Ako sa pred nimi chranit?
Nainstalovanim antivirusoveho produktu spolu s firewallom sa nam samozrejme hroziace riziko podari znizit, ale na druhej strane musime si uvedomit, ze nie vsetko pracuje na 100%. Vzdy este popri tomto vsetkom je dobre pouzivat aj vlastny rozum a hned neklikat na kazdy odkaz, stahovat kazdu aplikaciu pripadne stahovat neovereny a uplne neznamy „megasuper“ antivirusovy program, pretoze v mnohych pripadoch sa jedna prave o infiltraciu.
Co robit, ak uz mam infiltraciu?
Kroky, ktore by mohli nasledovat v tomto pripade:
- ak si prave pouzivany antivirusovy program s najdenou infiltraciou nevie poradit, odporucal by som:
- vypnutie bodov obnovy operacneho systemu
- stiahnutie jednej z nasledovnych sikovnych utilitiek, ktore nie je potrebne instalovat, ako je napr.:
ESET SysInspector
RunScanner
HiJackThis
Vsetky tieto utilitky Vam podrobne vypisu okrem inych uzitocnych informacii aj subory, ktore sa zavadzaju pri starte operacneho systemu a prave v drvivej vacsine pripadov tu najdete povodcu problemov = infiltraciu. Kto si netrufne sam na analyzu a fixovanie problemu, je moznost z kazdej z tycho utilitiek vytvorit log, ktory Vam nasledne vie pozriet niekto skusenejsi v tejto problematike a nasledne aj pomoct s riesenim problemu. Napr. pomocou utilitky RunScanner sa da prave odhalit a fixnut este aj dany problem s nemoznostou spustit Spravcu uloh /Task Manager/, pripadne Editor registru /regedit/. V neposlednom rade mi este neda nespomenut utilitku ComboFix, ktora taktiez dokaze v mnohych problemoch pomoct. Taktiez v mnohych pripadoch je potrebne kroky na riesenie problemu prevadzat v nudzovom rezime operacneho systemu.
Je toho urcite mnoho, co by sa tu dalo este napisat, ja som vsak chcel iba „lahko“ nacrtnut danu problematiku a mozne riesenia problemov, ktore su pre mnohych z nas casto neprijemne.
Autor nenesie ziadnu zodpovednost za pripadne problemy a skody, alebo poskodenie operacneho systemu, vsetko robite na vlastne riziko a z vlastneho rozhodnutia