Pokazeny windows

Všetko o operačných systémoch...
POZOR: žiadny WAREZ
Používateľov profilový obrázok
molnart
Sponzor fóra gold
Sponzor fóra gold
Dátum registrácie: Ut 19. Jún, 2012, 23:03

Pokazeny windows

Príspevok od používateľa molnart »

Nejako sa mi podarilo pokazit win. Chcel som z PC vybrat jedno SSD ktore chcem vyuzit inde. Na toto SSD boly smerovane temp subory, takze som zmenil environment variable pre %TMP% a %TEMP% na inu lokalitu, vymazal som TMP folder z disku a este folder s hrami som presunul na iny disk - tu sa mi to ale zaseklo a presun sa nedokoncil, takze som to natvrdo zrusil.

no a na dalsi den nastali problemy, ze mi prestali fungovat appky, hlavne tie instalovane v %USERDATA\AppData\Local\Microsoft\WindowsApps\ - to sa mi ale podarilo opravit cez DISM /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth

Stale mam ale problem s nasledovym:
- nefunguje mi zabudovany windows powershell. pri spusteni mi vypise The type initializer for 'System.Management.Automation.Runspaces.InitialSessionState' threw an exception.
- iny powershell z githubu ide, ale pri starte vypise chybu PowerShell 7.5.0
The specified drive root "C:\WINDOWS\system32\ C:\Users\molna\AppData\Local\Temp\" either does not exist, or it is not a folder. netusim odkial berie tuto kombinaciu dvoch foldrov
- nejdu mi stale nejake programy, napr Logitech Options, SMPlayer apod. predpokladam ze to suvisi s tym nefunkcnym powershellom

winget sa stazuje na rovnaky folder:

Kód: Vybrať všetko

Failed to open the predefined source; please report to winget maintainers.
An unexpected error occurred while executing the command:
create_directories: The filename, directory name, or volume label syntax is incorrect.: "C:\Windows\System32\ C:\Users\molna\AppData\Local\Temp\WinGet"
nejake napady odkial ide "dvojity" folder? v %TMP% a %TEMP% premennych nie je
Spoiler: ukázať
PC: CPU: Intel Core i5 12600K with Silentium Fortis 5 ARGB MB: MSI Tomahawk Z690 DDR4 RAM: 2x 16GB G.Skill Ripjaws V 4400-19 DDR4 GPU: GigaByte Eagle GeForce RTX 3060 Ti OC HDD: Samsung 970 1GB GB PSU: Corsair RMx (2018) 650W Case: Fractal Meshify 2 Compact Monitor: Philips 272B7QPJEB OS: Win 11 64-bit
Notebook: HP EliteBook 840 G6 Core i5 8265U, 16 GB RAM, 512 GB SSD
Server: HP Microserver Gen8 Xeon E3-1265Lv2, 16GB ECC DDR3 OS: PVE + OMV + OPNsense
Phone: Samsung Galaxy A52s
Tablet: iPad Pro 11 (2018)
zoom
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: Št 16. Jún, 2005, 20:00

Re: Pokazeny windows

Príspevok od používateľa zoom »

Treba vyriesit tie Tempy, potom asi pojde aj vsetko ostatne. Mas spravne nastavene vsetky Tempy? To znamena uzivatelske aj systemove premenne v tom standardnom dialogovom okne vo Windowse.

User %TEMP% aj %TMP% premenne by mali odkazovat na "%USERPROFILE%\AppData\Local\Temp".
Systemove %TEMP% aj %TMP% premenne by mali odkazovat na "%SystemRoot%\TEMP".

V cmd.exe mozes overit aspon toto, ci spravne ukazuje:
  • echo %temp%, echo %tmp% -- mali by obe vypisat "C:\Users\molna\AppData\Local\Temp\"
  • echo %systemroot%, echo %windir% -- na overenie, ze ukazuju do "C:\Windows"
  • echo %systemdrive%, %homedrive% -- malo by byt "C:"
  • echo %homepath% -- by mal byt profilovy folder bez disku, cize "\Users\molna"
Este by som skontroloval, ci tie Temp foldre existuju (aj userov aj systemovy). Myslim, ze Windows ich sam nevytvori. Plus kontrola pravomoci. Toto sedi s mojou situaciou pre systemovy Temp, ktory nededi pravomoci. Uzivatelsky Temp dedi pravomoci z %USERPROFILE% foldra.

Ak sa ti chce, mozes urobit ProcMon log z niecoho jednoducheho, napr. ten WinGet alebo spustenie PowerShell. Spustis ProcMon, zacne hned logovat. Urobis aktivitu, ktora vedie k tej chybe a zastavis logovanie. Vzhladom na mnozstvo dat, co to loguje, chces mat pocitac v klude. V logu bude zrejme vidiet, odkial tu premennu tahaju tie softy.
molnart
Sponzor fóra gold
Sponzor fóra gold

samozreje hodnotu tych premennych som skontroloval hned a su OK. aj foldre existuju, aj permissions maju

z procmon som toho vela nezistil, len ze sa snazi otvorit rozne lokality v ramci temp foldrra ktore obsahuju celu cestu vratane disku (z nejakeho dovodu uz tam nie System32 folder ako vcera). https://i.imgur.com/ClllCQ1.png

pri powershell commande som nenasiel ziadnu referenciu temp foldra. tych chyb ale je tam extremne vela, rozne NAME NOT FOUND, BUFFER OVERFLOW a podobne smakocinky. neviem ci je to normalne. tu som vyfiltroval vsetky eventy ktore maju iny vysledok ako SUCCESS keby niekto s trenovanym okom si tam niekto vsimol https://limewire.com/d/24b53425-cd85-47 ... 6weAhf-6Pk
PC: CPU: Intel Core i5 12600K with Silentium Fortis 5 ARGB MB: MSI Tomahawk Z690 DDR4 RAM: 2x 16GB G.Skill Ripjaws V 4400-19 DDR4 GPU: GigaByte Eagle GeForce RTX 3060 Ti OC HDD: Samsung 970 1GB GB PSU: Corsair RMx (2018) 650W Case: Fractal Meshify 2 Compact Monitor: Philips 272B7QPJEB OS: Win 11 64-bit
Server: HP Microserver Gen8 Xeon E3-1265Lv2, 16GB ECC DDR3 OS: PVE + OMV + OPNsense
zoom
Používateľ
Používateľ

Tie chybove hodnoty su vacsinou uplne normalne a rovnako ak je nieco SUCCESS, nemusi to byt hned dobre. Prikladom moze byt, ze ak by si tu zdvojenu cestu vycital niekde z Registrov, tak vlastne samotne citanie tej cesty je SUCCESS. Jej pouzitie uz ale nie.

Chce sa ti vyzdielat samotny PML log? Akoze nie CSV, ale ten log ulozeny v PML formate, nech to tu mozem otvorit. Normalne daj Windows do kludu, spusti ProcMon, zase skus spustit WinGet, potom kludne ten PowerShell, a potom ulozis log.
molnart
Sponzor fóra gold
Sponzor fóra gold

nasiel som niekolko zdrojov kde ludia mali rovnaky problem pri zmen lokacie temp, jeden pripad aj s tymi divnymi dvojitymi pathmi, ale riesenie nikde. napr.
- https://answers.microsoft.com/en-us/win ... a4b0f6bd7c
- https://www.tenforums.com/performance-m ... ories.html
- https://www.sevenforums.com/general-dis ... ssues.html

tu som nasiel https://superuser.com/questions/655630/ ... pp-crashes ze podobny problem vyriesil tym vytvoril novy folder, lebo ten Appdata\Local\Temp vyzera ze mal nejaku chybu, tak som skusil vsetko dat do Appdata\Local\tmp ale chyby su rovnake

tu je cely PML log https://filebin.net/w52gckamgyhpungd za par sekund narastol do 700 MB.

EDIT: tak som temp folder hodil na D:\TEMP (predtym prapovodne bol na E:) a vsetko funguje ako predtym. powershell, logi options, aj SMPLayer
zoom
Používateľ
Používateľ

No tak pekne. Len to nie je riesenie :-). Kazdopadne som pozeral ten log a rozne softy naozaj pristupuju na tu zlu dvojitu TEMP path. Na prvy pohlad vyzerala dobre. Na druhy mi to uz udrelo do oci. Tvoje premenne TEMP a TMP ukazuju (ukazovali) do: %USERPROFILE%\AppData\Local\tmp
Teraz s uvodzovkami: " %USERPROFILE%\AppData\Local\tmp" = mas tam medzeru pred prvym percentom, co velmi pravdepodobne robi tu galibu.
Ostatne premenne su nastavene OK.

Ak sa ti s tym chce hrat, skus to opravit a zmenit nazad na spravnu hodnotu.

Este si v Registry skontroluj user premennu v HKCU\Environment\Path, lebo vyzera, ze ju mas prazdnu...? Ja tam mam "%USERPROFILE%\AppData\Local\Microsoft\WindowsApps;" (aj s bodkociarkou na konci). Toto mohlo robit problemy s tymi Windows aplikaciami. Ale mam Windows 10, tak nechcem hovorit, ze na Win 11 to musi byt rovnake.
molnart
Sponzor fóra gold
Sponzor fóra gold

diky, bolo to presne tou medzerou :facepalm:

v registroch som mal %USERPROFILE%\AppData\Local\Microsoft\WindowsApps;;C:\Users\molna\AppData\Local\Programs\Microsoft VS Code\bin;%USERPROFILE%\.dotnet\tools takto s dvoma ;; . ale windows appky sa mi podarilo fixnut uz davnejsie, dal som prec tu ; navyse, pravdepodobne tam bol este nejaky path ktory niekedy bol odstraneny
zoom
Používateľ
Používateľ

Toz potom fajn, ze pomohlo. Zase som ziskal nejake skusenosti, ked budem nabuduce vidiet takyto problem.

lil-yachty-drake-duh.gif
:laugh:
Na prezeranie priložených súborov nemáte dostatočné oprávnenia.

Návrat na "Operačné Systémy"