ako názov témy naznačuje, bude to vlákno o osadení aftermarket chladenia na Asus 1080Ti Strix, hlavne ale o zmajstrovaní pasívu na VRM. Zatiaľ také menšie teoretické preview bez fotiek, uvidíme ako dopadne prax.

Čo sa použije:
- na GPU chladič Prolimatech MK-26 Black Series, ktorý mi zvýšil po upgrade z GTX780
- k tomu 2 ks ventilátorov Noiseblocker Multiframe M12-2
- na VRM objednané dva hliníkové pasívy ZH 9152 (str. 17) predrezané na dĺžku 80 mm, ktoré bude treba následne upraviť
Na začiatok som spravil suchý test chladiča kvôli kompatibilite , žiadne problémy neboli. Najviac som sa obával či rebrovanie nebude kolidovať s bočnou výstužou plošáku karty /viď foto nižšie označené modrou/, ale zostal tam 1-2 mm miesta. Tiež som v rámci toho nameral koľko priestoru zostalo na chladenie VRM, takže mám vcelku jasnú predstavu ako bude treba postupovať pri úprave hliníkových profilov. Miesto pre základňu VRM pasívu označené červenou.

Popravde nie som si istý či MK-26 alebo defult chladič má väčšiu kapacitu, tá Strixa je naozaj kus železa, ale ide mi hlavne o lepšiu akustiku a kvalitnejšie fany. Predsa len dva fullsize 120 mm fany by mali spraviť podobný prietok pri nižšom hluku než tri menšie slim vrtule. Okázka je či naozaj kapacita chladiča bude stíhať natoľko aby to bol v reále viditeľný rozdiel. Staviť si na to teraz radšej nechcem.

Čo sa týka chladenia VRM, to je v základe dosť poddimenzované, v podstate teplo preberá hlavne plechový shroud nad kaskádou a potom je tam také "garážové" riešenie, hrubšia teplovodivá podložka, ktorá je v kontakte s hlavným pasívom. Celé mi to príde ako také alibistické riešenie. Pre predstavu odstrojená karta https://www.gamersnexus.net/images/medi ... ti-pcb.jpg
Každopádne s výmenou hlavného pasívu je nutnosť riešiť aj VRM, keďže chladenie by zostalo kompletne na tom kúsku plechu čo prekrýva mosfety a to by bola katastrofa. Ideálne by bolo osadiť VRM pasív priamo na mosfety, ale tu je to prakticky vylúčené. Za prvé je tam len jeden rad mosfetov, čo je príliš malá plocha na to aby udržala pasív o zamýšľanej veľkosti a váhe /ak to nechcem lepiť na furt/. Za druhé tam okolo nie sú vhodne umiestnené diery v pcb, cez ktoré by sa to dalo fyzicky upevniť. A za tretie ten shroud je zároveň výstuhou plošáku a protikusom pre upevnenie backplate, takže prakticky odpadá možnosť ho odstrániť. Jediná možnosť je teda osadiť VRM pasív priamo na shroud cez samolepiacu teplovodivú pásku. Hej, bude tam dvojitý prestup tepla /mosfety-teplovodivá podložka-shroud-páska-pasív/, ale inú reálnu možnosť nevidím.
Na druhej strane je to vhodná plocha na kvalitné "prilepenie" pasívu, takže plán je nasledovný...
Vybral som dva kusy užšieho rebrovania, keďže z ponuky v katalógu má najvhodnejšie rozmery, jednak výšku /až na jedno rebro by to malo krásne vliezť pod pasív, ale tiež najjemnejšie rebrovanie s najužším rozostupom, teda na danú plochu dostanem najviac rebier.
Tuto je detailný nákres ako bude treba orezať hliníkové profily aby to bolo kompatibilné... najvyšší nákres je stav v akom mi to príde, stredový obrázok náčrt ako bude treba z toho urezať a posledný finálny stav kde dva kusy vytvoria tvar pasívu
Úprava zahŕňa:
1. Urezať z oboch strán základne do výšky 5 mm, aby pod rebrami zostal priestor pre kondíky a iné vyššie súčiastky na karte
2. Skrátiť na jednom pasíve rebro asi o 2 mm, keďže tam bude zasahovať okrajová časť hlavného pasívu
3. Skrátiť niektoré z okrajových rebier na strane napájacích konektorov, aj a opačnej strane kde shroud lezie vyššie
4. Z jedného z profilov urezať kompletne jedno rebro, aby sa to vošlo na plochu shroudu
Rýchly náčrt pre predstavu ako to bude asi vyzerať osadené na karte https://i.imgur.com/XoOFLpf.jpg
Takže toľko zatiaľ teória, prax ma čaká v najbližších dňoch. Profily by mali doraziť zajtra, bude treba otestovať či to čo som reálne nameral sedí a následne už rezať. Momentálne to všetko vyzerá na ručnú manuálnu robotu, bohužiaľ kontakt čo som mal na frézovanie naposledy už pracuje inde, takže mašinou to nepôjde. Okrem toho na to vtedy potrebovali viac pokusov a ja mám len dva pasívy čo musia vyjsť. Takže držte palce.