Mam taky problem s jednou virtualkou - Alpine Linux. Po beznom upgrade cez repozitár mi prestal bootovat, ze nenasiel UUID. tak som hladal, pozeral, robim chroot a cela zlozka /boot prazdna. tak reinstallnem kernel, bootloader skusam mknitfs a pise mi ze /lib/modules/5.10.79-1-lts sa nenasiel. ja ale mam 5.15.15-0-lts.
ako poviem mknitfs ze ma pouzivat tie kernel moduly co mam, namiesto tych neexistujucich?
mkinitfs -o /boot/initramfs-virt 5.15.15-0-lts som skusal, aj mkinitfs -c /etc/mkinitfs/mkinitfs.conf -b / 5.15.15-0-lts. prehladal som cele zlozky /var a /lib ci nejaky subor nespomina ten stary kernel modul ale nic...
Linux - chýbajúce kernel moduly
- molnart
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Ut 19. Jún, 2012, 23:03
Linux - chýbajúce kernel moduly
Spoiler: ukázať
- Hexaris
- Sponzor fóra gold
- Dátum registrácie: Št 11. Júl, 2019, 19:35
Re: Linux - chýbajúce kernel moduly
Tebe taha stare lebo to tak najde podla verzie kernelu. Mkinitfs je script ktory si len doplní verziu kernelu do cesty odkial taha modul. Ked si chrootol tak s akým kernelom? Pripadne sa pozri priamo do toho scriptu …
Your value does not decrease because of someone's inability to see your worth.
BOOK: MB Air M1 2020 AMP: Topping DX3Pro+ HEADPHONES: HiFiMAN HE400SE
- molnart
- Pokročilý používateľ
aha, tak to bude tym, ten stary kernel je vlastne z host systemu, nie z chrootu, aj uname -a mi pise systemrescue kernel a nie alpine. ale potom mi dochadzaju napady ako to opravit. dobrych par tydnov som to nastavoval, ale kedze to este nebolo dokoncene nebola virtualka zaradena do backup jobu…
- Hexaris
- Sponzor fóra gold
Sprav si virtualku novu kde budes mat verziu alpine ktoru potrebujes a prenes si z nej boot image + module do tej poškodenej.
- molnart
- Pokročilý používateľ
co by som mal vlastne preniest? /boot folder? lebo ten teda nepomohol
- Hexaris
- Sponzor fóra gold
No v podstate hej a z /lib/modules
Bude zrejme nutne pustit update grub, efi ci co tam za zavadzac vlastne je. On by ma najst kernel a nastavit ho ako bootovaci. Ked to poviem zjednodušene. Len toto sa takto ťažšie debuguje od pc
Mensie info: https://wiki.alpinelinux.org/wiki/Bootloaders nevravim, ze musi byt nutne v tomto problem.
Bude zrejme nutne pustit update grub, efi ci co tam za zavadzac vlastne je. On by ma najst kernel a nastavit ho ako bootovaci. Ked to poviem zjednodušene. Len toto sa takto ťažšie debuguje od pc
Mensie info: https://wiki.alpinelinux.org/wiki/Bootloaders nevravim, ze musi byt nutne v tomto problem.
- molnart
- Pokročilý používateľ
no uz som na to prisiel. problem bol v tomto:
takze potom uz len stacilo mkinitfs -o /boot/initramfs-virt 5.15.15-0-lts a uz to slo.
validna otazka je preco sa seriem s distrom co nema ani supportne forum. chcel som asi usetrit par % cpu usage, ale mal som dat Arch, to by mozno vratili spat aj geek clenstvo
preco bola asi prazdna...? no preco. SPOILER ALERT: lebo boot bol na inej particii a nejaky amater ju zabudol mountnut este predtym ako isiel robit chroot.
takze potom uz len stacilo mkinitfs -o /boot/initramfs-virt 5.15.15-0-lts a uz to slo.
validna otazka je preco sa seriem s distrom co nema ani supportne forum. chcel som asi usetrit par % cpu usage, ale mal som dat Arch, to by mozno vratili spat aj geek clenstvo
- Hexaris
- Sponzor fóra gold
To uz si mozes dat minimálny debian cez netinstall. By default je tam systemd, ale to sa da poriesit. Pripadne Rocky linux
Alpine snad jedine ako docker container …
Tak hlavne, ze si to poriešil
Alpine snad jedine ako docker container …
Tak hlavne, ze si to poriešil
- molnart
- Pokročilý používateľ
prave sa snazim pouzivat debian na vsetko, aj ked mi dost vadia zastarale appky v repozitaroch, ale pouzivam proxmox aj openmediavault a to je vsetko debian, tak reku bude jednoduchsie udrziavat. alpine som mal ako LXC kontajner pre public ssh access, ale dlhodobo mi vadilo ze mam verejne vystrcenu VM ktora zdiela kernel s pve, tak som sa to snazil premigrovat z LXC na virtualku. ale ano, mal som pouzit debian...