Vetraky do fractal define S

Sekcia primárne určená k radám o nákupe PC komponentov a príslušenstva...
Používateľov profilový obrázok
Peto77
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: Po 12. Apr, 2010, 22:07

Vetraky do fractal define S

Príspevok od používateľa Peto77 »

Čaute,
úplne som sa stratil v momentálnom výbere vetrákov a keďze na mojich už dosluhujú ložiská a je ich počuť čím ďalej tým viac, tak musím meniť.

V prvom rade potrebujem niečo na d15, jeden je v pohode ale na druhom sa mi podarilo ulomiť jednu lopatku :wallbash:
Vyzerá to tak, že by stačilo dokúpiť jeden https://www.alza.sk/noctua-nf-a15-pwm-d ... =5#recenze lenže hneď prvý komentár tam pánko píše, že to nie je to isté ako na d15 a má iné otáčky. Čiže ok, kúpim 2x, upravím si ich cez argus na požadované otáčky a tento 1 čo tam mám teraz hodím na outtake z case, vybavené.
Otázka, je lacnejšia a porovnateľná alternatíve alebo srať na to a brať noctuu?

Druhá vec, výmena intake a outtake, teraz mám 3x in a 1x out NOCTUA NF-A14 ktoré musím všetky vymeniť. Na out by som dal terajší z d15 a na in čo?
Z tohto sa niečo neoplatí? https://www.alza.sk/lacne-sety-s-ventil ... =13687-140
Alebo zas noctua 1ks za 20e? Nemusí byť pwm ani rgb ani mi nejde o to ako vyzerajú, potrebujem funkčnosť a aby som ich vedel v idle zredukovať na nepočuteľné/vypnúť.

Cena, ideálne na d15 niečo do 30e a do skrine 40e, ale ak by som si mal výrazne pohoršiť tak radšej priplatím na tie noctui. Vopred dik za rady.
Sugyi
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: Št 24. Nov, 2011, 15:17

Re: Vetraky do fractal define S

Príspevok od používateľa Sugyi »

Ja som bral toto ako in a out
https://tichepc.sk/Noctua-NF-S12B-redux ... 1054010005

Odporucaju tento model nakolko na in a out nepotrebujes taky vysoky staticky tlak ako na pasivy.
Cez PWM mi to bios/soft zreguluje. V baleni je iba ventilator a srobiky. Je zo bez tych pogumovanych odvibrovacich nadstavcov na okraje. Kabel je dostatocne dlhsi (cca 40cm).
mino_85
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: St 29. Feb, 2012, 20:29

Príspevok od používateľa mino_85 »

120 mm vetráky do skrinky čo poberie aj 140 je blbosť.

@Peto77 Naozaj dosluhujú ložiská na A14? Ako sa to prejavuje? Nebude to skôr tým, že máš časom viac rozmaznané uši a to čo predtým nevadilo, teraz vadí viac? Teda skôr hluk zo samotného prúdenia vzduchu než z ložísk.
Spoiler: ukázať
WS/GAMING MB: Asus Strix B650E-F Gaming WiFi CPU: Ryzen 7 9800X3D CPU cooler: Noctua NH-U12A chromax RAM: 64 GB DDR5 Kingston FURY Beast 6000 CL30 VGA: ASUS TUF RTX 3080 PSU: Seasonic Prime Fanless TX 700W System SSD: Samsung 990 PRO 1 TB Storage: Samsung 970 EVO Plus 2 TB + 2x Samsung 860 QVO 2TB Case: Jonsbo U5 Black Case fans: 6x Noctua NF-A12x25 PWM chromax Fan Regualtor: Aqua Computer Aquaero 6 LT LCD: LG 34UC88 Keyboard: Microsoft SideWinder X4 SK Mouse: Mionix Naos PRO Mouse pad: Zowie Gear P-TF X Audio: Creative GigaWorks T20 Series II Joystick: Thrustmaster TCA Sidestick + TCA Quadrant + Add-on - Airbus edition Gamepad: Xbox Elite Series 2

HTPC MB: MSI B150I GAMING PRO AC CPU: INTEL Pentium G4560 CPU cooler: Noctua NH-L12 + Noiseblocker eLoop B12-2 RAM: Crucial 8 GB DDR4 VGA: GT1030 PSU: MiniBox picoPSU-120 System SSD: Kingston UV400 120 GB Data HDD: WD Purple 6TB Case: Silverstone ML05 Milo Case fans: 2x Noctua NF-A8 ULN Remote control: Logitech K400 Plus
Sugyi
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: Št 24. Nov, 2011, 15:17

Príspevok od používateľa Sugyi »

Chcel som poukazat len, ze existuje aj lacnejsi model. Moja chyba, nepozrel som si, ze na Define S idu aj 140mm. Ja mam len R2 a tma idu len 120mm.
ericc64
Sponzor fóra silver
Sponzor fóra silver
Dátum registrácie: So 01. Júl, 2006, 02:00

Príspevok od používateľa ericc64 »

Noctua sa vedia aj pokazit ? :D Sak tie A14 co mas a su kvazi zle, musia mat zaruku, nie ? nemas zarucny ze by si ich vyreklamoval ? inak to vazne vsetky 4 tie A14 hucia loziska? tomu moc neverim. Nemas na nich kilo namotanych vlasov, alebo co ?
Delid CPU --- AM5 / 1700
PC1: MB: Asus ROG CROSSHAIR X670E GENE CPU: AMD Ryzen 7 9800X3D RAM: G.SKILL 32GB 6800MHz CL34 Trident Z5 RGB VGA: ASUS DUAL RX 6600 SSD: Kingston KC3000 1TB PSU: FSP Hydro Ti PRO 1 000W CASE: Streacom BC1 Black LCD: 32" ASUS ROG Swift PG32UCDM KEYBOARD / MOUSE / PAD: Logitech MX Keys + Logitech G305 + A4tech X7 SOUND: Creative Gigaworks T20 II + Bang & Olufsen Beoplay H95
PC2: MB: GIGABYTE X870 AORUS ELITE WiFi 7 ICE CPU: ??? + AC Freezer 36 A-RGB White RAM: G.SKILL 48GB 8000MHz CL40 Trident Z5 RGB VGA: ??? SSD: WD Black SN850 1TB PSU: ???? CASE: Streacom BC1 Silver
COOLING → CPU: Alphacool Core 1 Silver + TG AMD Mycro Direct-Die Pro RGB V1 VGA: ??? RAM: IceManCooler Nickel / Black Block + Heatsink RADIATOR: TECO TK 2000 Chiller PUMP: 3x D5 TUBING: EK 16/12 FITTING: Barrow 16/10 + Koolance QD3 FANS: 10x ARCTIC P12 PWM PST CONTROLLER: Aquacomputer OCTO FLOW SENSOR: Aquacomputer High Flow LT FILTER: Alphacool ES Big Inline
stiv
Sponzor fóra gold
Sponzor fóra gold
Dátum registrácie: Pi 16. Nov, 2012, 21:30

Príspevok od používateľa stiv »

Vedia. Moje F12stky klepkali a niektore robili rachot ale iba par kusov.
.
mino_85
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ

Keby šlo o 1 ks, tak sa nečudujem, stane sa. Preto som sa aj pýtal, či ozaj ložiská, lebo u všetkých naraz sa mi to moc nezdá.

Prípadne by to chcelo rozmeniť na drobné, či sa regulujú cez PWM alebo napätím, lebo ak je to DC regulácia a beží to blízko minima, tak tam môžu vznikať pazvuky z nerovnomerného chodu a pod..

Vadné ložisko sa najľahšie overí tak, že je počuť zvuky z ložiska aj keď sa fan odpojí a rozločí len rukou, tým pádom je jasné mechanické poškodenie ložiska.
WS/GAMING MB: Asus Strix B650E-F Gaming WiFi CPU: Ryzen 7 9800X3D CPU cooler: Noctua NH-U12A chromax RAM: 64 GB DDR5 Kingston FURY Beast 6000 CL30 VGA: ASUS TUF RTX 3080 PSU: Seasonic Prime Fanless TX 700W System SSD: Samsung 990 PRO 1 TB Storage: Samsung 970 EVO Plus 2 TB + 2x Samsung 860 QVO 2TB Case: Jonsbo U5 Black Case fans: 6x Noctua NF-A12x25 PWM chromax Fan Regualtor: Aqua Computer Aquaero 6 LT LCD: LG 34UC88 Keyboard: Microsoft SideWinder X4 SK Mouse: Mionix Naos PRO Mouse pad: Zowie Gear P-TF X Audio: Creative GigaWorks T20 Series II Joystick: Thrustmaster TCA Sidestick + TCA Quadrant + Add-on - Airbus edition Gamepad: Xbox Elite Series 2

HTPC MB: MSI B150I GAMING PRO AC CPU: INTEL Pentium G4560 CPU cooler: Noctua NH-L12 + Noiseblocker eLoop B12-2 RAM: Crucial 8 GB DDR4 VGA: GT1030 PSU: MiniBox picoPSU-120 System SSD: Kingston UV400 120 GB Data HDD: WD Purple 6TB Case: Silverstone ML05 Milo Case fans: 2x Noctua NF-A8 ULN Remote control: Logitech K400 Plus
Peto77
Používateľ
Používateľ

jedná sa o dc reguláciu, záruku nemajú, boli kúpene tu z fóra čiže záručaký nemám a ani neverím, že by ešte boli v záruke, mám ich dlhšie ako tú skriňu a tú už mám hoodne dlho. Proste maju svoj vek.
Ide z nich take jemne rapkanie, ktoré lezlie riadne na nervy, a áno aj keď ich roztočím rukou. Robia to zatiaľ 2 a ďalší už ma slabší nábeh, preto chcem vymeniť všetko aby som mal pokoj.

Akože prioritne ide o tú d15, najprv chcem zriešiť to a case fany potom, dal som to tu spolu lebo načo to riešiť na 2x, situácia vo fanoch sa za mesiac asi rapídne nezmení, všakže...

Je veľka hlúposť ak by som tam dával lacnejšie Be quiet! Pure Wings 2 140mm, respektíve niečo iné?

btw, nemám rozmaznané uši :D vedľa v skrinke mám schované nasko s boxovým intel chladičom a tromi wd redami a nevadí mi to, lenže toto keď pustím do záťaže v nejakej hre, tak ako by štartoval vrtuľník :D
mino_85
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ

S A14 je ten problém, že majú relatívne vysoké štartovacie napätie a keď ich chce človek prevádzkovať na nízkych otáčkach,treba znížiť napätie takmer na limit stabilného behu. Je možné, že to "utrápilo" časom motor, ale keď vravíš, že je to aj v odpojenom stave, tak zjavne aj ložiská dostali svoje, čo by mohol byť možno následok tej "limitnej prevádzky", možno nejakých vibrácií prenášaných do rotora a pod.., ale to len špekulujem. Lebo toto fakt nie je u Noctua bežné, samozrejme nepodarené kusovky sa nájdu všade. Každopádne podľa toho čo vravíš sú to fakt ložiská.

Náhrada... Noctua Redux by som neodporúčal, z mojich skúseností majú niektoré podobné prejavy už za nova /jemné hrkanie ložiska/, predsa len je to nižšia trieda než ich klasické produkty. Ak chceš tichý, kvalitný, dobre regulovateľný fan cez DC, tak naj by bol BeQuiet Silent Wings 3, ale to je ešte drahšie než A14. Ak ti ale vadia pazvuky typu rapkanie, tak do lacných fanov by som ísť neodporúčal, lebo tam je to väčšinou pravidlo.

Ak chceš skúsiť niečo lacnejšie, tak ešte pripadá do úvahy BQ Pure Wings 2, za cca 10-11 €/ks je to fajn fan, aj keď nie tá istá liga ako Silent Wings, slabšie ložiská. Za to či tam budú pazvuky ale ruku do ohňa nedám /u mňa čo som si ošahal na chvľu neboli/.

Alebo potom z úplne entry level najlacnejších asi jedine Arctic F14, s ohľadom na cenu relatívne fajn ložiská aj akustika. Ale zázraky nečakaj.

Každopádne na pasív si kúp 2xA15, nech to máš rovnako rýchle, tú jednu dobrú A15 z pasívu hoď na výfuk, malo by to tam vojsť "na stojáka" aj napriek tým širším ušiam na A15.

Peto77
Používateľ
Používateľ

na define su fakt veľké otvore na tie fany tak sa nebojím aby to nevošlo. Inak niekde som videl a aj ma to celkom zaujalo, keby som dal na d15 vetraky zo stran aby fukali do vnutra - teda obe veže by mali čerstvý vzduch a outtake na vrch case? Mne to príde rozumnejšie keďže teplý vzduch tak či tak stúpa do vrchu. Miesta nad case mam požehnane tak to má kde fučať.

Keď mám kúpiť silent wings 3, tak už radšej zas zoberiem overenú a14, či už uln alebo pmw. Každopádne pure wings 2 za polovicu už je iná vec, to by som skúsil, predsa je rozdiel dať za 3ks 60e a 30e. Aj keď na druhej strane, kúpim raz a mám pokoj zas na 5 rokov. Asi to risknem z alzy a ak by sa mi nepozdávali, tak ich prinajhoršom vrátim.

Návrat na "Nákupná poradňa"