »

Ahojte,

zakladam asi trocha nestandardne vlakno, ale potrebujem poradit s mojou aktualnou pocitacovou situaciou. V prvom rade upozornim, ze ide hlavne o pracovny pocitac na webovu a printovu grafiku + upravu fotiek. Nevravim, ze nepotrebujem kvalitnu graficku kartu (kvoli CUDA jadram), ale nie je nutna z hladiska hrania hier.

Moj aktualny pocitac:
i7 - 2600K
RAM DDR3 16GB
MSI P67A-GD65
Gigabyte GTX 560 Ti
Crucial M500 240 GB + 1TB HDD

K tomu mam 24" HP IPS monitor.

Chcem sa posunut trochu dalej a zobrat kvalitny 27" IPS monitor (laka ma 4K, ale bojim sa ako si s nim poradi Win10).
Tu sa mi ponukaju dve moznosti:

a) zobrat solidny 27" monitor Eizo (asi nieco taketo) + upgrade grafickej karty (za nieco tiche, ta 560Ti je celkom vysavac po tych rokoch...) + klavesnicu + mysku Celkova cena cca. 1150€

b) zobrat 27" iMac s 27" Retina 5k displejom (ktory vyzera famozne + Mac OS si dokaze poradit s retina rozlisenim lepsie ako Win, detto programy).
Konfiguracia:
iMac 27" Retina 5K (Late 2015), i5-6600, 32GB DDR3 RAM, 512 Flash Storage, AMD Radeon R9 M395 2 GB GDDR5 Celkova cena cca. 2800€
alebo
iMac 27" Retina 5K (Late 2015), i5-6700K, 32GB DDR3 RAM, 512 Flash Storage, AMD Radeon R9 M395 2 GB GDDR5 Celkova cena cca. 3100€
(Neviem presne ako velmi velky je rozdiel medzi 6600 a 6700K, ale priplatok je u Apple 300€. Flash Storage ma Apple naozaj rychly, asi na urovni R/W 2GB/1.4GB, graficka karta tu mam celkom pochybnosti ci to bude stacit, naviac je to AMD cize mozem zabudnut na CUDA jadra).

Riesenie a) je cenovo vyhodnejsie, ale ciastocne investujem do niecoho starsieho a proste nie je to tak "fancy" (aj ked monitor aj grafika sa da pouzit v buducnosti s novsim PC). Windows10 ma trochu obmedzuje nezobrat 4K monitor (ten scaling fakt nie je velka vyhra).
b) Cenovo ovela narocnejsie, ale je to Apple platforma, na ktorej by graficke programy mali naozaj bezproblemovo behat. Paradny 5K displej (leskly, ale asi je to vec zvyku) s dobrym scailingom. A Mac mi proste pride ako system viac podareny hlavne kvoli unixovemu jadru. Naviac dost velka vyhoda je, ze tam rozbeham kopu grafickych appiek ktore su len Mac only (niektore v buducnosti budu aj na Win, niektore urcite nie) a priznam sa, ze mi za nimi trocha tecia slina. Naviac ten setup iMac + klavesnica + mys bez zbytocnych kablov je pekny a minimalisticky. Este jedna nevyhoda Macu: neupgradovatelnost (okrem RAM), ale k nej aj vyhoda - celkom slusne si drzi cenu a da sa po x rokoch predat za slusny peniaz.

Budem rad za akekolvek rady, postrehy. Uvedomujem si, ze porovnavam dve mozno dost tazko porovnatelne veci, ale su to v podstate dve moznosti, do ktoych mozem ist.
imac_win
Nový používateľ
Nový používateľ
Dátum registrácie: Ut 08. Nov, 2016, 22:19

Re: Upgrade PC vs. iMac na graficke vyuzitie

Príspevok od používateľa imac_win »

Ahoj, ja len rady k niektrym bodom:

4k 27" je v pohode, dokonca aj na win 7 je bez problemov, neviem ale ma problemy win10? Tam je to vraj lepsie. Ked som ho kupil, trosku teraz rozmyslam ze som mohol zobraqt aj vacsi. Ale win nieje problem.

iMac - porovnavas variantu 1150 vs 2800eur. Co to je za blby nepomer?
Ak investujes 2800e do PC, dostanes vykonovo viac, samozrejme. Otazka je aky potrebujes system, to uz si musis ozrejmit sam, a ci je otazka penazi na 2. mieste alebo 1. - tiez nikto z nas nebude vediet a ani ti to platit.

Sam mam mac aj win, obe su fajn. Magin mouse (2) je nic moc, u nej su velke plus dotykove gesta, inak je moc plocha, a hlucne klika. Klavesnica - ak nepotrebujes numeriku, ok...
5K tiez nieje ziadna vyhra - na grafiku asi top, ale na beznu pracu, nebodaj aj budes pouzivat aj win napr cez parralels blbost. 4k video si pustis tak, ze okolo budes mat cierne pasy, obraz sa neroztiahne.
xorcos
Nový používateľ
Nový používateľ
Dátum registrácie: St 01. Aug, 2012, 21:48

Re: Upgrade PC vs. iMac na graficke vyuzitie

Príspevok od používateľa xorcos »

Trochu upresnim to 4K na Windowse. Samotny Windows si s tym ako tak poradi, ale problem je skor s aplikaciami, ktore nie su na vyssie rozlisenie zoptimalizovane. Neviem ci Win10 nieco v tomto ohlade meni.

S vyberu systemu. Uprimne sa mi na pracu asi hodi viac Mas OS, ale neviem ci to stoji za tie kompromisy a cenu. Velke rozdiely v cene medzi variantami su tam prave kvoli tomu, ze je to upgrade vs. kupa noveho pocitaca. Ten upgrade sa mi nezda byt ako vylucena vec, ked to 2600K ma stale dostatocny vykon. Kedze Intel za poslednych 5 rokov toho tak vela nepredstavil.

Naviac spominany iMac je Late 2015, cize uz ma rok. Na jednej strane to ma stale najnovsiu radu desktopoveho procesora Skylake, ale uz v Q1/2017 by sa mal dostat na trh Kaby Lake (vykonnostne tam asi nebude velky pokrok, ale nativne si poradi s vacsim mnozsvtom modernych videokodekov). Trochu sa obavam tej grafiky, vykonom ma M395 nepresvedcila, hlavne v kombinacii s 5K displejom.

Da sa vyjadrit, ci sa za tych cca. 700€ da kupit lepsi 27" 2K/4K monitor ako je 5K na iMacu?

Návrat na "Nákupná poradňa"