v MacOS mam locale nastaveny na slovencinu. v Exceli ziadnu funkciu na to nevidim, ale v Number format mam nastaveny Slovakia. Ked napisem do bunky datum ako 13.8.2025 tak mi excel nerozozna ako datum a takyto format ani nemam v ponuke (ale mam napr. 12. marec 2012). Najnormalnejsi datum ktory viem dostat je 2025-08-01 https://imgur.com/a/6E0Gt2i ale ked ho chcem editovat tak to prehodi do formatu 8/1/2025 https://imgur.com/a/6E0Gt2i
To iste s cislami - akceptuje desatinnu bodku ale ked tam dam ciaru tak si mysli ze je to text
Ako ho donutit na normalny format?
locale v Excel na MacOS
- molnart
- Sponzor fóra gold
- Dátum registrácie: Ut 19. Jún, 2012, 23:03
locale v Excel na MacOS
Spoiler: ukázať
- zoom
- Používateľ
- Dátum registrácie: Št 16. Jún, 2005, 20:00
Re: locale v Excel na MacOS
Cim dalej, tym viac su tie aplikacie previazane so systemom. Excel si berie taketo nastavenia z Windowsu. Skusil som to teraz, do bunky som napisal "13.8.2025" a Excel to nechal v rovnakom formate a bunka bola oznacena spravne ako datum. Podla tohto postu je to rovnake aj v MacOS.
Mam anglicky Windows 10, ale v nastaveniach v Time & Language > Region mam Region - Slovakia a Regional format - Slovak (Slovakia). Sucastou nasho regionalneho nastavenia je aj kratky format datumu vo formate d.m.YYYY. Take nieco by malo byt aj vo FailOS, teda nie len jazyk zobrazenia systemu (jazyk OS) alebo jazyk klavesnice, ale hlavne ten regionalny format, ktory urcuje zapis casu, datumu, atd. Takto. Ale ci ti stefanov nastroj umozni vybrat uplne iny jazyk systemu (napr. US English) a k tomu regionalne nastavenie Slovensko... to uz neviem.
Mam anglicky Windows 10, ale v nastaveniach v Time & Language > Region mam Region - Slovakia a Regional format - Slovak (Slovakia). Sucastou nasho regionalneho nastavenia je aj kratky format datumu vo formate d.m.YYYY. Take nieco by malo byt aj vo FailOS, teda nie len jazyk zobrazenia systemu (jazyk OS) alebo jazyk klavesnice, ale hlavne ten regionalny format, ktory urcuje zapis casu, datumu, atd. Takto. Ale ci ti stefanov nastroj umozni vybrat uplne iny jazyk systemu (napr. US English) a k tomu regionalne nastavenie Slovensko... to uz neviem.
- shiro
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00
Pravy klik na bunku -> formatovat bunku
Mas tam aj nast. zobrazovania datumu a mozes vybrat aj lokalitu. V MacOS by to malo byt rovnake.
Mas tam aj nast. zobrazovania datumu a mozes vybrat aj lokalitu. V MacOS by to malo byt rovnake.
Ryzen 7 3700X | SilentiumPC Fera 3 | Asrock X570M Pro4 | Kingston FURY 32GB DDR4 3600 MHz CL18 Beast Black | Gainward RTX4060 Ti Pegasus 8GB | Samsung 970evo Plus 250GB NVMe | Corsair MP510 1TB NVMe | Samsung 980 Pro 2TB NVMe | Corsair RM550x | 32" Samsung ViewFinity S60UA | 3x Noctua NF-S12B redux 1200 PWM
Xiaomi 14T 256GB
Xiaomi 14T 256GB
- molnart
- Sponzor fóra gold
v MacOS settingoch mam nastaveny region Slovakia, date format 14.8.2025, cisla s desatinnou ciarkou
v exceli vo formate bunky tiez nastavenu slovencinu https://imgur.com/a/5YLWndA napriek tomu:
- datum mi ani neponuka format 14.8.2025
- jazyk viem nastavit len pre datumove pole, nie na cisla
- cisla mam zobrazene s desatinnou bodkou namiesto ciarky
- ked zadavam v exceli vzorce tak namiesto ; to vyzaduje , . teda formula musi byt napr. =MID(A1,5,2) a nie =MID(A1;5;2) ako by som to ocakaval v nasich koncinach
v exceli vo formate bunky tiez nastavenu slovencinu https://imgur.com/a/5YLWndA napriek tomu:
- datum mi ani neponuka format 14.8.2025
- jazyk viem nastavit len pre datumove pole, nie na cisla
- cisla mam zobrazene s desatinnou bodkou namiesto ciarky
- ked zadavam v exceli vzorce tak namiesto ; to vyzaduje , . teda formula musi byt napr. =MID(A1,5,2) a nie =MID(A1;5;2) ako by som to ocakaval v nasich koncinach
- michalesku
- Používateľ
- Dátum registrácie: So 02. Jún, 2012, 11:56
Mas nainstalovany "nas" Excel? Ak je tam nejaka povodna US verzia a az potom sa menili regionalne nastavenia, vobec to nemusi vo svojich knizniciach poznat..
- molnart
- Sponzor fóra gold
to mi pride ako nepravdepodobe ze by Office 365 mal nejake "nase" a "cudzie" verzie. stahoval som instalator normalne zo stranky microsoftu
EDIT: tak sa mi to podarilo vyriesit podla tohto navodu a nastavit danske locale https://learn.microsoft.com/en-us/answe ... e-regional (lebo asi nic ako en_SK neexistuje) - povodnu hodnotu som mal en_US@rg=skzzzz Sice teraz mam menu DKK ale to prezijem
EDIT: tak sa mi to podarilo vyriesit podla tohto navodu a nastavit danske locale https://learn.microsoft.com/en-us/answe ... e-regional (lebo asi nic ako en_SK neexistuje) - povodnu hodnotu som mal en_US@rg=skzzzz Sice teraz mam menu DKK ale to prezijem
- michalesku
- Používateľ
- Dátum registrácie: So 02. Jún, 2012, 11:56
Cudoval by si sa, ale instalatory maju uplne ine kniznice, aj SK a CZ maju rozdielne veci a neprepnes jazyk len tak.. A ak si stahoval EN verziu, kludne to moze byt zdroj problemu..
Najjednoduchsie to vies overit tym, ze odinstalujes EN Office a skusis stiahnut a nainstalovat priamo SK lokalizaciu.. Ak to bude fungovat korektne a doinstalujes este EN, mal by si byt schopny mat rozhranie v anglictine s podporou SK regionalnych nastaveni..
Pod Windows som to takto v minulosti vedel vyriesit, ale je to niekolko verzii naspat a nie MacOS..
Najjednoduchsie to vies overit tym, ze odinstalujes EN Office a skusis stiahnut a nainstalovat priamo SK lokalizaciu.. Ak to bude fungovat korektne a doinstalujes este EN, mal by si byt schopny mat rozhranie v anglictine s podporou SK regionalnych nastaveni..
Pod Windows som to takto v minulosti vedel vyriesit, ale je to niekolko verzii naspat a nie MacOS..
- molnart
- Sponzor fóra gold
no ano, ale office vo windows ma samostatne jazykove nastavenia kde sa to vsetko da nastavit ako to vidno tu tak ku spodku stranky. v macOS ale pokial viem nic take neexistuje