Rád by som dal do pozornosti tento program, celkom slušná náhrada za už neaktuálny SpeedFan.
Vytvorenie krivky a následne ovládanie ventilátorov podľa vami definovanej teploty (napríklad GPU). Poteší aj vytvorenie mixu, tj jeden fan ovládaný viacerými teplotnými zdrojmi podľa nastavenia a pod.
https://github.com/Rem0o/FanControl.Releases
UI je trošku nie moc priateľské ale po nastavení a pochopení základných princípov je to celkom solídny nástroj.
FanControl - náhrada za speedfan ?
- kllr007
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: So 21. Aug, 2010, 18:52
FanControl - náhrada za speedfan ?
MB: ASUS TUF B550M-PLUS; CPU: AMD Ryzen 5800X3D; RAM: 32GB DDR4 3200Mhz; GPU: Nvidia RTX 3080Ti 12GB; SSD: WD SN750 1TB + SN570 1TB; PSU: Corsair RM650x; CASE: LianLi Lancool 2 Mesh; LCD: LG OLED 42C2; MOUSE: Logitech G305; KEYBOARD: Logitech MX Keys; Repro: Panasonic PMX-90; OS: Windows 10
- molnart
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Ut 19. Jún, 2012, 23:03
Re: FanControl - náhrada za speedfan ?
super, uz som myslel ze taketo appky nebudu vznikat, kedze nove dosky vacsinou uz maju celkom slusne nastavenia priamo v biose, aj ked neviem ci mam do speedfanu rypat, trvalo by dost dlho kym som to nastavil, bezi ako service a krasne reguluje otacky
Spoiler: ukázať
- shiro
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00
Zatial som vzdy pouzival soft od vyrobcu dosky a vsetko pekne fungovalo.
Mam aj nastavenie kriviek fanov v biose. Ale sa mi zda, ze sa neprejavuje real time, vzdy to treba dat savnut a restart, co je maximalne otravne. Takisto ked chce clovek experimentovat s nastavenim kriviek pri zatazovani PC hrami, appkami, atd. tak aby furt liezol do biosu, restartoval....zbytocna robota navyse.
Speedfan mi nikdy korektne nesiel, resp. som ho nevedel nastavit. Toto moze byt zaujimava alternativa k softom od vyrobcu dosky, ktory je castokrat obmedzeny na daneho vyrobcu ci radu dosiek. Alebo alternativa k Argus monitoru, ktory je zase plateny.
Mam aj nastavenie kriviek fanov v biose. Ale sa mi zda, ze sa neprejavuje real time, vzdy to treba dat savnut a restart, co je maximalne otravne. Takisto ked chce clovek experimentovat s nastavenim kriviek pri zatazovani PC hrami, appkami, atd. tak aby furt liezol do biosu, restartoval....zbytocna robota navyse.
Speedfan mi nikdy korektne nesiel, resp. som ho nevedel nastavit. Toto moze byt zaujimava alternativa k softom od vyrobcu dosky, ktory je castokrat obmedzeny na daneho vyrobcu ci radu dosiek. Alebo alternativa k Argus monitoru, ktory je zase plateny.
Ryzen 7 3700X | SilentiumPC Fera 3 | Asrock X570M Pro4 | Patriot Viper 4 Blackout 16GB DDR4-3600 CL17 | Gainward RTX4060 Ti Pegasus 8GB | Samsung 970evo Plus 250GB NVMe | Corsair MP510 1TB NVMe | Samsung 980 Pro 2TB NVMe | Corsair RM550x | 32" Samsung ViewFinity S60UA | 3x Noctua NF-S12B redux 1200 PWM
Xiaomi Mi 9 Lite 64GB
Xiaomi Mi 9 Lite 64GB
- Hexaris
- Sponzor fóra gold
- Dátum registrácie: Št 11. Júl, 2019, 19:35
Nie je free, ale pouzivam ho uz nejaky ten piatok https://www.argusmonitor.com/ ale ten fancontrol vyzera zaujimavo.
Your value does not decrease because of someone's inability to see your worth.
BOOK: MB Air M1 2020 AMP: Topping DX3Pro+ HEADPHONES: HiFiMAN HE400SE
BOOK: MB Air M1 2020 AMP: Topping DX3Pro+ HEADPHONES: HiFiMAN HE400SE
- mino_85
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: St 29. Feb, 2012, 20:29
Toto je zaujímavá vec, len achilovka môže byť ako u speedfanu podpora dosiek časom. Je k tomu niekde aktuálny support list k HW? Hlavne dosky.
Spoiler: ukázať
- shiro
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00
na zostave v podpise sa to chovalo chaoticky. Niektore fany/senzory netrafilo a ked som dal kalibrovat rychlosti case fanov, tak niektore sa dali roztocit na 350rpm a niektore na 500+rpm, pritom su vsetky stejne modely noctua, ziadny nieje zapojeny cez ten ich spomalovaci adapter, takze nechapem. Ale na druhu stranu, detekovalo to chipset fan (X570 chipset), co niektore softy nedetekuju.
Ale appka celkovo vyzera dobre, akurat to tam treba poparovat a vytvorit krivky. Zatial hodnotim pozitivne.
Ale appka celkovo vyzera dobre, akurat to tam treba poparovat a vytvorit krivky. Zatial hodnotim pozitivne.
Ryzen 7 3700X | SilentiumPC Fera 3 | Asrock X570M Pro4 | Patriot Viper 4 Blackout 16GB DDR4-3600 CL17 | Gainward RTX4060 Ti Pegasus 8GB | Samsung 970evo Plus 250GB NVMe | Corsair MP510 1TB NVMe | Samsung 980 Pro 2TB NVMe | Corsair RM550x | 32" Samsung ViewFinity S60UA | 3x Noctua NF-S12B redux 1200 PWM
Xiaomi Mi 9 Lite 64GB
Xiaomi Mi 9 Lite 64GB
- kllr007
- Pokročilý používateľ
No popravde netusim automaticke nastavenia som nepouzival. Spravil som si krivku na ktoru som priradil dany ventilator a tot vso.
Potesila ma ta moznost cerpania teplot z dvoch zdrojov tj case fans sa riadia ako CPU tak GPU podla toho co je vyssie v krivke..
Co sa supportu tyka, oni cerpaju z https://github.com/LibreHardwareMonitor ... areMonitor takze podla toho, aj to tam sam pise:
Potesila ma ta moznost cerpania teplot z dvoch zdrojov tj case fans sa riadia ako CPU tak GPU podla toho co je vyssie v krivke..
Co sa supportu tyka, oni cerpaju z https://github.com/LibreHardwareMonitor ... areMonitor takze podla toho, aj to tam sam pise:
I am not the main developer for the driver portion of this software. Any issue regarding hardware compatibility should be submitted to LibreHardwareMonitor's repository.
MB: ASUS TUF B550M-PLUS; CPU: AMD Ryzen 5800X3D; RAM: 32GB DDR4 3200Mhz; GPU: Nvidia RTX 3080Ti 12GB; SSD: WD SN750 1TB + SN570 1TB; PSU: Corsair RM650x; CASE: LianLi Lancool 2 Mesh; LCD: LG OLED 42C2; MOUSE: Logitech G305; KEYBOARD: Logitech MX Keys; Repro: Panasonic PMX-90; OS: Windows 10
- Memnon
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Po 11. Sep, 2006, 02:00
ale zdroj teploty si si vedel predsa nastavit aj v speedfan
po tom co skoncila kompatibilita pre speedfan som presedlal na argus monitor a spokojny
som rad za kazdy takyto soft; v biose je to obmedzene, soft vyrobcu je vacsinou riadny balast
edit: to nemeni nic na veci, lebo je to tu prezentovane ako brand new feature a vie to samozrejme aj argus a urcite aj ine
po tom co skoncila kompatibilita pre speedfan som presedlal na argus monitor a spokojny
som rad za kazdy takyto soft; v biose je to obmedzene, soft vyrobcu je vacsinou riadny balast
edit: to nemeni nic na veci, lebo je to tu prezentovane ako brand new feature a vie to samozrejme aj argus a urcite aj ine
Naposledy upravil/-a Memnon v St 17. Mar, 2021, 13:15, upravené celkom 1 krát.
MB:ASUS Maximus XI Hero / CPU:i9 9900k@5.1(4.8cache)@1.234V / CPUcooler:AC Liquid Freezer II 240 + CM Maker Gel / RAM:4x8GB Patriot Viper 4133Mhz@4oooCL18 / GPU:Gigabyte RTX 4070ti Eagle@0.925V/2670/24600 / SSD:Samsung 970 Evo Plus 2TB / HeadSet:Steelseries Arctis 7 / mouse:Steelseries Rival 650 / keyboard:Fnatic Streak RGB / PSU:Seasonic Focus Plus 850 gold / case:Fractal Design Define R6 Black + Noctua NF-A14 PWM / monitor:Acer Predator XB323UGP
speedfan je neprehladna, stara a celkom nepouzitelna vec pre bfu
ITX >>> ATX
- kllr007
- Pokročilý používateľ
Áno vedel. Lenže speedfan nové dosky nepodporuje je zastaraly a gui je jeden z tých najhorších.. takže "vedel".