Ahojte. Strucne: zostava v spoileri. Chcem prerabat na mensiu/prenosnu bednicku s 2 radiatormi + rychlospojky na MORA chladic doma v lete.
Predstava: mimo domaceho rezimu, a vobec 5-6 dni do tyzdna mi netreba vykon, cpu aj gpu undervolt a takty pod defaultom
Nejake tipy na bednu a dosku ? Vzhladom na cpu asi Z690/790 alebo B660 (netreba mi milion USB, druhy M.2 disk, 4 ram sloty, ani 2 "velke" PCIE)
SFF zdroju sa asi nevyhnem aby to malo zmysel zmensovat, GPU s blokmi ma dlzku 30cm, rad by som tam idealne asi 2x360 radiatory, ale do uvahy prichadza cokolvek od 360+240 a podobne...
Hlavne nech to ma rozumne nasavanie cez filter. Som psoriatik a bordelu z priestoru nasavam do bedne celkom dost. Mozno aj treti radiator by som prekusol ak nevojdu 360/280 dvojice alebo kombinacia. Pocitam s chladenim okolo 300w.
Potesili by aspon 3 usb (1x usbC vyhodou aj ked len 10GBit) a sklo na bocnici.
Nieco na styl NR200, Phantex NEO mini, mozno LianLi TU150, zaujali ma este GameMax Spark Grey, Asus AP201 PRIME CASE, Kolink Rocket Heavy Mini-ITX a... mam gulas. Aj ta PHANTEKS Evolv Shift XT ITX-Case sa mi paci. Len tie topky uz su mimo rozpocet totalne ak to bude ITX doska+SFF
Prestavbu planujem behom najblizsich 2-3 mesiacov.
Samozrejme cena by potesila co najnizsia, ale hlavne tym lacnym ITX doskam neverim. Je tam dovod na obavy pri nejakej gigabitke za 150€ ?
Berme do uvahy ze ked som 1 den v tyzdni konecne doma tak nemam problem ist cele hodiny na 600+ watt (okrem hier ide cpu na max, aby ta doska znasala 300w cpu)
Upgradu na ddr5 som sa chcel vyhnut, ale rad by som sa tiez v tomto poradil. Ci nechat povodne ddr4 32gb, alebo ist do z790. Na 90% bude doska s 2 pamatovymi slotmi, upgrade na dvojnasobom pamate o 2-3-4 roky asi bude hodne stratova zalezitost
Prestavba na mATX/ITX, doska a bedna ? ddr5 ?
Re: Prestavba na mATX/ITX, doska a bedna ? ddr5 ?
požiadavka aby doska davala 300 W odber pri CPU to máš čo za procak neviem b660 ti stačí uplne v pohode pri ITXku su tie dosky celkom naložene ale určite nie gigabyte najlepšie čo môžeš kupiť je asi MAG B660M MORTAR DDR4 aj podla specov čo pozerám to je vyhoda intelu ak máš ešte DDR4 načo premýšlaš nad DDR5 nechaj si svoje pamäte
Vzhľadom k požiadavke na radiátory minimálne 360+240 IMHO nemá zmysel riešiť krpatý ITX build, lebo tie radiátory potrebujú určitý priestor takže bedničky ako TU-150 automaticky vypadávajú z hry a to už rovno môžeš zobrať mATX, na dĺžku to bude rovnaké lebo si limitovaný dĺžkou 360mm radiátora a nemyslím že tie extra 2 sloty na výšku ťa vytrhnú z biedy, bonus je že môžeš použiť existujúci plnohodnotný ATX zdroj a nemusíš riešiť SFX. Čiže pokukoval by som hlavne po Asus AP201, 360+240 a vyzerá že dole je miesto aj na 360 čiže teoreticky 360+360, ale oficiálne podpora nie je, ani diery na šróby, ale dĺžka by mala byť dobrá keď aj hore sa zmestí a nevyzerá že by tam dole niečo malo zavadzať ak neplánuješ platňový HDD
GameMax Spark Grey je furt nedostupná (aj keď mi prišiel mail z Alzy že naskladnili, ale asi sa hneď vypredalo lebo keď teraz pozerám tak furt nedostupná), takže asi len drahší originál Jonsbo D30, oproti ASUS AP201 nemáš podporu 360mm radiátora, čiže iba 2x240mm takže vlastne oficiálne aj vypadáva z výberu. Je síce menšia (33L AP201 vs 27L D30), ale tak to sú aj iné ITX skrinky kde sa tiež nezmestí 360mm radiátor.
DDR5 šli cenou dosť dole a ponúkajú zaujímavý výkonnostný nárast oproti DDR4 v hrách ktoré to vedia využiť, čiže zmenu dosky môžeš využiť aj na upgrade RAM. Z690 úplne stačí, Z790 nič podstatné nepriniesol ak neplánuješ extrémny OC RAM, čo ťa asi zase nepustí 12th gen CPU.
Alternatíva počkaj na Ryzen 7 7800X3D a podľa výsledkov prípadne rovno zmeň celú platformu na AMD. Len neviem ako s vodným blokom na CPU, či bude pasovať aj na AM5, pri vzduchových máš automaticky mounting kit na oba sockety, prípadne stačí dokúpiť lacný kit na druhý socket.
GameMax Spark Grey je furt nedostupná (aj keď mi prišiel mail z Alzy že naskladnili, ale asi sa hneď vypredalo lebo keď teraz pozerám tak furt nedostupná), takže asi len drahší originál Jonsbo D30, oproti ASUS AP201 nemáš podporu 360mm radiátora, čiže iba 2x240mm takže vlastne oficiálne aj vypadáva z výberu. Je síce menšia (33L AP201 vs 27L D30), ale tak to sú aj iné ITX skrinky kde sa tiež nezmestí 360mm radiátor.
DDR5 šli cenou dosť dole a ponúkajú zaujímavý výkonnostný nárast oproti DDR4 v hrách ktoré to vedia využiť, čiže zmenu dosky môžeš využiť aj na upgrade RAM. Z690 úplne stačí, Z790 nič podstatné nepriniesol ak neplánuješ extrémny OC RAM, čo ťa asi zase nepustí 12th gen CPU.
Alternatíva počkaj na Ryzen 7 7800X3D a podľa výsledkov prípadne rovno zmeň celú platformu na AMD. Len neviem ako s vodným blokom na CPU, či bude pasovať aj na AM5, pri vzduchových máš automaticky mounting kit na oba sockety, prípadne stačí dokúpiť lacný kit na druhý socket.
Spoiler: ukázať
No, nejake 3 stovky na to mam ak by sa nasla bedna kde viem dat zdroj do priestoru.
Tie radiatory mozu byt samozrejme aj 2x280 alebo 280+240. Pozeral som aj buildy s 3x240 ale je to uz predrazene
Inak samozrejme plus predaj dosky. Pripadne aj ram a zdroj (pri upgrade na ddr5 a sff).
MEG a podobne 350€+ dosky som pozeral ale je to zbytocne drahe... Aj ROG strix sa da kupit do 2 stovak. Ale nepoznam tieto dosky. Preto sa tu na to pytam.
Edit: MAG Mortar tiez zaujala, postudujem.
Ak to ma premrstit 6 stovak alebo byt 500 v strate len koli kozmetickej uprave, tak radsej kupim nejaky pouzity i5 NTB + 20Gbit USB C - nvme "suflik".
Hlavna podstata je aby som to zobral pod pazuchu a preniesol. Sucasna 15kg bedna s morou na boku rozhodne prenosna nieje. Bavilo ma to stahovat az 2x, plus raz vyfukat kompresorom do prace
Tie radiatory mozu byt samozrejme aj 2x280 alebo 280+240. Pozeral som aj buildy s 3x240 ale je to uz predrazene
Inak samozrejme plus predaj dosky. Pripadne aj ram a zdroj (pri upgrade na ddr5 a sff).
MEG a podobne 350€+ dosky som pozeral ale je to zbytocne drahe... Aj ROG strix sa da kupit do 2 stovak. Ale nepoznam tieto dosky. Preto sa tu na to pytam.
Edit: MAG Mortar tiez zaujala, postudujem.
Ak to ma premrstit 6 stovak alebo byt 500 v strate len koli kozmetickej uprave, tak radsej kupim nejaky pouzity i5 NTB + 20Gbit USB C - nvme "suflik".
Hlavna podstata je aby som to zobral pod pazuchu a preniesol. Sucasna 15kg bedna s morou na boku rozhodne prenosna nieje. Bavilo ma to stahovat az 2x, plus raz vyfukat kompresorom do prace
Spoiler: ukázať