Zdravím potreboval by som poradiť. Kúpil som tieto dva disky. Sú použité.
Toshiba má najazdené 7400 hodín a seagate exos 8900 hodín. Disky pôjdu 24/7. Chcel by som som od vás poradiť ktorý z týchto diskov bude vhodnejší ako úložisko pre sťahovanie torrentov? Podľa vás? Jeden bude ako primárny na tento účel a ten druhý bude potom záloha.
ak ti ide o obavu z odidenia disku tak si z nich sprav RAID 1. ak chces realne zalohy napr. proti nahodnemu vymazaniu tak ten tichsi daj ako hlavny a druhy ako zalohy
Jeden bude záloha dvoch iných diskov. Ktoré majú 42 tisíc hodín. Tie Torenty zálohovať nebudem. Len niečo čo z toho vyberiem. Ktorý je hlučnejší to neviem. Pýtal som sa preto lebo netuším ktorý z nich bude spoľahlivejši. Toshiba bola kúpená v roku 2022. Exos neviem.
Áno toto je fajn. Chladnejší disk je fajn. Aj keď oni budú namontované vedľa seba. O hluk ani nejde. Počítač je v obývačke a tam furt beží televízor. Takže to nevadí. Chladnejších je tých 12 ventilátorov v bedni. Ide čisto o pravdepodobnú životnosť disku ako takého. Ja chápem že to sa nedá povedať. Stalo sa že mi odišiel aj nový disk po týždni. Preto som sa tu pýtal vás. Na váš subjektívny názor. Lebo viete veci o ktorých ja nemám páru. Momentálne má disk na ktorý sa sťahuje teplotu 39 stupňov. A ten druhý. 40 stupňov. Neviem či najazdené hodiny majú vplyv na teplotu disku. Tieto dva disky majú nabehané každý z nich 42 tisíc hodín.
fakt sa to neda povedat, subjektivny nazor je znacne zbytocny. Najazdene hodiny nemaju vplyv na teplotu disku.
Ak mas 12 ventilatorov a disky atakuju 40 stupnov, tak zjavne robis nieco velmi velmi blbo.
Ak som to pochopil spravne, na jednom tomto disku budes ficat torrenty. Tie budu zalohovane na druhom velkom disku, na ktory zaroven pojdu zalohy este dalsich dvoch diskov, o ktorych nevieme vobec nic. Ak je moja syntax a logika spravna, nema vobec zmysel rozmyslat ktory disk bude spolahlivejsi - kazdy z nich bude obsahovat data, ktore sa nachadzaju este volakde inde. Takze sa vlastne nic nestane, ked sa pokazi akykolvek jeden z nich. Keby sa pokazili obidva naraz, tak dojdes iba o torrenty (ostre data, ktore boli zalohovane na dvoch diskoch o ktorych nic nevieme, zostanu zive).
Mne osobne by bolo uplne jedno, ktory disk postavim na torrenty. Absolutne nemam preferenciu. Su to kvalitne modely, priblizne rovnako rychle na nahodny pristup a'la torrenty pretoze proste mechanika a fyzika.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
OK. Je mi to jasné. Hdd šachta v bedni je z boku. Čiže tá medzera cez ktorú fúka ventilátor je hodne úzka. To bude tým. A ventilátory idú asi na 400 otáčok. Skúsim tú šachtu otočiť nejako keď pôjde.
Chápete tam kde je najväčšia medzera. Vpredu a vzadu. Tak to zakrývajú bočnice bedne. A cez tie medzierky z boku moc toho neprejde. Preto majú disky také teploty. A neviem či to dokážem otočiť lebo je tam grafická karta. RX6800. Väčšinu šachty so už odstránil. To v strede. Dva disky sú dole a dva ssd v priestoroch pre DVD mechaniky. Ale aj tak to nestačí.
Ten spodny ventilator je tam naco? Podla mna kazi airflow v skrinke. Ten spodny disk nedostava takmer ziadny vzduch a cele teplo z neho ide hore ku tomu dalsiemu disku.
Toto by chelo inaksiu skrinku a tie disky by to chcelo umiestnit inac, aby boli v prievane a teplo z nich slo prec.
No asi máte pravdu. Pozriem niečo na bazosi. Nepotrebujem nové. Len funkčné niečo veľké. Toto mám už možno aj 18 rokov túto bedňu. Tak asi už je čas to vymeniť. Idem pozrieť niečo na bazoš
No len zase. Sú tie ventilátory z boku. Ešte pozerám niečo na internete. Nová sa dá za 40eur cca. Big tover a už tam budú aj ventilátory. Tie potom vymením neskôr za kvalitné ale hneď budú disky chladené.
Hlavne budes mat bednu velkosti aspon trochu adekvatnu roku 2025, nie 2005.. Takuto bigtower som kedysi kupil na inzerat aj ja a nikdy som uz do nej zostavu nepreskladal.. Toto som mal v plane hodit do vacsieho priestoru, nakoniec som to nechal moralne dozit spolu s WinXP..
Ta velka ma milion litrov jaloveho priestoru a aj ked som v tom case, ako vidno, mal tri mechaniky, HDD v sufliku a 5,25" panel zvukovky, uz to nedavalo zmysel..
Ked si budes chciet z nostalgie postavit DVD duplikator a NAS-ko v jednom, kludne do toho chod.. Ale za mna ovela radsej nieco sucasne, kde uz inzinieri vaznejsie rozmyslali nad prudenim vzduchu..
Ako veď preto so. Tam nahádzal nejaké bedne. Ale neviem presne ktorá je tá naj pre mňa. Tak aby som zase nemusel kupovať ďalšiu o 3 roky. Ja chcem mať tiež teplotu hdd 23 stupňov. Ja viem teraz mi poviete že si musím kúpiť bedňu aspoň za 200eur a dať do toho vodné chladenie. To si zatiaľ nemôžem dovoliť. Takže si nechám poradiť bedňu a aj ventilátory. Mne je úplne jedno ako to bude hučať keď to bude chladiť. Takže niečo kde vojdú veľké a kvalitné ventilátory. Ja to mám pozapajané aj cez taký NZTX ovládací panel ktorým ovládam rýchlosti ventilátorov a má každý senzor teploty takže vidím na displeji otáčky a teploty senzorov podľa toho kam som ich dal. No určite tam ostanú 2-3 hdd 3.5, potom dva ssd disky 2.5, a dva nvme m2 disky. Toto bude vždy štandardná zostáva. Meniť sa bude vždy len grafická karta.
Naposledy upravil/-a xvydra v Ne 14. Sep, 2025, 21:52, upravené celkom 3 krát.
Lenze tu nikto nevie, co budes robit o tri roky..
Mozno si kupis NAS-ko a budes mat PC vyhradne s SSD a HDD nebudes potrebovat osadit do skrinky uz nikdy.. Alebo dokupis dalsie dva HDD.. Viem ja?