Ako zistiť či má disk šindlový zápis
Ako zistiť či má disk šindlový zápis
Mám doma veľa starých diskov a chcel som zistiť, či sú CMR alebo SMR. Podľa modelových čísiel sa mi to nepodarilo nájsť. Resp. znamená to, že keď nebol v zozname SMR diskov, čo som našiel na webe, je CMR? Ako sa to dá spoľahlivo zistiť?
- shiro
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00
Re: Ako zistiť či má disk šindlový zápis
SMR disky su zalezitost posledneho roku. Cokolvek starsie je CMR.
Inac len podla nejakeho zoznamu co dal dakto dokopy, pripadne od vyrobcu.
Inac len podla nejakeho zoznamu co dal dakto dokopy, pripadne od vyrobcu.
Ryzen 7 3700X | SilentiumPC Fera 3 | Asrock X570M Pro4 | Kingston FURY 32GB DDR4 3600 MHz CL18 Beast Black | Gainward RTX4060 Ti Pegasus 8GB | Samsung 970evo Plus 250GB NVMe | Corsair MP510 1TB NVMe | Samsung 980 Pro 2TB NVMe | Corsair RM550x | 32" Samsung ViewFinity S60UA | 3x Noctua NF-S12B redux 1200 PWM
Xiaomi 14T 256GB
Xiaomi 14T 256GB
- dexterav
- Sponzor fóra gold
- Dátum registrácie: Po 06. Máj, 2002, 02:00
SMR sú snami tak od 2014
ale od cca 2018 ked už sa toho chytili všetci tak to začali pchať všade
len stránka výrobcu
ale od cca 2018 ked už sa toho chytili všetci tak to začali pchať všade
len stránka výrobcu
Spoiler: ukázať
boli na to testy, prepis ovplyvnuje okolite stopy tak by sa (prepis)zapis mal spomalit.
vacsia cache modelu je napoveda. tiez potrebuju trim.
niektore maju normalnu cast na platni , tak potom chvilu hot data nevyzeraju az tak zle.
https://www.anandtech.com/show/14539/se ... able-smr/3
vacsia cache modelu je napoveda. tiez potrebuju trim.
niektore maju normalnu cast na platni , tak potom chvilu hot data nevyzeraju az tak zle.
https://www.anandtech.com/show/14539/se ... able-smr/3
Shiro prvé SMR disky sa začali vyrábať v 2013
Spočiatku to boli špecifické archivačné HDD, teraz okolo toho bolo veľké haló len preto že sa začali predávať bez upozornenia na to že sú SMR bežne napr. aj do NAS. A čo sa zistenia týka, fakt iba podľa nejakého zoznamu.
Spočiatku to boli špecifické archivačné HDD, teraz okolo toho bolo veľké haló len preto že sa začali predávať bez upozornenia na to že sú SMR bežne napr. aj do NAS. A čo sa zistenia týka, fakt iba podľa nejakého zoznamu.
- shiro
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00
kokso, to som nejak vobec nezachytil, ze je to az tak stare...
Ryzen 7 3700X | SilentiumPC Fera 3 | Asrock X570M Pro4 | Kingston FURY 32GB DDR4 3600 MHz CL18 Beast Black | Gainward RTX4060 Ti Pegasus 8GB | Samsung 970evo Plus 250GB NVMe | Corsair MP510 1TB NVMe | Samsung 980 Pro 2TB NVMe | Corsair RM550x | 32" Samsung ViewFinity S60UA | 3x Noctua NF-S12B redux 1200 PWM
Xiaomi 14T 256GB
Xiaomi 14T 256GB
Zoznam od vyrobcu jedine. SMR su tu s nami uz dlho a riesilo sa to preto, ze ich WD zacal predavat ako RED.
.
- dexterav
- Sponzor fóra gold
- Dátum registrácie: Po 06. Máj, 2002, 02:00
riešilo sa to preto lebo sa tie disky zastavolali , každému je fuk kde ich použiješ ked to funguje
čo ale nebol tento prípad kedže sa pri veľkom nápore pri zapisované proste zastavili a prevádzali "TRIM"
bežne to vadiť až tak nakoniec vadiť nemusí ale zrovna v NAS/server ak boli prítomné 2 a viac to robilo problémy kedže ich NAS vyhodnotil ako vadné a pole sa rozpadlo
oni totiž ked usporiadavujú tie šidle v podstate postoja a to na hodne dlho
čo ale nebol tento prípad kedže sa pri veľkom nápore pri zapisované proste zastavili a prevádzali "TRIM"
bežne to vadiť až tak nakoniec vadiť nemusí ale zrovna v NAS/server ak boli prítomné 2 a viac to robilo problémy kedže ich NAS vyhodnotil ako vadné a pole sa rozpadlo
oni totiž ked usporiadavujú tie šidle v podstate postoja a to na hodne dlho
- molnart
- Sponzor fóra gold
- Dátum registrácie: Ut 19. Jún, 2012, 23:03
kazdopadne ak ma doma nejaky bezny consumer disk o velkosti 1-2 TB tak SMR tak nehrozi