NAS bez aktualizacii - Zakazem pristup do WAN a fungujem bezpecne dalej?
NAS bez aktualizacii - Zakazem pristup do WAN a fungujem bezpecne dalej?
Caute, neviem ci je to zaradene v spravnej sekcii, ked tak presunte prosim. Mam doma dost stary NAS, ktoremu uz koncia updaty, ale mam v nom 4 disky a nemam volny HW, do ktoreho by som vedel pridat 4 disky a mat to pod nejakym OS. Chcem sa spytat, ak by som ten NAS pouzival vyhradne na zdielanie diskov cez sambu v ramci LAN, bude stacit ak na urovni firewallu routera zablokujem tomu NAS pristup do internetu a mozem s nim fungovat relativne bezpecne dalej alebo ani po zakaze netu neodporucate pouzivat NAS bez updatov? Diky
- shiro
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00
Re: NAS bez aktualizacii - Zakazem pristup do WAN a fungujem bezpecne dalej?
Bloknut vo firewalle, v nataveni NAS povolit len pristup s urcitych IPciek zariadeni v LAN z kt. tam potrebujes pristupovat.
Ak sa nejaka pliaga nedostane na NAS priamo, moze sa nan dostat z ineho zariadenia v sieti. Riziko moze byt vzdy.
Pomoct moze nemat NAS pripojeny ako dalsi disk v Tento pocitac, ale mat nan spraveny odkaz na ploche. Ransomwary isu vacsinou po diskoch, kt. v PC najdu a odkaz je daco ine.
Ak sa nejaka pliaga nedostane na NAS priamo, moze sa nan dostat z ineho zariadenia v sieti. Riziko moze byt vzdy.
Pomoct moze nemat NAS pripojeny ako dalsi disk v Tento pocitac, ale mat nan spraveny odkaz na ploche. Ransomwary isu vacsinou po diskoch, kt. v PC najdu a odkaz je daco ine.
Ryzen 7 3700X | SilentiumPC Fera 3 | Asrock X570M Pro4 | Kingston FURY 32GB DDR4 3600 MHz CL18 Beast Black | Gainward RTX4060 Ti Pegasus 8GB | Samsung 970evo Plus 250GB NVMe | Corsair MP510 1TB NVMe | Samsung 980 Pro 2TB NVMe | Corsair RM550x | 32" Samsung ViewFinity S60UA | 3x Noctua NF-S12B redux 1200 PWM
Xiaomi 14T 256GB
Xiaomi 14T 256GB
Re: NAS bez aktualizacii - Zakazem pristup do WAN a fungujem bezpecne dalej?
diky, tie nastavenia vo firewalle o ktorych pises som planoval resp. mam ich aj teraz, ale nevedel som o rozdielnej (ne)bezpecnosti odkaz vs priamy mount disku. Diky za tip.