Dátový rozvádzač v RD

Sekcia primárne určená k radám o nákupe PC komponentov a príslušenstva...
Používateľov profilový obrázok
Diablo1st
Sponzor fóra silver
Sponzor fóra silver
Dátum registrácie: Po 29. Aug, 2005, 20:00

Dátový rozvádzač v RD

Príspevok od používateľa Diablo1st »

Chlapi potreboval by som poradiť s vybavením dátového rozvádzača do môjho domu.

Mám naťahané lan káble (CAT6A pre sieť, CAT5e pre kamery) a mám kúpený 17U rozvádzač (výška 95cm), kde by som chcel všetko pomestiť.

Chcel by som sem umiestniť:
- patch panel pre káble (pre 18ks CAT6A káblov, 8ks pre CAT5E káblov)
- NAS (min. 2disky pre zálohovanie)
- IP kamery + veci čo je k nim treba

Keďže s týmto nerobím, neviem presne čo je treba. Pripojenie na internet mám cez Wifi anténu, kábel z nej ide priamo do Wifi routra. Je treba riešiť aj iný router? Ak by som umiestnil tento Wifi router do rozvádzača tak asi bude slabý signál, ale to len predpokladám.

Vedeli by ste mi poradiť kde začať? Príp. by ste mi vedeli rovno navrhnúť riešenie?

Cenový rámec zatiaľ nemám, lebo absolútne neviem čo všetko je treba. Samozrejme 10k€ do tohto nedám :laugh:

Ďakujem za akúkoľvek radu.
Lenovo E460: 14" FHD IPS, i5-6200U, 2x4GB RAM 1600MHz DDR3L, R7 M360, SSD 256GB Toshiba.
Ex. HP 2230s: T9600, 2x2GB RAM 800MHz DDR2, X4500MHD, SSD Toshiba 256GB.
Work: Lenovo E14 G5 AMD + Dell U2724DE + Dell U2724D.

FVE: 10,2 kWp + 28kWh batérie
molnart
Sponzor fóra gold
Sponzor fóra gold
Dátum registrácie: Ut 19. Jún, 2012, 23:03

Re: Dátový rozvádzač v RD

Príspevok od používateľa molnart »

wifi neries z racku, ale daj 2-3 APcka na tie Cat6A pripojky a to ti spolahlivo pokryje aj vacsi barak.

hlavne budes potrebovat nejaky PoE switch pre kamery a tie APcka. s DVR krabickami nemam skusenosti, ale predpokladam ze tam podpora nebude nic moc, skor by som isiel do vykonnejsieho NASu a tam nahodit Frigate - mas tam face recognition, notifikacie na telegram a neviem co este. neviem ci nejake DVR ti poskytne ekvivalent.

ak ti staci gigovy ethernet tak switch z bazaru pokryjes s prehladom do 200 eur. pozor ale na hluk, neviem kde mas rack, niektore switche vedia celkom hucat. APcka a kamery dajme tomu 100 za kus. najvacsou polozkou budu ramky do nasu
Spoiler: ukázať
PC: CPU: Intel Core i5 12600K with Silentium Fortis 5 ARGB MB: MSI Tomahawk Z690 DDR4 RAM: 2x 16GB G.Skill Ripjaws V 4400-19 DDR4 GPU: GigaByte Eagle GeForce RTX 3060 Ti OC HDD: Samsung 970 1GB GB PSU: Corsair RMx (2018) 650W Case: Fractal Meshify 2 Compact Monitor: Philips 272B7QPJEB OS: Win 11 64-bit
Notebook: HP EliteBook 840 G6 Core i5 8265U, 16 GB RAM, 512 GB SSD
Server: HP Microserver Gen8 Xeon E3-1265Lv2, 16GB ECC DDR3 OS: PVE + OMV + OPNsense
Phone: Samsung Galaxy A52s
Tablet: iPad Pro 11 (2018)
Diablo1st
Sponzor fóra silver
Sponzor fóra silver

No kde začať :D

Patch panel - zobrať nejakú konkrétnu značku či je to jedno? Zobrať radšej 1 veľký 48port a nejako si to rozdeliť na sekcie (kamery, internet, storage, ostatné atď.)? Alebo radšej viac menších? Alebo sa na patch panel vykašlať a rovno nakrimpovať koncovky?

IP kamery - nejaké odporúčané značky? Asi by som chcel aj záznam, ale toto nie je extra priorita. Čo všetko k týmto kamerám treba?

NAS - nejaké odporúčanie na NAS?

Čo spraviť s routrom? Takže najlepšie bude nový router + switch do racku a cez CAT6a ísť do APčiek?
Aký router a aký switch?

Rack je na povale, takže hluk nejako nevadí. To už by musel byť extrém, aby to bolo počuť. :laugh:

Ďakujem
Lenovo E460: 14" FHD IPS, i5-6200U, 2x4GB RAM 1600MHz DDR3L, R7 M360, SSD 256GB Toshiba.

zoom
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: Št 16. Jún, 2005, 20:00

Príspevok od používateľa zoom »

Nez napisem moj pohlad na vec (aspon na cast veci), tak este taka otazka... co za environment je ta povala? Normalne preferujem pasivne riesenia, ale pokial je to naozaj mimo obytnej zony a povala bude znamenat miesto pod strechou (ze v lete 30-35°C ambient temp), tak by som sa asi skor zameral na aktivne chladene zariadenia, nie nutne hlucne. Alebo je to nejaky klimatizovany priestor s nekonecnou elektrikou (ked svieti slnko, tak chladime; ked nesvieti, uz netreba chladit)?
SKiLEX
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: Po 09. Mar, 2015, 16:13

Príspevok od používateľa SKiLEX »

Rack – Osvedcili sa mi legrand evoline... Su lacne, pomerne pevne, maju pevne lyziny, dobre sa montuje lebo vies odmontovat zadnu stenu a potom uz len zacvaknut zbytok racku na nu. Lahko dostupne prislusenstvo a jednotlive diely ked treba nieco dokupit... Trebars konkurencne racky od solarixu su ovela narocnejsie na montaz, lebo tym ako su tenke tak sa streba hrat zo skrutkami vzadu aby nebol ani o milimeter skrizovany, lebo sa uz nedaju zavriet dvierka potom :D

Patchpanel - Za mna urcite ano, ako nahle tam je viac ako 10 kablov tak koncovky su strasna strata casu aj to potom vyzera skaredo. Mam rad tie od solarixu a do neho nacvakat keystony ake potrebujes. Cast das CAt6A, cast cat5e, zbytok co netreba nechas prazdny... Ako sa davaju keystony si najdes video na stranke solarixu. Budes k tomu potrebovat malie kliestiky ktore strihaju bez zubu. Napr. Knipex 78 61 125
https://www.cbelektro.sk/patch-panel-24 ... ix-p283762

Myslim ze 6A patchapanely bez keystonov ani nie su. Max 6 bez A alebo potom stoja raketu.

Kamery - Zalezi co od nich cakas. Z tych serioznejsich rieseni mas dahua a hikvision, rozdiel je asi len v lokalnej dostupnosti a v tom ze hikvisionu obcas hrabe a robi kamery bez reset tlacidla atd... Konkretne modely to uz je na inu diskusiu. Potrebujes ich niecim napajat(POE switchom) a niekde to ukladat(pri 1-2 kamerach davaju zmysel pamatove karty, pri viacero zaznamnik/NASko/server/whatever)

Co sa tyka zaznamu, zase zalezi ako velmi sa v tom chces vrtat. Ked nastavit, zabudnut a pouzivat tak by som proste zobral NVR od vyrobcu kamier. Mas to vsetko v jednom vratane AI, updatov, synchronizacie casu atd... Ked to chces mat ako part time job tak si kludne mozes aj vyskladat vlastne PC a mat tam nieco ako blue iris alebo frigate. Ale 99% vedia aj tie original NVR a ovela pohodlnejsie.

Switch - Treba sa rozhodnut ake mas vobec poziadavky, kolko bude kamier, ako velmi sa v tom chces vrtat atd... Moznosti milion kazdym smerom.

Router - No router musi byt stale ako prvy v sieti a zaroven nemoze byt v racku lebo z tamad nema ziadny dosah... Vies zapojit nejaku internetovu zasuvku do LAN porta routra a takto sa vlasnte vratit naspat do racku a tam uz na to hodit switch... Tiez moznosti milion kazdym smerom. Treba vediet poziadavky a velkost domu(ze kolko tych routrov vlastne treba).

NAS - AK to ma byt hotove riesenie tak synology, nejake 2diskove plusko... Cize nieco ako DS224+, alebo potom viac diskove modely.

Takto nejak vyzera setup podobny tvojmu v 16U racku, dole este pribudlo NASko, UPSka a uz je to aj plne.
Obrázok
reflex
Sponzor fóra silver
Sponzor fóra silver
Dátum registrácie: Po 23. Nov, 2020, 08:30

Príspevok od používateľa reflex »

Tuto kolegovia uz vcelku dost poradili aj napriek skromnym vstupom, ktore si uviedol.
UPOZORNUJEM, ze neradim ako odbornik, ak by mal niekto vyhrady :) boli to len moje osobne rozhodnutia

- Skrinu 17U uz mas

- Potrebujes tam priviest nejake napajanie a ako vidis na fotke dat tam predlzovacku, ja som volil nasledovnu
https://www.agem.sk/sietove-produkty/da ... 3-14213392

- V tvojom pripade bude treba viac ako 24 portov, ci 1x48 alebo 2x? zalezi na dostupnosti, co budes mat jednoduchsie. Ja som volil nasledovny a ak som to dobre pochopil ako amater, co sa tyka tienenych kablov, tak tienenie treba zapojit iba na jednej strane a to bolo prave jednoduche na strane keystone ako riesit zastrcky.
https://datacomp.sk/keline-19-patch-pan ... 72813.html

- ja som si dal aj jeden vyvazovaci panel - mozes nemusis
https://www.agem.sk/sietove-produkty/da ... 2-14262301

- tiez ti bude treba vela prepojovacich kratkych kablikov z patchu do switchu, dlzku doladis ked osadis

- switch najlepsie POE, vykon zalezi od pripojenych zariadeni. Tiez som niekde zachytil, ze je lepsie mat jeden hlavny switch manazovatelny a druhy POE kludne nemanazovatelny, v pripade skratu nejakej vonkajsej kamery alebo tak, ti neodfajci hlavny switch, ale iba ten mensi POE.
Ja ma hlavny nasledovny POE, ale kedze som riesil vonkajsieho vratnika HikvisionDS-KIS604-S(C), k nemu bol aj 4x nemanazovatelny POE
https://www.amazon.de/dp/B0B31X73V8?th=1

- ako AP som volil nasledovny biznis model, myslel som, ze pokryje dobre cely dom (3 podlazia), ale radsej by som volil o stupen slabsi model a na kazde podlazie jeden ... len ono zalezi od vyuzitia miestnosti. V zasade nam pokryje dobre, len v protilahlych rohoch cez zavrete dvere, je to uz horsie.
https://www.amazon.de/dp/B0CWQ6R3HN?th=1

- zalozny zdroj myslim,z e tu na fore sa APC celkom odporucalo

- Este ti bude treba nejake policky kam si polozis zariadenia.

- kamery zalezi od sposobu uchytenia, ja som volil nasledovne
HIKVISION DS-2CD2347G3-LI2UY(2.8mm)
HIKVISION DS-2CD2347G3-LIS2UY/SL(4mm)
Hikvision DS-2CD2147G3-LIS2UY(2.8mm)
Hikvision DS-1280ZJ-DM21 - nezabudni na montazne podstavce pre kamery, kam sa pekne ulozi pripojenie
HIKVISION DS-KABH6320-T - stojan pre vnutornu jednotku, nepotrebujes ak mas montaz na stenu
Hikvision DS-7608NXI-K1(D), 8 kanálové NVR - aj ked by mi stacilo 4 kanalove, ale v pripade rozsirenia do buducna
HDD pre NVR som volil Western Digital Purple, velkost vol podla poctu kamier a dlzky uchovania zaznamu. Kalkulacky najdes na webe.
DESKTOP: AMD Ryzen 7 9800x3D / MSI MPG B850 EDGE TI / Sapphire PULSE AMD Radeon RX 9060 XT GAMING OC 16GB / Kingston Fury Renegade 64BG 6000MHz CL32 / Kingston KC3000 2TB / Asus ROG STRIX 850W Platinum/ Noctua NH-D15 G2 ***27" DELL P2720DC + 27" DELL S2721DGFA***
LAPTOP: Macbook M1
PERIPHERAL: Corsair K70 RGB MK.2 LP / Razer Deathadder v2 / Razer BlackShark v2 / Edifier R2000DB
Diablo1st
Sponzor fóra silver
Sponzor fóra silver

Chlapi ďakujem za podnetné komenty :cool:

Povala je u mňa klimatizovaný priestor, lebo je tam aj FVE. Nebude tam vyššia teplota ako 25°C.

UPS bude riešená druhým meničom z FVE baterky. Súčasná UPS má len 250W, čo je málo na všetky veci, čo chcem zálohovať.

Tie pachpanely pozriem. Musím si presne zrátať všetky prívody a odvody, lebo už mám v tom hokej.

Momentálne mi pokrýva dom jeden Wifi router Tplink + extender TPlink. Na povale mám prívodný kábel z antény na fasáde, ktorý ide priamo do routeru. Pôvodne som plánoval dať router do stredu domu a prívodný kábel len predĺžiť, ale príde mi to nelogické ťahať internet jedným káblom z povaly do stredu domu a druhým naspäť, keď môže byť router umiestnený v racku. Celkom sa mi pozdáva riešenie s tým routerom v racku a 2-3ks AP po dome napájané cez POE. Rád by som dal väčší dôraz aj na bezpečnosť siete. Keď už to robím tak nech to je ako sa patrí. Kamarát mi niečo vravel o openVPN a oddelení domácej siete na sekcie, aby napr. klíma nevidela všetky lan porty, ale popravde som ho moc nepochopil :hysterical:

Pre kamery som si natiahol 5 káblov, takže max. bude 5kamier. Do začiatku skôr rátam z dvoma- tromi kusmi nad vchody a príjazdovú cestu. Skôr by som chcel nejaké jednoduché ale kvalitné riešenie. Nepotrebujem u toho stráviť "mladosť". Kamarát mi odporúčal Ubiquiti resp. komplet systém od nich, t.z. kamery, switch a záznamové zariadenie. Máte s tým niekto skúsenosti?

Po dome mám rozťahané CAT6a kábel po 2ks do obytných miestností, niekde mám 1 kábel cat6a a druhý kábel cat5e kvôli malej chráničke. jeden kábel som si potiahol aj von pre Wallbox, aj keď tento zvyčajne býva pripojený cez Wifi.

Čo sa týka NAS, riešim to hlavne kvôli zálohe fotiek a videí + aj nejaký ten dokument sa nájde. Špeciálne požiadavky na NAS nemám, hlavne aby som pri nastavovaní nestrávil mladosť a bolo to spoľahlivé riešenie.
Z hľadiska bezpečnosti by som nekombinoval NAS a kamery, ale nechám si poradiť.

Takto vyzerá pôdorys prízemia a poschodia
Snímka obrazovky 2026-03-02 204346.jpg
Na prezeranie priložených súborov nemáte dostatočné oprávnenia.

Diablo1st
Sponzor fóra silver
Sponzor fóra silver

Chlapi pozerám tie NAS a trošku by som potreboval usmerniť.

Otázka je, na aké parametre sa zamerať pri NAS? Stačí 4GB ram alebo radšej zobrať 8GB? Aký procesor? Plánujem tam dať len dokumenty, fotky a videá, neplánujem prehrávania filmov ani žiadne iné služby.

Aký počet diskov a RAID je najlepší pre bežné použitie? Nepotrebujem nejaké veľké úložisko takže som uvažoval s 4-6TB diskami a počet podľa NAS a RAID.

Pozeral som "pár" videí a recenzií a po pozretí čo sa bežne dá zohnať tak sú vlastne 4 značky - QNAP, Synology, Asustor a Ubiquiti. QNAP rovno škrtám, moc ich nechválili. Na DIY NAS si vôbec netrúfam. HW by som zvládol, ale SW a manažment to už je nad moje schopnosti.

Máte niekto skúsenosti s Ubiquiti NAS?
Keďže to chcem hodiť do racku tak ma celkom zaujalo Ubiquiti UNAS Pro 4. Synology aj QNAP tiež majú rack mount verzie ale sú sakra drahšie.

Dik ;)

Chris
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: Pi 13. Jan, 2006, 02:00

Príspevok od používateľa Chris »

takze pridam nieco odo mna :

- Rack - tie legrand vyzeraju jednoducho, lepsie vyzera digitus, ma odnimatelne bocne panely, vetranie z vrchu atd. Pouzili sme ho v xy instalaciach, aj ked pouzivame fullsize 40-45U racky.

Tiez ho planujem do domu a mam to podobne ako kolega hore a pocitam ze 7U bohate staci, akurat by som ho chcel pre usetrenie miesta dat uplne hore k stropu (sadrokartonovy), kedze aj kabelaz ide cez strop, avsak nepaci sa mi absencia bocnych vetrakov, ale to rozmyslam vyzerat na vyfuk tepla...
https://amzn.to/3Nc9wlg

- patchpanely s keystone - solarix su fajn ?

- riesim aj videovratnika, pozdava sa mi revolink, super kvalita obrazu, integracia do home assistantu avsak nema moznost ovladania rele pre velku branu alebo elektronmagnet zamok branicky

dahua, hinkvision, aqara ?

hlavne treba appku s remote control a idealne otvarat branku, napr. ak dojde kureir a pod...
Master of PaloAlto NGFWs, Cisco ASAs
SKiLEX
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ

A mas vyskusane aj tie male 7-9U digitus? Verim tomu ze fullsize racky budu kvalitne, ale ten 9U co si poslal uz na fotke vyzera labilne. Nanitovany len na par bodoch, zadna stena tenka, vertikalne listy nie su falcovane takze ked sa tam zavesi velky 7kg vaziaci switch tak ich prehne atd...

Solarix su fajn, uz som ich pouzil stovky, dnes som kupoval 50... 0 problemov, 100% spolahlivost.
Chris
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: Pi 13. Jan, 2006, 02:00

Príspevok od používateľa Chris »

Digitus 16U a 12U a vyzeraju stabilnejsie ako tie Legrand.

cize vravis ze tento https://datacomp.sk/legrand-evoline-19- ... 44408.html vyzera stabilnejsie ako digitus ?

pozdava sa mi este tento goltec, lebo ma vetranie aj na boku a zpredu.
https://datacomp.sk/qoltec-19-zavesny-r ... 51015.html

s tym nemate niekto skusenosti ?
Master of PaloAlto NGFWs, Cisco ASAs
SKiLEX
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ

No co som ich videl nazivo, tak nevyzerali stabilne... Uz len ked si pozries tie vertikalne listy, je to len obycajne Lko... Ked tam das tazsiu policu alebo priemyselny 7kg dlhy switch tak sa to prehne a zadok switchu padne o poziciu nizsie.
Obrázok

Ked si vezmes vertikalne listy v legrande, tak je to falcovane ako Ucko + Lko vzadu + su dost hrube... To je o dost pevnejsie.
Obrázok

Ked chces mat odoberatelne boky(imho na doma to nema velmi vyznam, ked uz tak by som riesil vyklapaci) tak sa mi pozdavali datacom
https://datacomp.sk/datacom-19-zavesny- ... 86465.html
reflex
Sponzor fóra silver
Sponzor fóra silver
Dátum registrácie: Po 23. Nov, 2020, 08:30

Príspevok od používateľa reflex »

ja mam Legrand EvoLine 20U a pride mi v slusnej kvalite ... ale nemam skusenosti s inymi :) no kupil som ho za 130 z bazosu uplne novy aj s ventilacnou jednotkou Legrand a polickou. Cize skus mozno aj bazos preluskat.
DESKTOP: AMD Ryzen 7 9800x3D / MSI MPG B850 EDGE TI / Sapphire PULSE AMD Radeon RX 9060 XT GAMING OC 16GB / Kingston Fury Renegade 64BG 6000MHz CL32 / Kingston KC3000 2TB / Asus ROG STRIX 850W Platinum/ Noctua NH-D15 G2 ***27" DELL P2720DC + 27" DELL S2721DGFA***
LAPTOP: Macbook M1
PERIPHERAL: Corsair K70 RGB MK.2 LP / Razer Deathadder v2 / Razer BlackShark v2 / Edifier R2000DB

Návrat na "Nákupná poradňa"