Vedel by ma niekto naviesť správnym smerom ?
Kúpa novej dosky cpu aj ram nie je problém, ale ešte by som rád ponechal aj túto starnúcu platformu vo funkčnom stave.
Story:
Prvé príznaky sa objavili pár mesiacov dozadu a prejavilo sa to len v prípade, ak sa omylom pripojila powerbanka na usb z mobo počas vypnutého stavu.
Po vypnutí a vybití psu sa už problém so štartom neobjavil.
Toto sa mi stalo asi 3x, no približne pred vyše týždňom mi to začala robiť pravidelne aj bez usb periférie.
Symptoms:
Po štarte naštartujú fany na 100%, obraz a napájanie usb chýba.
Následne po niekoľkých opätovných štartoch psu sa naštartuje vrátane gpu aj usb, je možné nakuknúť do biosu.
Hodnoty čidiel teplôt a napäťí sú mimo rozumný rozsah link na screen, správna funkčnosť zdroja ale potvrdená multimetrom.
Doska to zjavne vyhodnotí ako error a zareaguje bezpečnostná fičúra.
Žeby poškodený IC ktorý zaobstaráva meranie napätí na vetvách ?
Workaround:
Prvý bol reset a downgrade biosu, s problémom zjavne nesúvisí.
Ako druhé som skúsil odpojenie všetkého nepotrebného na doske(ostalo len napájanie a cpu fan), problém sa prejavoval naďalej.
Nasledovala kontrola stavu uchytenia a prítlaku chladiča cpu, žiaľ ani tu som nebol úspešný.
Po množstve pokusov som zistil, že väčšie šance na naštartovanie sú ak bol po vypnutí systému vypnutý aj psu.
Jeho zapnutím tesne pred zapínaním dosky sa šance na úspešný startup výrazne zvýšia.
Po úspešnom štarte ide všetko ako má a doska prešla 72h testovaním bez vypnutia, počas ktorého nebol problém so stabilitou a ani hodnotami psu a cpu temp (hwinfo).
Patient:
Asrock Z87M-Extreme4 - starina, no doposiaľ bezproblémová

Keďže sc1150 dosky sú celkom raritou tak by som sa rád podujal na jej záchranu.