prosím o radu a nevysmejte ma.

Mám kuriózny problém = v izbe mám laptop s WIFI kartou AC Killer 1550i a stolné pc s wifi kartou od Intelu 9560 a externou anténou na bedni. Obe fungujú na 5 GHz pásme a obe donedávna dosahovali bez problémom a stále maximum môjho downloadu od UPC, t.j. 300 Mb/s. Avšak posledných pár dní mi obe idú len na 150 Mb/s, bez ohľadu na to, ktorý kanál nastavím v modeme, vlastne bez ohľadu na všetko idú striktne len na 150 Mb/s. Rýchlosť testujem len cez upc stránku a ich test rýchlosti. No a teraz príde to najviac zaujímavé, lebo keď rovnaký test spustím na mojom mobilnom telefóne Samsung S8, rýchlosť ide ako predtým, teda 300 Mb/s.
V čom môže byť problém? Technická podpora od UPC odporučila reset routra cez tlačidlo reset a opätovnú konfiguráciu. Urobil som, no stále to isté, obe wifi karty výlučne na 150 Mb/s a mobil tých 300 Mb/s. Nie je predsa možné, aby dve rozdielne wifi karty mali z dvoch rôznych PC rovnakú rýchlosť, ak ju neblokuje priamo router/modem, nie? Či? Veď donedávna obe v pohode dávali tých 300 Mb/s. Môže byť vôbec možné, že ten UPC modem rozlišuje nejak zariadenia a podľa toho im rozdeľuje maximálny download? Ja tomu fakt nechápem, skúsil som veľa vecí a nič, stále aj pc aj laptop len tých 150 Mb/s. Upload je úplne v poriadku na všetkých troch zariadeniach, rovnako 20 Mb/s.
Nejaké teórie, nápady ako to opraviť?
Dík