Synology DS224+ hibernácia

Ostatný HW, ktorý nepatrí do iných sekcií­, problémy s týmto HW ich riešenia...
Robert8
Nový používateľ
Nový používateľ
Dátum registrácie: Št 20. Feb, 2025, 03:15

Synology DS224+ hibernácia

Príspevok od používateľa Robert8 »

Ahojte, v minulosti som tu žiadal o radu či na svoje účely používať RPi alebo prejsť na nejaké NAS riešenie. Testujem práve NAS od Synology, a chcel by som sa poradiť so skúsenejšími. Zo svojho veľmi starého NAS som bol zvyknutý, že sa celý NAS pri nečinnosti uspal. Nič extra mi tam však nebežalo.
Do tohto nového som si však nahodil docker, pretože by som sa tým prípadne chcel zbaviť RPi a všetko, čo bežalo tam.

Vplyvom toho sa mi ten NAS a disk neuspí, čo predpokladám, že je asi logické, pretože tie kontajnery stále bežia (momentálne immich, portainer a homebridge)?

Ďalej sa chcem spýtať na názor ohľadom Immichu. Myslel som si, že som konečne našiel ideálne riešenie, ale objavil som jednu záludnosť:

Viacero ľudí sťažuje, že aj pri akejkoľvek nečinnosti sa stále niečo zapisuje na disk. Rovnaký problém mám aj ja. Vývojari hovoria, že to nie je bug ale feature, a definovali to konkrétne takto:
For the database for instance, it does a quick check on the readiness of the database program as well as a checksum of table names/stats
This is no big activity but it will require reading data
Prikladám aj obrázok s grafom
Screenshot 2025-04-04 at 09.29.17.png
Mne osobne sa to veľmi nepáči, keď na to nikto nelezie, prečo sa tam neustále niečo má zapisovať? Nemôže to ovplyvniť životnosť disku, ak mi to bude neustále bežať? Ako odporúčanie zo strany vývojara je presunúť tu postgresovu databázu, ktorá to má na svedomí, na SSD. Teoreticky by to možné asi bylo. Hodil by som tam SSD, na ktoré by som presunul Docker, ale neviem, či by to niečo vyriešilo. Maximálne, že by sa to nezapisovalo na HDD ale na SSD. Čo si o tom myslíte?

Premýšľam teraz aj nad spotrebou, ak to beží nonstop a neuspáva sa to. RPi mi v pokoji žralo cca 5W, musím odmerať toto riešenie, či to dáva pre mňa zmysel.

Ďakujem.
Na prezeranie priložených súborov nemáte dostatočné oprávnenia.
Používateľov profilový obrázok
shiro
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00

Re: Synology DS224+ hibernácia

Príspevok od používateľa shiro »

Hibernovat NAS je nezmysel. NASovym diskom a diskom vseobecne neprospieva zastavovanie/roztacanie. Ideal je, ked bezia stale. HDD nieje SSD, citanie ci zapis ich neopotrebuvava.

Ohladom ostatneho, na odpovede ti postaci sedliacky rozum:
Je dobre ak NAS kontroluje funkcnost svojich sluzieb aby ti vedelo vcas poslat notifikaciu v pripade problemu. Ci za lepsie povazujes, ked ti daco nepojde v momente, ked to budes potrebovat? Ako chces pouzivat sluzby, ktore musia stale bezat v uspatom NAS? Ved rozmyslaj.

DSM si tiez na pozadi moze upratovat, indexovat, pustat disk scrubbing a ine potrebne veci, snad kazdy OS na svete nieco robi na pozadi, lebo potrebuje.

Necakaj ze sa spotrebou vyrovnas RPi, ten jeho pidi ARM CPU ma tomu aj odpovedajuci (ne)vykon. Ale stale na tom budes lepsie ako v pripade DIY NAS zo starsieho PC.

Minule si uz do topiku neodpisal, hadam si si robil nejaky prieskum.
Ryzen 7 3700X | SilentiumPC Fera 3 | Asrock X570M Pro4 | Kingston FURY 32GB DDR4 3600 MHz CL18 Beast Black | Gainward RTX4060 Ti Pegasus 8GB | Samsung 970evo Plus 250GB NVMe | Corsair MP510 1TB NVMe | Samsung 980 Pro 2TB NVMe | Corsair RM550x | 32" Samsung ViewFinity S60UA | 3x Noctua NF-S12B redux 1200 PWM
Xiaomi 14T 256GB
Robert8
Nový používateľ
Nový používateľ

Je mi jasne, ze spotreba bude vyssia, to ani necakam, ze sa dostanem na uroven RPi. Len chcem zistit, ci to nie je az nejak neumerne viac. Uvidime, hodim tam zasuvku, a mozem pre zaujimavost napisat. RPi mi tusim zralo nejakych 5W v beznej prevadzke.

No, ked vypnem immich, tak ten disk nerobi takmer nic. Takto tam su stale nejake zapisy, a pride mi to divne. No vyvojari tvrdia, ze je to normalne a ze za to moze ta postgres databaza. Tak ma len zaujimalo, ci to nemoze nejak ovplyvnit zivotnost disku. Mozno prehodim docker na SSD.
zoom
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: Št 16. Jún, 2005, 20:00

Príspevok od používateľa zoom »

Zatazenie NAS diskov, napr. WD Red Pro je 550TB/rok, cize tak 1,5TB denne. Par zapisov z immichu tomu disku neprekaza. Kazdopadne by ma presne takato vec srala a cely ten soft by som hodil do kosa, uz len z principu alebo aj kvoli hrkotaniu diskov. Tuna to riesil typek na ich Githube a vysvetlenie je, ze databazu vyuzivaju na inter-server komunikaciu - jedna cast softu cez DB komunikuje s druhou castou softu. Pride mi to ako uplna kravina a architektonicky fail, ale nie som programator. Ci to bolo za ten rok zmenene, to neviem, ale podla tvojho postu asi nie.

Podobne ako radia na Githube, asi by som celu tu immich DB presunul na SSD. Ak tym prides o redundanciu, tak by som robil napr. denne zalohy na RAID pole na HDD, ale to je tak vsetko. Na SSD si moze zapisovat kolko chce a je ticho a pokoj.

Ked budes pocitat tu spotrebu, tak napr. v ZSE v sadzbe DD2 je kazdych 10W beziacich nonstop cely mesiac 1,20€ na ucte. Kebyze ta napriklad trapi, ze NAS papa 32W namiesto 21W a podobne.
mp3turbo
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16

Príspevok od používateľa mp3turbo »

zaujimave ze sa trasieme o zatazenie HDD, co nikdy nebol problem, ale nezaujima nas zapisovanie na SSD, co vzdy bol problem.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
shiro
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ

Sranda ze?

Vyrobca udava spotrebu mojho DS720+ cca 15W. U DS224+ to je podobne, ma stejny CPU.
Na fotky pouzivam Synology Photos, funguje normalne. Ake strasne vyhody ma Immich, ze sa ludom oplati rozbehavat kvoli nemu kontajnery?
Ryzen 7 3700X | SilentiumPC Fera 3 | Asrock X570M Pro4 | Kingston FURY 32GB DDR4 3600 MHz CL18 Beast Black | Gainward RTX4060 Ti Pegasus 8GB | Samsung 970evo Plus 250GB NVMe | Corsair MP510 1TB NVMe | Samsung 980 Pro 2TB NVMe | Corsair RM550x | 32" Samsung ViewFinity S60UA | 3x Noctua NF-S12B redux 1200 PWM
Xiaomi 14T 256GB
Robert8
Nový používateľ
Nový používateľ

zoom napísal: So 05. Apr, 2025, 01:58 Pride mi to ako uplna kravina a architektonicky fail, ale nie som programator. Ci to bolo za ten rok zmenene, to neviem, ale podla tvojho postu asi nie.

Ked budes pocitat tu spotrebu, tak napr. v ZSE v sadzbe DD2 je kazdych 10W beziacich nonstop cely mesiac 1,20€ na ucte. Kebyze ta napriklad trapi, ze NAS papa 32W namiesto 21W a podobne.
Ano, je to idiotina, a asi sa na to tiez vykaslem. Skoda, mal som ten soft dost rad, a fandil som im.

V idle stave s prebudenym diskom, to zere 9W.
mp3turbo napísal: So 05. Apr, 2025, 09:46 zaujimave ze sa trasieme o zatazenie HDD, co nikdy nebol problem, ale nezaujima nas zapisovanie na SSD, co vzdy bol problem.
Netrasieme, je mi jasne, ze SSDecku to takisto nebude prospievat, ale dal by som to na obycajne stare SSD, a ked ho porazil, tak bohuzial.
shiro napísal: So 05. Apr, 2025, 11:06 Sranda ze?

Vyrobca udava spotrebu mojho DS720+ cca 15W. U DS224+ to je podobne, ma stejny CPU.
Na fotky pouzivam Synology Photos, funguje normalne. Ake strasne vyhody ma Immich, ze sa ludom oplati rozbehavat kvoli nemu kontajnery?
Nemam skusenosti so Synology Photos. Pouzival som immich uz dlhsiu dobu na RPi a dost sa mi to pacilo. Teraz som skusal nahodit aj to, a uz viem tomu jednu vec vytknut, ze to po mne chce instalovat nejake doplnky do prehliadaca, aby som mohol nejak optimalizovanejsie prehravat videa. To immich nepotrebuje a frci to pekne aj bez toho.

Kazdopadne kontajnery tam budem mat tak ci tak, potrebujem napr. Homebridge.

Dakujem vsetky za reakcie :)
Naposledy upravil/-a Robert8 v So 05. Apr, 2025, 16:27, upravené celkom 1 krát.
SKiLEX
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: Po 09. Mar, 2015, 16:13

Príspevok od používateľa SKiLEX »

Moj názor je ze to treba pustit a neriesit. Chce si zapisovat? Nech si zapisuje.

Ked nie tak cely docker hodit na SSD... Kolko stoji nejake 1TB, 50€?
shiro
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ

Len aby sa chlapec po 1-2r nezobudil ze mu umrelo SSD...
Xiaomi 14T 256GB
SKiLEX
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: Po 09. Mar, 2015, 16:13

Príspevok od používateľa SKiLEX »

shiro napísal: So 05. Apr, 2025, 17:22 Len aby sa chlapec po 1-2r nezobudil ze mu umrelo SSD...
Asi rok behu docker containerov vratane immichu a minecraft serveru na OEM hynix pc801 SSD vytiahnuteho z notebooku

Obrázok

Zapisane 23TB, 100% zivota. Tazka pohoda.

Tento 250GB chudak sluzi ako cache, kazdy den na seba zapise asi 200GB zaznam z bezpecnostnych kamier ktory sa nasledne presunie na HDD, zaznamy na SSD sa vymazu a zase dookola. Zatial zapis 60TB, najviac co som kedy dosiahol odkedy som mal v ruke SSD. Mozno to bude prve mrtve SSD ktore v zivote uvidim.

Obrázok
Robert8
Nový používateľ
Nový používateľ

Ok, pouzivanie immichu este zvazim, kazdopadne napadla ma este jedna vec. Casto cestujem, a stava sa niekedy, ze som aj 2-3 tyzdne prec. Za normalnych okolnosti by som ho asi vypol, ale kedze tam chcem mat rozbehany kontajner, ktory riesi chytru domacnost, tak by som potreboval, aby NAS bezal dalej. Pochopil som, ze hibernovat disk nie je uplne idealne. Oplatilo by sa vsak za tymto ucelom prihodit tam SSD disk, docker prestahovat na SSDecko, a teoreticky nechat na toto obdobie povolene uspavanie HDD? Popravde ani neviem, ci by to bolo realizovatelne,resp. ci vie Synology uspat len jeden disk, kym ostatne makaju a celkovo, ci to dava nejaky zmysel. Rad by som si nechal este v tomto poradit. Dakujem.
HellAngel
Sponzor fóra gold
Sponzor fóra gold
Dátum registrácie: Po 29. Dec, 2008, 00:15

Príspevok od používateľa HellAngel »

Uspavanie diskov v NAS je nezmysel skodi im to. Uz to tu bolo niekolkokrat napisane
NAS sa nevypina
NB: Asus ROG Strix G16 G614 + G Helper
Robert8
Nový používateľ
Nový používateľ

Neviem, ci si ma spravne pochopil. Chapem, ze uspavanie diskov pri beznej prevadzke je blbost. Ale nemyslim si, ze uspat disk, ked odchadzas na dlhsiu dobu raz za 2 mesiace tomu disku nejak uskodi. Mne zas pride nezmysel, aby sa to tam 3 tyzdne vkuse krutilo, ked to absolutne nikto nepouziva.
Naposledy upravil/-a Robert8 v Ne 06. Apr, 2025, 12:10, upravené celkom 1 krát.
shiro
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ

Ze je uspavanie nezmysel som ti uz pisal, neviem co s tym furt riesis.
Pokial tam mas RAID1 ci SHR (co je modnuty RAID1), tak z principu jeden z diskov neuspis.
V pripade homebridge, by som cakal, ze zakazdym, ked to bude chciet nieco spravit, sa to bude prebudzat. Opat, disky to nemaju rady.
Pokial ti nevadi, ze HDD raz za cas zahrkoce aby zapisal data z Immichu, tak opat neviem preco riesis stale nejake SSD.

Uspanie/vypnutie NAS by malo zmysel, ak ides z domu na tyzden ci viac a nik iny od neho nic nepotrebuje...ale kedze potrebujes homebridge, tak si si odpovedal sam.
Xiaomi 14T 256GB
Robert8
Nový používateľ
Nový používateľ

shiro: Pride mi, ze ste si ani jeden poriadne neprecitali alebo nepochopili, co pisem. To druhe by bola moja chyba, kedze som asi zle situaciu vysvetlil.

Pisal som, ze som pochopil, ze uspavat HDD je blbost. Zaroven som ale pisal, ze casto cestujem a stava sa, ze odchadzam aj na 2-3 tyzdne prec. V tu dobu by ten NAS nikto nepouzival. Sam aj pises, ze by to davalo zmysel.

Je mi jasne, ze ak by to bol RAID, tak sa jeden disk z mnohych uspat nemoze. Bavim sa ale o situacii, kedy by to v raide nebolo. Mam tam momentalne aj tak len jeden disk, kedze zalohu riesim inak.

Návrat na "Hardware všeobecne"