Celkom zaujímavý tool založený na "dotazníku", dostanete vo výsledku peknú porciu možností.
Skúsil som dotazník vyplniť ako Linuxák, tak ako laik a myslím, že to zoraďuje rebríček celkom dobre (ešte možno keby pre znalejších bola otázka, že ktorú "príchuť" Linuxu preferujú, napríklad či je odvodený z Rhelu alebo Ubuntu a podobne).
Odkaz:
https://distrochooser.de/en/
https://beta.distrochooser.de/
(v novej verzii bude asi viac ditribúcii ale neporovnával som)
Ak to má byť ale primárne gejminkmašinkový OS, tak by som stále primárne blúdil po
https://www.reddit.com/r/linux_gaming/
majú tam dobrý gajd
https://www.reddit.com/r/linux_gaming/c ... x_in_2020/ .
P.S.: Ak máte lepší názov pre tému, povedzte, čítam svoj a znie to ako nejaký úbohý clickbait na YT.
Ak rozmýšľate nad Linuxom, tento tool vám môže pomôcť vybrať distribúciu...
- loleqboleq
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: So 20. Okt, 2012, 22:20
Ak rozmýšľate nad Linuxom, tento tool vám môže pomôcť vybrať distribúciu...
CASE: Sliger Cerberus X PSU: Corsair SF750 MB: Ašuš Creator CPU: Rezeň 3900X GPU: RTX 3090 FE RAM: TridentZ 3600MHz@CL14 SSD: 970 EVO<--DEAD + Corsair MP600XT a MP600, Ťamťung 980 Pro Moňas: ♡ LG 48" C11 OLED ♡ Myš: G Pro Superlight Wire Klávka: Rôzne Audiofekália: Topping DX3 Pro, Hifiman Edition XS, Mr.Speakers Alpha Dog, JBL LSR305
- molnart
- Sponzor fóra gold
- Dátum registrácie: Ut 19. Jún, 2012, 23:03
Re: Ak rozmýšľate nad Linuxom, tento tool vám môže pomôcť vybrať distribúciu...
uprimne odkedy je vo windowsoch WSL tak nevidim zmysel uvazovat nad linuxom pre desktop, hlavne ak clovek potrebuje na tom riesit obcas aj pracovne veci pripadne si chce zahrat. a to som dlhodobo fungoval na Arch Linux ako primarnom OS a velmi som sa v tom vyzival.
Spoiler: ukázať
Odkedy funguje WSL/Docker/Containers neriesim, WSL2 pride s este viac featurami. Nevidim zmysel ani vo VMkach, na gaming uz vonkoncom.
.
- lepermessiah
- Sponzor fóra gold
- Dátum registrácie: Št 30. Dec, 2010, 02:41
zmysel to ma, ja som svojim "starym" notebookom dal druhy zivot s odlahcenymi verziami linuxov, kde ani Win7 nebezi tak hladko a na nudzovy notebook pripadne na surfovanie na webe pre deti to staci ... a celkom sa mi to aj trafilo do toho co mam, teda ak neratam cisty Debian, Knoppix a openSuse, tak dalsi co uz mam aj nahodeny je Zorin a Mint .. ale asi by som si vybral aj bez takeho toolu
-
- Moderátor
- Dátum registrácie: Ut 26. Feb, 2008, 14:00
Tak pri WSL stale potrebujes nejake distro, akurat mas mensi vyber .
- molnart
- Sponzor fóra gold
- Dátum registrácie: Ut 19. Jún, 2012, 23:03
leper, ano, to je este oblast kde sa to moze zist. ale ja to skor tak vidim ze ta cielovka ktora predtym ficala na tychto archaickych kompoch tak presla na tablety a smartfony a komp nevideli uz roky. trosku je mi toho stavu luto, prestriedal som xfce, kde, gnome aj cinnamon a kazdy mal nieco do seba a je skoda ze tym padom dost ludi s tym nepride do kontaktu.
- shiro
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00
Nic divneho, HW co potrebuje takyto odlahceny system dnes skratka patri do elektrosrotu. Podobne, ako dnes ludia uz nejazdia wartburgom. Je pekne, ze mam 10-15r ntb, ktory bezi paradne s podobnym OS. Ale co z toho ked si loadnem YT a ten chudacik jednojadro-dvojjadro na 1.3-1.8GHz bezi permanentne na 100% a realne sa s tym neda nic robit? Ze OS je nenarocny je pekne...ale co z toho, ked hociaka ina sluzba je tak narocna, ze ho zahlti? Nezmysel to vobec riesit a pouzivat.
Ryzen 7 3700X | SilentiumPC Fera 3 | Asrock X570M Pro4 | Kingston FURY 32GB DDR4 3600 MHz CL18 Beast Black | Gainward RTX4060 Ti Pegasus 8GB | Samsung 970evo Plus 250GB NVMe | Corsair MP510 1TB NVMe | Samsung 980 Pro 2TB NVMe | Corsair RM550x | 32" Samsung ViewFinity S60UA | 3x Noctua NF-S12B redux 1200 PWM
Xiaomi 14T 256GB
Xiaomi 14T 256GB
Gaming na Linuxe je stále k hovnu, cez Wine to ako tak funguje v SP, ale na LAN a ethernet býva problém. Kamarát s nami hráva staršie hry a často chýba nejaká podpora z Win API, väčšinou sa dá niečo alternatívne nájsť, ale vždy na hry budeš riešiť zádrhel ako novšie tak staršie. A nové kým nepríde podpora, škoda reči. Na všetko ostatné samozrejme Linux.