pomaly sa to blíži, keď mi už nestačia ani 4TB disk...nechcem pridávať k tomu ďalší alebo upgrade na 8TB, lebo s rastúcou kapacitou rastie aj môj strach, že raz sa z neho zadymí a oddymia sa aj moje data. Mohol by som riešiť aj 6TB ale to mi príde ako také riešenie, že s 8TB si ušetrím jeden otravný upgrade.
Takže nastáva čas investície do redundantného uložiska, nič typu raid DP, 5,6, to je mimo reality pre bežného človeka, hovoríme o tak o RAID1, už aj to bude pálka kvôli tomu, aké veľké uložisko potrebujem (ale stále menšia ako skladať trebárs DPčko z napríklad 4 diskov a mať takto 2x viac produktov, ktoré sa môžu presunúť do HW neba).
Mám pár ideí ako to riešiť:
1. komplet AiO NAS s 2x8TB diskami (max 4x4TB) za predpokladu, že tam nebudú s prepáčením nejaké dva hnoje disky (rozumej niečo ako WD Green) - predpokladám, že to môže poskytnúť "bundle", ktorý ma vyjde lacnejšie ako kupovať osobitne server a disky, AVŠAK otázny je systém, za ten si nechajú priplatiť, nehovoriac o HW, aby to nebola obyčajná rachotina, ktorá nezvládne spracovávať požiadavky dvoch klientov (napríklad).
2. to ako vyššie ale s niečím ako FreeNAS, t.j. napríklad AiO riešenie s dobrým HW, chladením, tichou prevádzkou, diskami ale o ničom systéme
3. kúpiť server osobitne, disky osobitne a otázka OS buď ako v prvom alebo druhom bode
4. postaviť server z reálnych komponentov do nejakej miniatúrnej skrinky a systém (znovu, niečo ako FreeNAS) - toto je odvážna ale logická voľba, keď sa pozriem na tie rôzne servery, tak platím za niečo, čo za rovnakú cenu by som vedel postaviť aj sám, mal plné záruky a možno by to mohlo byť na ešte o kúsoček vyššej úrovni (rozumejme niečo ako najlacnejší celeron dvojjadro za šupku, 2GB ddr4 ramky a tak).
Cenovo? Viem proste to, že minimálne za disky dám 450-550€, takže predpokladám, že to celé nakoniec nebude stáť menej ako 700€. Proste som ready na každú pálku ale nerád by som videl sumy za celé riešenie cez 800€ (myslím, že tých 250-350€ za hlúpu skrinku, ktorá mi dá Gbit sieťovku, bude riešiť RAID1 a trebárs aj wi-fi share je viac než dosť).
Ale nič z toho som nikdy neskúšal ale som pripravený investovať (ak nie okamžite, tak o niekoľko mesiacov), takže rád by som sa dozvedel, či ste nemali s týmto už aj nejaké vlastné skúsenosti a či sa nemôžete podeliť, prípadne z počutia sa nepodeliť o nejaké rozumy, ktoré by mi pomohli.