DDR5 2*16GB kit vypise ako 6000MHz a 5600MHz

Sekcia o pamätiach a pamäťových moduloch (DDR SDRAM, RDRAM, ...)
mp3turbo
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 12258
Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16
Bydlisko: ta Blava, ňe ?

Re: DDR5 2*16GB kit vypise ako 6000MHz a 5600MHz

Príspevok od používateľa mp3turbo »

co je dlhy post ? zmenit styri cisla ?

trrdL : 4
tfaw 16
trefi 32768
twrwrsd 8
twrwrdd 8
okej, to je 5 cisel.

naco si sa vlastne pytal, ked nie si ochotny zmenit par cisel ?
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
lele007
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 943
Dátum registrácie: St 28. Jan, 2009, 01:14
Bydlisko: Kosice

Re: DDR5 2*16GB kit vypise ako 6000MHz a 5600MHz

Príspevok od používateľa lele007 »

No ked jedno z nastaveni nepojde tak asi nebootne pocitact nie? A potom mozem vybrat baterku pre zmazanie CMOS (alebo cez jumper) a znova nastavovat atd. Plus to posledne si pisal , ze by bolo dobre aj spustat nocny memtest.. a to cele kvoli comu? Aby som ziskal 1% co nikde neuvidim (okrem benchmarkov)?
Pytal som sa nad tipy ako to VSOC z 1.3 na 1.2 nech zvysi zivotnost atd.
MSI PRO B650M-P | AMD Ryzen 5 7600 | Patriot Viper Venom 32GB KIT DDR5 6000MHz | Endorfy Fera 5 | Montech AIR 1000 SILENT Black | Apacer AS2280Q4U 1 TB | ASUS TUF GAMING 750B
mp3turbo
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 12258
Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16
Bydlisko: ta Blava, ňe ?

Re: DDR5 2*16GB kit vypise ako 6000MHz a 5600MHz

Príspevok od používateľa mp3turbo »

ale kdeze baterku - uz sa nepise rok 2000. Poprve ked zmenis taketo nekriticke nastavenia, tak by rozumny bios mal vyhodit ze "overclocking failed, idem na bezpecne nastavenia" a nastartovat, podruhe existuju tzv. profily cize kompletne nastavenia tak ako mas teraz si zapises v BIOSe do profilu. Nasledne zmenis, vyskusas, ak nepojde tak nacitas dany profil a si presne v tych istych nastaveniach ako si mal pred zmenou. Cize je to uplne jednoducha a bezpecna operacia.

Rady ktore som ti dal by kludne mohli priniest 10% realneho vykonu. V hrach FPSka, zmensenie casu potrebneho na kompresiu dekompresiu suborov atd.
Niektore tie nastavenia pre pamate su relativne zle. Navyse, nastavenia ktore som napisal by s 99% pravdepodobnostou mali chodit, vsetky dohromady takze ak si chces dat skratku, proste si zapis profil s nastaveniami v BIOSe a potom ich zmen vsetky naraz.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
lele007
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 943
Dátum registrácie: St 28. Jan, 2009, 01:14
Bydlisko: Kosice

Re: DDR5 2*16GB kit vypise ako 6000MHz a 5600MHz

Príspevok od používateľa lele007 »

Ah ja som cakal, ze stale bude potrebne resetovat CMOS atd tak vyskusam a reportnem . dikes
MSI PRO B650M-P | AMD Ryzen 5 7600 | Patriot Viper Venom 32GB KIT DDR5 6000MHz | Endorfy Fera 5 | Montech AIR 1000 SILENT Black | Apacer AS2280Q4U 1 TB | ASUS TUF GAMING 750B
Používateľov profilový obrázok
wingo
Moderátor
Moderátor
Príspevky: 5806
Dátum registrácie: St 01. Sep, 2010, 20:36
Bydlisko: Podbrezová

Re: DDR5 2*16GB kit vypise ako 6000MHz a 5600MHz

Príspevok od používateľa wingo »

Záleží ako vytuhne, občas som musel robiť aj CLEAR CMOS. Aj keď to bolo na starom UEFI, teraz na novom som skúšal iba narýchlo nahodiť XMP, nenabehol iba raz keď som mu hodil na skúšku 6400 tak to nezvládol ale nebolo treba CLEAR CMOS, jednoducho sa reštartoval do UEFI a zahlásil že chyba pamätí pozri sa na to, zmenil som na 6200 a bolo ;) Možno tieto nové UEFI sú už lepšie, neviem.
Spoiler: ukázať
STEAM: http://steamcommunity.com/id/X-w1n9/

PC1:
Ryzen 5 7600X, Noctua NH-D14+Arctic P14 PWM PST, Gigabyte B650M Gaming X AX, 32GB DDR5 Kingston Fury Renegade RGB @ 6000/28/37/37/30, Gigabyte AORUS RX 6800XT Master 16GB, SSD Kingston Fury Renegade 1TB, Adata XPG Core Reactor 650W, BeQuiet Pure Base 500DX + 3x Arctic P14 PWM PST, LG 42OLEDC21, Gamdias Hermes P3 Brown, Logitech G400, Hifiman HE-4XX + Topping NX4DSD

PC2:
Ryzen 5 5600X, ASUS TUF Gaming B550M-PLUS WiFi, 32GB DDR4 Kingston Predator@3600/16/19/21/36, Sapphire Pulse RX6600 8GB, Toshiba XG3 1TB M.2 NVMe, Seasonic Platinum SS-660XP2, Riotoro Morpheus, ASUS VG279Q, Marvo K605, Rapture ASPIS, Superlux HD-330 + Brainwavz Sheepskin earpads, Edifier WN820NB
lele007
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 943
Dátum registrácie: St 28. Jan, 2009, 01:14
Bydlisko: Kosice

Re: DDR5 2*16GB kit vypise ako 6000MHz a 5600MHz

Príspevok od používateľa lele007 »

trrdL : 4
tfaw 16
trefi 32768
twrwrsd 8
twrwrdd 8
nahodene:
ZenTimings_Screenshot.png
spravil som benchmark pred-po cez OCCT:
pred-po.png
Na prezeranie priložených súborov nemáte dostatočné oprávnenia.
MSI PRO B650M-P | AMD Ryzen 5 7600 | Patriot Viper Venom 32GB KIT DDR5 6000MHz | Endorfy Fera 5 | Montech AIR 1000 SILENT Black | Apacer AS2280Q4U 1 TB | ASUS TUF GAMING 750B
lele007
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 943
Dátum registrácie: St 28. Jan, 2009, 01:14
Bydlisko: Kosice

Re: DDR5 2*16GB kit vypise ako 6000MHz a 5600MHz

Príspevok od používateľa lele007 »

wingo napísal: Ut 06. Feb, 2024, 20:35 Záleží ako vytuhne, občas som musel robiť aj CLEAR CMOS. Aj keď to bolo na starom UEFI, teraz na novom som skúšal iba narýchlo nahodiť XMP, nenabehol iba raz keď som mu hodil na skúšku 6400 tak to nezvládol ale nebolo treba CLEAR CMOS, jednoducho sa reštartoval do UEFI a zahlásil že chyba pamätí pozri sa na to, zmenil som na 6200 a bolo ;) Možno tieto nové UEFI sú už lepšie, neviem.
Mne vobec nechcelo vtedy nabootovat po nastaveni EXPO, ani do BIOSu.. preto som rovno preflashoval bios cez tlacitko vzadu.
MSI PRO B650M-P | AMD Ryzen 5 7600 | Patriot Viper Venom 32GB KIT DDR5 6000MHz | Endorfy Fera 5 | Montech AIR 1000 SILENT Black | Apacer AS2280Q4U 1 TB | ASUS TUF GAMING 750B
mp3turbo
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 12258
Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16
Bydlisko: ta Blava, ňe ?

Re: DDR5 2*16GB kit vypise ako 6000MHz a 5600MHz

Príspevok od používateľa mp3turbo »

ono taketo umelohmotne testy maju nejaky vyznam ale mne sa to nepaci, nevyhovuje. Ideal by bolo pustit aplikacie ktore pouzivas, nejake hry... pred/po

takto : uzivaj, bolo to zadarmo, nic to netrvalo, nic sa nemoze pokazit. Jednoduche.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
lele007
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 943
Dátum registrácie: St 28. Jan, 2009, 01:14
Bydlisko: Kosice

Re: DDR5 2*16GB kit vypise ako 6000MHz a 5600MHz

Príspevok od používateľa lele007 »

Cerstvo novy komp, takze vobec neviem ako funguju zatial aplikacie.. nie to este hry (nemam zatial ani GPU). Ok tak vsetko ok, dakujem za informacie a pomoc vsetkym :)
MSI PRO B650M-P | AMD Ryzen 5 7600 | Patriot Viper Venom 32GB KIT DDR5 6000MHz | Endorfy Fera 5 | Montech AIR 1000 SILENT Black | Apacer AS2280Q4U 1 TB | ASUS TUF GAMING 750B

Návrat na "Pamäte RAM"