Takže dnes som si dal asi dve hodinky z bety...
Základná otázka? Aký je jazdný model? Taký, aký mal byť už od začiatku, je dobrý, omnoho predvídateľnejší, menej "trhavý" a takto je možné jazdiť pomedzi premávku s oveľa väčšou istotou, že sa to nezachová nejako šialene.
Úprimne, tento jazdný model nežiada žiadne zatáčanie driftom. Správanie auta, fyzika odpruženia sú úplne v pohode.
Zvuk, aj logika "mastrovania" zvukov ostala ako v jednotke, hudbu takmer na minimum, hlasy a UI do stredu a hlasitosť auta a FX (zvuky okolia) na maximum. Zvuky aut sú výborné.
Najväčšie sklamanie u mňa ale bolo niečo, čo možno ľudia ani nevedia, čo to je, a to sever stredu mapy, v jednotke to bola obrovská kopcovitá oblasť so zasneženými cestami - to znamenalo, že v okamihu, keď si na ňu prešiel, tak takmer každé auto pretáčalo ako šialené - bolo to výborné, áno, závody boli nočná mora, AI problém nemala (a verím, že ani hráč so zapnutými asistenciami), ale okrem toho bolo pár oblastí ako napríklad táto kde som prišiel, jazdil to desiatky krát hore-dole, neraz som sa tam stretol s inými hráčmi alebo iní sa pridali a bolo to buď sólo alebo tandem v drifte hore-dole-hore-dole-hore-dole-...
Toto všetko skončilo, oblasť, kde je sneh je takmer preč a ak, tak cesty sú suché, takže jazdí sa tam ako všade inde. Otázka teraz je ako to bude s driftom a či tam bude podobný drift spec ako v jednotke, ak áno a nebude to tak umelé ako v jednotke, tak sa bude dať tak jazdiť všade, čo by bolo super ale to neviem...
Ďalší postreh - mapa sa vlastne nezmenila, ak si niekto pamätá nejakú sekciu z jednotky, tak na 90% je identická, ale samozrejme, prerobili okolie, cesta má trošku inú "skladbu".
Graficky je to pekné - grafika mi príde ako keď prišla zmena grafiky zo Sims 3 na Sims 4 (viem, hrozný príklad), proste taká cukríkovejšia, hladšia, jemnejšia. Textúry zatiaľ nie sú najlepšie, je tam veľký problém s pop-up-om, vykreslovacou vzdialenosťou a LOD.
Výkonovo to nie je vôbec zlé, skoro na max. detailoch dávam na 1440p 30fps (pre referenciu, full s (len) FXAA na 1440p v Crew 1 dávam cca rovnaké fps) -- v oboch prípadoch samozrejme lock na 30fps, v Crew1 to bolo nutnosť (vada engine-u), tu som sa len chcel vyhnúť nestabilnému FPS, každopádne problém s vyšším FPS nie je ako v jednotke, čo je super.
UI sa pomenilo, už žiadne "plávajúce" menu na pravej strane bez prerušenia hry so všetkými možnosťami, dosť sa to rozvetlilo, menu je menu, je to pomalšie, chaotickejšie. Jemné sklamanie.
Mapa je zdiaľky len prázdne biela
https://i.imgur.com/nwI7Lys.jpg
človek musí riadne zoomovať, aby ukázalo satelitnú (ako v
jednotke, kde to bolo super), no keď ju už ukáže, tak cesty nie sú vysvetlené, takže ani nevidíš, kam idú cesty (v jednotke boli zvýraznené). Sklamanie.
To sú ale detaily a pohľad niekoho, kto mal a má jednotku rád, nech to neodradí od toho, že hra dospela, už žiadny polo-kriminálny pseudo-príbeh, už skôr niečo ako vo Forza Horizon. Kvázi legálne autíčkovanie. Stačí raz zahrať FH a človek si už zvykne na taký druh príbehu-nepríbehu.
Proste, predstavte si toto ako napodobenina Forzy Horizon na steroidoch v gigantickom otvorenom svete. A úprimne? Oplatí sa to, trh s open-world racingovkami veľmi nie je. NFS bolo znovu sklamaním, FH3 je super ale nedá sa sedieť len pri jednej hre (a osobne, FH by som nedokázal hrať inak ako s volantom).