Dobry vecir. Mam taku dilemu v hlave. Predstavme si, ze mame dlhe roky Mikrotik router s integrovanou WiFi, ktory funguje uplne super, bez vypadkov, stabilne, rychlo, krasne. Teraz si predstavme, ze chceme okolo neho urobit nejaku viac advanced WiFi siet - napriklad taku, ktora by pokryla vacsiu budovu. Co by bolo k tomu vhodne napasovat? Ide mi o nejaku dobru integraciu, centralnu konfiguraciu, podpora roamingu a bezbolestne presuvanie klienta medzi AP (802.11k,r,v) a nie ukrutne zavratnu cenu.
Co nechcem?
Mikrotik WiFi HW - Mozno to vyzera ako jasna volba, tak Mikrotik ma nejaky prispaty vyvoj v tejto oblasti. Zastaraly HW a nejaky roaming v nedohladne.
Ubiquiti - Moj taky druhy sympaticky favorit ma uplne, ale ze uplne hroznu End-of-Life politiku, kvoli ktorej sa moze cele Ubiquiti strcit do riti.
Asus/TP-Link/Tenda/Huawei a podobne low-endove home/gaming routre, nech maju akekolvek marketingove kvakaniny na stranke a explodujuce 3D grafy s rychlostami, kde 12-rocny RGB-gamer je uneseny, lebo jeho gaming router za 500 evri zvladne 10% toho, co Mikrotik za stovku.
Cisco/Aruba a podobne firmy, ktore su cenou a narocnostou konfiguracie zase niekde inde.
Existuje nieco medzi tymito dvomi svetmi? Moj favorit by bolo to Ubiquiti, ale nemienim podporovat to ich EOL zmrdstvo.
Ktora lepsia WiFi siet k Mikrotik routru?
Re: Ktora lepsia WiFi siet k Mikrotik routru?
Za mňa mikrotik a tam Capsman ... Presne na takúto vec je to určené, funguje to podľa mňa celkom fajn. Nie sú problémy s prepajanim, ovládaš to na jednom mikrotiku ...
Môžeš si tam nastaviť viacero sieti a v každej iný cfg ... Na pokrytie budovy použiješ lacnejšie mikrotiky, ktoré sa na capsmana budú len pripájať.
Nevýhoda - všimol som si, že rýchlosti na wifi sú mierne pomalšie ako keď je mikrotik sólo ... Nič strašné to ale nie je.
Môžeš si tam nastaviť viacero sieti a v každej iný cfg ... Na pokrytie budovy použiješ lacnejšie mikrotiky, ktoré sa na capsmana budú len pripájať.
Nevýhoda - všimol som si, že rýchlosti na wifi sú mierne pomalšie ako keď je mikrotik sólo ... Nič strašné to ale nie je.