Chladenie i7 10700kf
Chladenie i7 10700kf
Zdravím, čím by ste chladili svoju i7-10700kf? Dostal som dosť odporučaní na Cooler Master MASTERLIQUID ML240L RGB V2 no taktiež dosť negatívnych recenzií typu vetráky po 5 mesiacoch začali strašne hučať alebo nefungovali vôbec, hadica je príliš tvrdá a ťažká na manipuláciu,atd. Rád by som teda počul nejaké vaše rady či vodníka alebo vzduch (ideálne do 80€)
Re: Chladenie i7 10700kf
Fera 5 postačí s prehľadom. Ak chceš silou mocou vodníka Arctic 240mm/280mm podľa toho čo sa zmestí do skrinky.
Spoiler: ukázať
-
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Po 27. Jan, 2014, 21:38
Rozhodne neodporúčam Feru 5 na tú i7, neuchladí najlepšie ten procesor. Procesor samo o sebe reálne zoberie 200W+ a Fera tam už nestačí. Odporúčam niečo s TDP na 250W (Fera5 je do 200).
ARCTIC Liquid Freezer II 240
Arctic Freezer 50
be quiet! Dark Rock PRO 4
ARCTIC Liquid Freezer II 240
Arctic Freezer 50
be quiet! Dark Rock PRO 4
Vravel som si že Fera 5 to úplne nedá... No dam Arcticom som rozmyslal tiež... predsalen mam väčšiu dôveru vo vodníkovy hlavne z dlhodobeho hladiska
Možno by som zvážil ASUS TUF GAMING LC 240 RGB, v pohode uchladi moju i7 pretocenu na 5Ghz,som snim spokojny nadmieru, je tichy, jednoduchy a hlavne funkčný. Aj ked mna vysiel na 65€ pred necelym rokom a teraz ho pod 100€ nikde nevidím... Neviem preco
Asus ROG STRIX X670E-A , AMD Ryzen 7 9800X3D + ROG STRIX RYUJIN II 360 ARGB , MSI RTX 5090 Gaming TRIO, 32GB DDR5 6000MHz CL36 , Super Flower 1KW Titanium , Fractal R6 , LG OLED42C2 ,
https://www.hwcooling.net/silentiumpc-f ... je-kral/3/
Podľa tohto Fera 5 dá 195W na cca 81°C (delta 61°C) s otáčkami naplno. A o 200+W sa bavíme pri max vyťažení cez AVX, čiže stress testing či rendering, v hrách 200W neuvidíš. Samozrejme s väčšou vežou to bude tichšie a dajú sa kúpiť fajné aj do 80€.
Inak práveže vzduch je z dlhodobého hľadiska spoľahlivejší, vodníci odchádzajú, a keď ti odíde môžeš ho celý vyhodiť. Na vzduchovom chladiči prinajhoršom vymeníš ventilátor. Z tohto pohľadu je ideálna Noctua, kúpiš jeden high-end a len meníš sady na sockety keď sa zmenia montážne otvory alebo zmeníš platformu. Kľudne aj lacno z bazáru, na pasíve sa nemá čo pokaziť.
Ten ASUS TUF nie je ničím výnimočný, za 65€ dobrá kúpa ale za 100€ sa neoplatí keďže Arctic je výkonnejší, lacnejší a s dlhšou zárukou. Každopádne lepšie ako podpriemerný Cooler Master MASTERLIQUID ML240L RGB V2 s biednou 2-ročnou zárukou.
https://www.youtube.com/watch?v=D3oulxTKOWg
Podľa tohto Fera 5 dá 195W na cca 81°C (delta 61°C) s otáčkami naplno. A o 200+W sa bavíme pri max vyťažení cez AVX, čiže stress testing či rendering, v hrách 200W neuvidíš. Samozrejme s väčšou vežou to bude tichšie a dajú sa kúpiť fajné aj do 80€.
Inak práveže vzduch je z dlhodobého hľadiska spoľahlivejší, vodníci odchádzajú, a keď ti odíde môžeš ho celý vyhodiť. Na vzduchovom chladiči prinajhoršom vymeníš ventilátor. Z tohto pohľadu je ideálna Noctua, kúpiš jeden high-end a len meníš sady na sockety keď sa zmenia montážne otvory alebo zmeníš platformu. Kľudne aj lacno z bazáru, na pasíve sa nemá čo pokaziť.
Ten ASUS TUF nie je ničím výnimočný, za 65€ dobrá kúpa ale za 100€ sa neoplatí keďže Arctic je výkonnejší, lacnejší a s dlhšou zárukou. Každopádne lepšie ako podpriemerný Cooler Master MASTERLIQUID ML240L RGB V2 s biednou 2-ročnou zárukou.
https://www.youtube.com/watch?v=D3oulxTKOWg
-
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16
>> Inak práveže vzduch je z dlhodobého hľadiska spoľahlivejší, vodníci odchádzajú, a keď ti odíde môžeš ho celý vyhodiť.
dobre hovori tutok pan precceda !! Ked vodnika tak hadam Arctic Liquid kvoli dlzke zaruky - obrovsky chladiaci vykon, super z hladiska hluku, cenovka tiez super, zaruka najdlhsia z vodnikov, je to postavene inak nez na tej skladacke co stavaju vsetci [Asetek ?]... čo si este želať.
dobre hovori tutok pan precceda !! Ked vodnika tak hadam Arctic Liquid kvoli dlzke zaruky - obrovsky chladiaci vykon, super z hladiska hluku, cenovka tiez super, zaruka najdlhsia z vodnikov, je to postavene inak nez na tej skladacke co stavaju vsetci [Asetek ?]... čo si este želať.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
- Pronto
- Sponzor fóra gold
- Dátum registrácie: Po 26. Nov, 2007, 08:00
Ja mam 10700KF a mam na nom Dark Rock Pro4. Teploty si so stock taktami drzi pod 50stupnov v zatazi. Super, nemam sa na co stazovat.
-
- Pokročilý používateľ
Pronto -> pozrel by som si na aké vyťaženie a frekvencie ti ide procesor lebo tá teplota je veľmi nereálna. Fera5 je fakt skvelý chladič ale reálne sa vždy snažím chladenie dimenzovať tak aby nedochádzalo zbytočne ku strate na výkone lebo nikdy neviete čo užívateľ bude púšťať na tom počítači a pri AVX inštrukciách u tejto i7 napr. Fera5 hituje teploty 90+ čo už nie je vôbec "zdravé" a potom veľmi jednoducho dochádza ku zníženiu frekvencií.
Fera 5 postaci na 10700KF uplne v pohode. Mal som ju (ale Dual verziu) na 10700K (s def. taktami) cca. na 3 dni a teploty nesli hore pocas hrania nad 53-55C. V stress-teste samozrejme aj vyssie, stale ale v norme. Teraz mam Feru 5 Dual (s oboma fanmi pripnutymi) na 11700 (ktory kuri a zerie citelne viac ako kurila 10700K) a pri unlocknutom power-limite ked mi v hrach boostuje na 4.7GHz to v hrach nejde cez 62C. V stress-testoch a benchmarkoch pri 100% vyuziti to atakuje 73C, co je ale stale daleko pod hranicou kedy by mal CPU zacal throttlovat.
Co sa tyka AVX instrukcii, dava ich vobec 10700? Nieco sa mi mari ze s tym prisla az 11th gen, ci?
Co sa tyka AVX instrukcii, dava ich vobec 10700? Nieco sa mi mari ze s tym prisla az 11th gen, ci?
- Pronto
- Sponzor fóra gold
- Dátum registrácie: Po 26. Nov, 2007, 08:00
Ja nemam Feru, mam Dark Rock Pro 4. Dvojveza a dobre vetrana bedna boli pre mna podmienkou nakolko som nechcel riskovat hlucnu pumpu u AIO riesenia.castelL napísal: Po 13. Dec, 2021, 12:23 Pronto -> pozrel by som si na aké vyťaženie a frekvencie ti ide procesor lebo tá teplota je veľmi nereálna. Fera5 je fakt skvelý chladič ale reálne sa vždy snažím chladenie dimenzovať tak aby nedochádzalo zbytočne ku strate na výkone lebo nikdy neviete čo užívateľ bude púšťať na tom počítači a pri AVX inštrukciách u tejto i7 napr. Fera5 hituje teploty 90+ čo už nie je vôbec "zdravé" a potom veľmi jednoducho dochádza ku zníženiu frekvencií.
- Ľubo
- Čierna listina bazáru
- Dátum registrácie: Po 13. Máj, 2013, 21:45
AVX2 Comet Lake samozrejme podporuje, Rocket Lake (11. gen) prisiel az s AVX-512. Je tam nejaky rozdiel vo vykone, v spotrebe a v zahrievani, ale nejde o nic markantne (v porovnani s AVX2 v desktopových aplikaciach).Mani napísal: Po 13. Dec, 2021, 15:47 Co sa tyka AVX instrukcii, dava ich vobec 10700? Nieco sa mi mari ze s tym prisla az 11th gen, ci?
Mozno to ma zastropovane podla TDP/PL1 (alebo je zatazou myslena herna zataz, kde je spotreba vyrazne niszia ako vo vypoctovych ulohach, ktore sklauju so vsetkymi vlaknami). Pri spotrebe nad 200 W (co Ci7-10700KF dokaze...) to Dark Rock Pro 4 na 50 °C inak len tak neda.castelL napísal: Po 13. Dec, 2021, 12:23Pronto -> pozrel by som si na aké vyťaženie a frekvencie ti ide procesor lebo tá teplota je veľmi nereálna.

Veci je dobré robiť buď poriadne alebo vôbec.
-
- Pokročilý používateľ
i7 10700K/F bez obmedzení vie spapať 2x 125W do tých 250W ako nič pri plnom výkone (vlastná skúsenosť) a pokiaľ niekto kupuje takto "drahé" procesory určite by som dimenzoval aj chladenie bez nejakých kompromisov aby v budúcnosti nemali problém a nehovoriac o tom, že máme tému základných dosiek, kde častokrát kupujú ľudia k týmto procesorom "lacné" dosky okolo 100vky a potom dochádza ku degradácií výkonu skrz prehrievania napájacej kaskády.. reálne ani ten procesor nemusí podať 100% výkon ako by dokázal, pokiaľ nemá k tomu dostatočné vhodné "prostredie". INTEL samozrejme uvádza že prevádzkové teploty nad 80 stupňov sú u týchto procesoroch úplne "normálne". Darmo posudzovať teploty podľa hry, kde beží procesor na 50% lebo existuje aj "bottleneck". Ako písal @Ľubo tak to škalovanie a výsledne teploty sú dôležité. Pravdepodobne na "oko" sa môže zdať hocikomu že stačí chladič za 30 ojro ale pokiaľ má niekto v pláne využívať plnohodnotne výkon procesora tak z môjho pohľadu veru nie.
Ohľadom tých základných dosiek, plánujem to osadit do MSI Z490-A PRO. Podľa mňa by to malo byť v pohode váš názor?
-
- Pokročilý používateľ
Pokiaľ to dosku už máš tak je to fajn