Zdravím,
mám otázku ohľadne nastavenia ssd tak, aby poskytoval čo najvačší výkon.
Čítal som rôzne články a fóra a zakaždým radia inak.
V UEFI ho mám z výroby nastavený na RAID.
Poskytne pretpnutie moderných SSD na AHCI vyšší herný alebo zapisovací/čítací výkon?
Keď som chcel skúsiť prehodiť na AHCI tak ma bios upozornil, že môže dôjsť k strate dát. Je sa čoho obávať? Radšej sa pýtam predtým ako tak urobím a niečo tým dokonale poseriem
Sú ešte nejaké iné nastavenia v UEFI ktoré majú vplyv na výkon SSD?
pokiaľ je jeden tak čisto ahci
RAID je pre viac diskov a niekdy ešte furt poriadne nefunguje trim
ono niektoré NB to maú z neznámych dôvovov na RAID
ano strata dát lebo AHCI a RAID používajú iné ovládače a pravdepodobne ani nenabehneš do win
motto1:Mýliť sa je ľudské, ale zbabrať niečo dokonale na to treba počítač motto2: Silný zdroj a veľký chladič to istí motto3: Ten most prekročíme až k nemu prídeme, Jack O'Neill motto4:Nikdy nič nieje ľahké, Zeddicus Zu'l Zorander
Aha, takže radšej zostať na RAID? Problém je v tom, že mávam v hrách krátke pauzy - tzv. hitching alebo stuttering, ako keby nestíhal disk streamovať textúry. Chcem teda vylúčíť či nejde o blbo nastavený alebo vadný SSD.
V papieroch aj na stránke obchodu je deklarovaná rýchlosť Čítania 3200 MB/s a zápisu 1800MB/s
V benchmarku však vidno, že v zápise môj disk podstatne zaostáva. (viď príloha)
Na prezeranie priložených súborov nemáte dostatočné oprávnenia.
motto1:Mýliť sa je ľudské, ale zbabrať niečo dokonale na to treba počítač motto2: Silný zdroj a veľký chladič to istí motto3: Ten most prekročíme až k nemu prídeme, Jack O'Neill motto4:Nikdy nič nieje ľahké, Zeddicus Zu'l Zorander
960 EVO ide uplne nezavisle od RAID/AHCI nastavenia, to ide cez PCI-E a NVMe. Skor by som preveril, ze ci tvoje SSD nejde na PCI-E 3.0 x2 alebo PCI-E 2.0 x4.
Kde máš problém? Sekvenčný zápis máš presne podľa papierov 1800MB/s, čítanie máš pomalšie ale celkovo to že nedosahuješ papierových hodnôt je normálne, v papieroch je za ideálnych podmienok tzn. testovaný prázdny disk zapojený ako druhý, akonáhle máš na ňom OS a veci tak rýchlosti idú dole.
Čítanie papierovo podľa Samsung,do 3200 MB/s a namerané 2000 , je dosť mimo.Máš na disku aktuálny firmware. Skús si vypnúť AV , čo sa zmení.Ovládač máš Samsung alebo si nechal ten, čo si nainštaloval OS ?
lol čo riešite šak mrknite recky nič ako 3200 neuvidíš
skore je medzi 4000-4500
dalšia vec často recenzujú SSD úplne bez zápisu, čo dáva tak 9000b
a to je mimo
v lepšom prípade tesne po secure erase
ani jedna vec nemá z reálom nič spoločné
pokiaľ nemáš skore 2000 neni absolutne čo riešiť
Všetkým vďaka za odpoveď. Ak myslíte že je stav SSD v poriadku, budem hľadať vinníka problému inde Možno RAM.
faugusztin napísal: Po 24. Sep, 2018, 15:07
960 EVO ide uplne nezavisle od RAID/AHCI nastavenia, to ide cez PCI-E a NVMe. Skor by som preveril, ze ci tvoje SSD nejde na PCI-E 3.0 x2 alebo PCI-E 2.0 x4.
Mám nastavený PCi gen. 3x4
Firmware by mal byť aktuálny podľa Samsung magician.