GeForce downgrade paranoja
- mino_85
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: St 29. Feb, 2012, 20:29
GeForce downgrade paranoja
Na základe tejto viewtopic.php?f=29&t=123760&start=15 aj iných debát kde sa špekuluje o tom ako nVidia škrtí cez ovládače výkon starších kariet som sa rozhodol to otestovať na vlastnej koži.
Testovacia zostava:
GTX1080Ti @ 2025 MHz
Intel i7-5820K @ 4,5 GHz
32 GB DDR4 2400 MHz
Samsung SSD 960 Pro 512 GB
Windows 10 x64 (1809)
Testované drivery:
- 431.60 (7/2019), že vraj s downgradom pre Pascaly
- 430.86 (5/2019), podľa tohto https://i.imgur.com/w1CcZE9.png stabilne lepší pre Pascaly
- 382.53 starý ovládač z 6/2017, teda z doby keď Pascal bol najnovšia architektúra a teda nehrozilo umelé brzdenie cez ovládače. Naschvál som vybral driver 3 mesiace po vydaní 1080Ti, aby to bol už odladený ovládač, nie čerstvý hneď po release, ktorý nemusel byť ešte 100%ný.
Pred každou zmenou driveru bola odinštalácia cez DDU, aby som mal istotu, že po predošlých nezostal nejaký bordel v systéme.
Vybral som hry z mojej knihovne so vstavaným benchmarkom, viac sa mi už nechcelo, aj tak som týmto pokusom zabil cez 4 hodiny času.
Výsledky ako sa dalo čakať (viď tabuľka nižšie), odchýlky medzi dvomi najnovšími ovládačmi na úrovni chyby merania... 0-1%, driver z 2017 stráca na aktuálny 0-5%. Asi zbytočne komentovať. Zaujímavé je, že 382.53 strácali najmenej v Metre, čo je hra ktorá vyšla vyše 1,5 roka po ovládačoch, to ma dosť prekvapilo. Naopak v Dirt a Division strácali viac, aj keď už mali byť pre tie hry optimalizované.
Každopádne tie merania s prepadmi v nových ovládačoch čo behajú po nete budú skôr dôsledok windowsáckych záplat pre Meltdown/Spectre, než sabotáže zo strany NV. Alebo nejaký SW bordel na pozadí, na ktorý si testovači nedali pozor.
pozn.: Division som tesoval v 4K (keďže hra nepodporuje 21:9 benchmark), Dirt a Metro v 3440x1440 px, FireStrike Extreme preset, Heaven 1080p max nastavenie, Superposition 1080p Extreme
Testovacia zostava:
GTX1080Ti @ 2025 MHz
Intel i7-5820K @ 4,5 GHz
32 GB DDR4 2400 MHz
Samsung SSD 960 Pro 512 GB
Windows 10 x64 (1809)
Testované drivery:
- 431.60 (7/2019), že vraj s downgradom pre Pascaly
- 430.86 (5/2019), podľa tohto https://i.imgur.com/w1CcZE9.png stabilne lepší pre Pascaly
- 382.53 starý ovládač z 6/2017, teda z doby keď Pascal bol najnovšia architektúra a teda nehrozilo umelé brzdenie cez ovládače. Naschvál som vybral driver 3 mesiace po vydaní 1080Ti, aby to bol už odladený ovládač, nie čerstvý hneď po release, ktorý nemusel byť ešte 100%ný.
Pred každou zmenou driveru bola odinštalácia cez DDU, aby som mal istotu, že po predošlých nezostal nejaký bordel v systéme.
Vybral som hry z mojej knihovne so vstavaným benchmarkom, viac sa mi už nechcelo, aj tak som týmto pokusom zabil cez 4 hodiny času.
Výsledky ako sa dalo čakať (viď tabuľka nižšie), odchýlky medzi dvomi najnovšími ovládačmi na úrovni chyby merania... 0-1%, driver z 2017 stráca na aktuálny 0-5%. Asi zbytočne komentovať. Zaujímavé je, že 382.53 strácali najmenej v Metre, čo je hra ktorá vyšla vyše 1,5 roka po ovládačoch, to ma dosť prekvapilo. Naopak v Dirt a Division strácali viac, aj keď už mali byť pre tie hry optimalizované.
Každopádne tie merania s prepadmi v nových ovládačoch čo behajú po nete budú skôr dôsledok windowsáckych záplat pre Meltdown/Spectre, než sabotáže zo strany NV. Alebo nejaký SW bordel na pozadí, na ktorý si testovači nedali pozor.
pozn.: Division som tesoval v 4K (keďže hra nepodporuje 21:9 benchmark), Dirt a Metro v 3440x1440 px, FireStrike Extreme preset, Heaven 1080p max nastavenie, Superposition 1080p Extreme
Naposledy upravil/-a mino_85 v So 27. Júl, 2019, 10:06, upravené celkom 1 krát.
Spoiler: ukázať
Re: GeForce downgrade paranoja
dakujem ze si to spravil
i7 9700k 4.8GHz, NH-D14, GB Aorus Z390 PRO, GB 1080 Ti Aorus, G.SKILL 32 GB 3200MHz TridentZ RGB CL 16, SSD: 970 EVO PLUS 1TB, 3x Noctua NF-A14 PWM Chromax, 3x Enermax T.B. Silence 120mm, Seasonic X-660, Fractal Design R2, Dell AW3418DW, Acer Predator Z35P, MB Pro 13 2017, iPhone 11 Pro Max, CS:GO Global Elite
- dexterav
- Sponzor fóra gold
- Dátum registrácie: Po 06. Máj, 2002, 02:00
Pekna praca mino, nie ze by to bolo prekvapive
Ako sa tu viac krat skonstatovalo 1080ti by vzhladom na svoj vek mala uz vykon tak okolo 1070
Samozrejme je to o vybere hier ale v priemere sa proste nic nedeje
Btw casto su tie narasty vykonu avizovane vyrobcami v ovladacoch iba v specifickych situaciach alebo pri totalnom bugu
Celkom isto by ma ale urcite netrapil upadok vykonu nv casom
Takisto akoby ma netrapil brutalny nárast vykonu amd gk casom kde po par mesiacoch ma 580 vykon 1080ti
Proste hento by som vobec neriesil
Ako sa tu viac krat skonstatovalo 1080ti by vzhladom na svoj vek mala uz vykon tak okolo 1070
Samozrejme je to o vybere hier ale v priemere sa proste nic nedeje
Btw casto su tie narasty vykonu avizovane vyrobcami v ovladacoch iba v specifickych situaciach alebo pri totalnom bugu
Celkom isto by ma ale urcite netrapil upadok vykonu nv casom
Takisto akoby ma netrapil brutalny nárast vykonu amd gk casom kde po par mesiacoch ma 580 vykon 1080ti
Proste hento by som vobec neriesil
A tie starsie ovladace ste stiahli z nv stranok trraz dakedy? Ci je to balik ovladacov ktory ste vy stiahli pri release? Ja tym zelenym zmrdom neverim ani zelenu v logu
Pekne Mino.
Podla niektorych komentov som cakal ze z 1080 Ti je uz len zobrazovadlo.
Podla niektorych komentov som cakal ze z 1080 Ti je uz len zobrazovadlo.
.
- mino_85
- Pokročilý používateľ
Tak to už máš na lekára.
Ťahal som to z Guru3D databázy driverov https://www.guru3d.com/files-details/ge ... nload.html , odkiaľ presne to ťahá inštalačku neviem, či z NV stránky alebo z ich vlastnej databázy. Ak ťa to tak trápi, pretestuj si osobne. Ale tak trochu mám problém veriť tomu, že pri každom novom driveri NV upravuje aj desiatky/stovky starších. Hlavne ale ľudia by si zrejme všimli, keby časom ich karta bežala povedzme o 20-30% pomalšie než rok dozadu.
Skôr si myslím, že Meltdown/Spectre záplaty sú väčší problém, tam je dokázané, že výkon šiel objektívne dole, hlavne u ľudí s moňasmi nad 100 Hz, kde procáky sú častejšie limitujúci faktor.
- paranoid.asian
- Používateľ
- Dátum registrácie: Št 26. Feb, 2009, 16:37
skoda ze sa neda lajkovat
good job mino. vdaka za test.
good job mino. vdaka za test.
Mino, paradna robota! Naozaj ocenujem, ze sa ti s tym chcelo babrat 4 hodiny+. Klobuk dole!
- mino_85
- Pokročilý používateľ
Som myslel, že budem mať za hodinku vybavené, ale to benchmarkovanie fakt žerie čas. Ale som bol zvedavý aj ja, lebo šak prečo sa oberať o výkon, keby náhodou.
- M1ch4l
- VIP
- Dátum registrácie: Št 21. Feb, 2008, 14:00
Len zo zaujimavosti, kolko krat si pustil kazdy benchmark?
Music: AKG K240 MK II / Beyerdynamic DT 770 Pro 80 Ohm @ Topping DX7 Pro
Bike: 2022 Canyon Neuron CF 8; Coffee: Chemex 6-cup
Bike: 2022 Canyon Neuron CF 8; Coffee: Chemex 6-cup
- mino_85
- Pokročilý používateľ
2x, a do tabulky som bral priemer, ale rozdiely medzi meraniami boli mikroskopicke, desatiny fps vacsinou.
- mino_85
- Pokročilý používateľ
Ako je to dosť slabá vzorka hier, netvárim sa, že to je ultimátny test, ale nevidel som žiadne podozrivé náznaky, ktoré by si pýtali hlbšie skúmanie. Tiež som dával bacha na to aby nebol limit CPU, aby nebežali hovadiny na pozadí a pod.. Takže som sledoval aby vo všetkých testoch bol full load GPU a tiež grafika mala rezervu v PL, čiže držala takty stabilne naprieč testami a ovládačmi (vynútený OC profil 2025 MHz bez ohľadu na záťaž, tiež CPU v režime vysoký výkon, čiže pevných 4,5 GHz). Proste som sa snažil ošetriť veci čo by mohli mať vplyv na výsledok a myslím, že som to spravil korektne.
- Odar
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: St 13. Okt, 2010, 17:10
Netrapi ma, nakolko nie som hrac, ale som rad, ze su stale ludia, ktori maju chut zdielat zaujimave informacie v komunite. Za mna palec hore