snazim sa na starsom PC (i3-6100, Gigabyte Q170M-D3H) nainstalovat Ubuntu na RAID1 pole vytvorene cez Intel Rapid Storage priamo v BIOSe (2x 500GB 870 EVO). Po vytvoreni mam healhy Volume1, pichnem USB, bootnem, dam instalaciu, vyberiem nejaky sialeny nazov xxx-asdfasgadga-Volume1 ako jediny dostupny disk, automaticke particie a instalacka zbehne. Restartnem a uz mam Volume1 v Rebuilding stave, do Ubuntu sa nedostanem - umrie to este pred spustenim GRUB a ostanem na prikazovom riadku initramfs.
Skusil som 3x tu instalaciu s Ubuntu 22.04.1 a 2x s Mint 21 s rovnakym vysledkom. BIOS som aktualizoval na najnovsi (bez toho mi SGX hadzalo chyby a dookola sa restartovalo, vraj to je od kernelu 5.13, 22.04.1 ma 5.15). Nakoniec som to vzdal, disky som dal nazad na AHCI a pri instalacii zvolil instalovat Ubuntu na ZFS, nasledne druhy disk pridal do poolu pre zrkadlenie.
Otazka znie, kde robim chybu, preco taka banalna vec, ako instalacia Ubuntu na pomerne bezny HW nejde? Mam sa tym trapit, alebo rozdiel Intelackej RAID1 oproti mirroringu cez ZFS bude minimalny? Planujem na tom PC rozbehat Gitlab CE a nejake dalsie drobnosti pre cca 10 ludi s velmi sporadickym pouzivanim, tak ci to bude vobec postrehnutelne vzhladom na to, ze PC je pripojene cez 1GBIT ethernet a vacsina roboty bude git s mozno 2 naraz pripojenymi uzivatelmi.
Dakujem za rady