Vysoké teploty?
Vysoké teploty?
Čaute! Predvčerom som dával novú dosku a samozrejme som dával do nej procesor. Zatiaľ s Box-om. V skratke: V starej doske so starou skrinkou=0 prídavných fanov som mal pri záťaži teplotu procesora max 55C. Vonku mohlo byť 28C. V novej skrinke=2 fany - (1. nasávanie, 2. vyfukovanie) mám teplotu procesora pri záťaži tých 67-68C. Vonku bolo 25C. A to mám 2 prídavné fany v skrini. Box k môjmu CPU je ten nízky celohlinikový. Nie sú tie teploty vysoké?
Vidím len 2 možnosti, prečo to tak je.
1. možnosť - Zle nanesená pasta. Pastu som nanášal normálne najprv do stredu CPU a potom som ju rozotrel viac na kraje. V strede bola vrstva hrubšia - nebolo vidieť cez ňu IHS procesora. Ku krajom už cez ňu trošku presvital IHS. Dal som jej tam minimálne toľko, čo bolo pri BOX chladiči. Z výroby boli na ňom nanesené 3 tenké prúžky tmavo sivej pasty. Keď som dal dole BOX zo starej dosky, tak "továrenská pasta" pokrývala asi 80% IHS. Keď som ju naniesol ja, tak tiež pokrývala asi toľko plochy. Keď som dával dával chladič na CPU, tak som sa trošku trápil. Asi 30 min - proste nejako mi to nešlo. Nemohla pasta za tú dobu zashnúť? Podľa mňa som pastu zle nenaniesol.
2. možnosť - Zlá pasta. V skratke opis pasty. Je to nejaká AC pasta. Je čisto biela - to sú, sa mi zdá, najhoršie pasty. Tie najlacnejšie. Ďalej je asi 2 roky stará. To neviem, či je problém. Proste po ruke som inú nemal.
Môj názor: Na BOX chladiči boli z výroby nanesené len 3 úzke pásiky, ale kvalitnejšej tmavosivej pasty. Ja som na CPU dal len bielu, 2 roky starú pastu a preto sú teploty také aké sú. Pomôžte mi prosím. Ďakujem.
PS: Dal som mu 10 min Orthos a teplota vystúpila pri otvorenej bočnici na 64C. Skúsil som sa dotknúť chladiča, či sa prenáša teplo do pasívu, ale na pasíve som v pohode ruku udržal. Bol len trochu teplý. Chladič išiel na maximum.
Vidím len 2 možnosti, prečo to tak je.
1. možnosť - Zle nanesená pasta. Pastu som nanášal normálne najprv do stredu CPU a potom som ju rozotrel viac na kraje. V strede bola vrstva hrubšia - nebolo vidieť cez ňu IHS procesora. Ku krajom už cez ňu trošku presvital IHS. Dal som jej tam minimálne toľko, čo bolo pri BOX chladiči. Z výroby boli na ňom nanesené 3 tenké prúžky tmavo sivej pasty. Keď som dal dole BOX zo starej dosky, tak "továrenská pasta" pokrývala asi 80% IHS. Keď som ju naniesol ja, tak tiež pokrývala asi toľko plochy. Keď som dával dával chladič na CPU, tak som sa trošku trápil. Asi 30 min - proste nejako mi to nešlo. Nemohla pasta za tú dobu zashnúť? Podľa mňa som pastu zle nenaniesol.
2. možnosť - Zlá pasta. V skratke opis pasty. Je to nejaká AC pasta. Je čisto biela - to sú, sa mi zdá, najhoršie pasty. Tie najlacnejšie. Ďalej je asi 2 roky stará. To neviem, či je problém. Proste po ruke som inú nemal.
Môj názor: Na BOX chladiči boli z výroby nanesené len 3 úzke pásiky, ale kvalitnejšej tmavosivej pasty. Ja som na CPU dal len bielu, 2 roky starú pastu a preto sú teploty také aké sú. Pomôžte mi prosím. Ďakujem.
PS: Dal som mu 10 min Orthos a teplota vystúpila pri otvorenej bočnici na 64C. Skúsil som sa dotknúť chladiča, či sa prenáša teplo do pasívu, ale na pasíve som v pohode ruku udržal. Bol len trochu teplý. Chladič išiel na maximum.
Spoiler: ukázať
Re: Vysoké teploty?
všetky pasty, o ktorých tu hovoríš, sú shitné, takže to máš jedno... skús keď tak znovu naniesť pastu a osadiť poriadne ten chladič... videl by som to ale inak na iné detekovanie teplot novej dosky... skús tam nahodiť novší bios a tiež si spusť Realtemp...
DFI X58 | i7 920 @ 4.4GHz | GTX 260
Taktovanie Intel C2D/C2Q procesorov
P5Q Deluxe Discussion | LN2 - Invex 2008 | OC Sessions
No neviem, ale potom by tá doska merala veľmi zle. Keď som ho mal na 3Ghz stabilný pri max. 64C. Teraz mám 64C keď mám 2,4Ghz.
EDIT:Po 10 minútach mi RealTemp ukázal na štandardnej frekvencii až 68-70C. Neviem, ale ako sa to kalibruje. Stlačil som len Test Sensors. Neviem, či to stačí.
EDIT:Po 10 minútach mi RealTemp ukázal na štandardnej frekvencii až 68-70C. Neviem, ale ako sa to kalibruje. Stlačil som len Test Sensors. Neviem, či to stačí.
Proste takto čidla nemusia fungovať správne...ale to nevadí stačí ak vyskúšaš jednu fintu ....palec na chladic a ak tam udržíš ruku vše je ok ak nie tak..... ...priklad moje pamäte maly dneska dosť pri tej horúčave som sa dotkol pasívu modulu no neudržal som tam ruku dneska som zažil jeden reset a citil som sa asi takto ..
Powered by Core i7 2G & Samsung Galaxy S III
Ty tam mas ten shitny hlinikovy BOX a dal si to na 3GHz??? Riskujes! Ja som brachovi taktol len na 2,8 a aj to som tam dal BOX z core 2 duo, ktory je o triedu lepsi jak henten k pentiam. Ten ked som zbadal, tak ma skoro prekotilo, ze hento ma byt chladic? Heh.
myPC CPU:AMD Ryzen 7 5700X3D, MB:Gigabyte B550M K, RAM:32GB G.SKILL DDR4 3200 MHz CL16, VGA:MSI R9 270 Gaming DVD-RW:LG H12NR, HDD:Toshiba 1TB, SSD:Toshiba HG2 256GB, LCD:LG W2220P-BF, Case: SilentiumPC Gladius M35,PSU:Seasonic M12II 520W, Router: Mikrotik hAP ac2 myPhone: Google Pixel 4a myStation: Playstation 3 myHeadphones: Sennheiser HD 438
Ešte sa vrátim k tým pastám.Nie sú možno najlepšie, ale tá čierna určite bola lepšia ako táto silikónová biela.palee napísal:všetky pasty, o ktorých tu hovoríš, sú shitné, takže to máš jedno... skús keď tak znovu naniesť pastu a osadiť poriadne ten chladič... videl by som to ale inak na iné detekovanie teplot novej dosky... skús tam nahodiť novší bios a tiež si spusť Realtemp...
Ďalej. Fakt si myslíš, že doska môže zle ukazovať teploty a flash BIOS-u to vyrieši? Lebo BIOS, ktorý mám teraz, podporuje E2220. Novší BIOS len pridáva podporu nových CPU. Nič iné.
Ďalej. Tie teploty so starou doskou sú niekedy z júna. Lenže vtedy už tiež bolo dosť teplo. A tie s novou doskou sú merané pri vonkajšej teplote 25C vonku.
Ďalej. Možno táto doska meria správne a teploty sú OK. Ale mne sa zdajú vysoké na základných taktoch. Posúďte.
Ďalej. Keď dám na chladič ruku po 10 min v orthose, tak je len trošku teplý. To môže značiť dve veci. 1. vec: Doska má divné čidlá, čo sa mi nezdá - je to predsa ASUS Rampage Formula. 2.vec: Pasta je o ničom a nepredáva teplo chladiču. Procesor má po 10 min v orthose 68C a chladič je len trochu teplý.
Prosím pomôžte.
tie teploty na default sú vysoké... skús dať napevno voltáž na cpu... možno Ti doska overvoltuje, ak to máš na auto ( aj keď je to málo pravdepodobné), no ale za pokus nič nedáš... tiež mi napadá, že či Ti rovnako točí fan... nemáš ho v biose daný na menšie otáčky alebo ako to tam máš? zvýšia sa Ti otáčky pri zvýšení teploty cpu?...
a menil si dosku, tak je to najpravdepodobnejšia príčina... ja mám len P5Q Dlx, ale novší bios mi ukazuje o 10C menej ako starší, aj keď to nechápem, nooo... a samozrejme, najlepšie by bolo zohnať normálnu pastu a všetko zas nainštalovať, hlavne ten chladič dobre dotlačiť... tie nové box chladiče, čo som párkrát dával, treba väčšinou zatlačiť tak silno, že sa už normálne bojím o dosku
a pozri teploty v RealTemp
a menil si dosku, tak je to najpravdepodobnejšia príčina... ja mám len P5Q Dlx, ale novší bios mi ukazuje o 10C menej ako starší, aj keď to nechápem, nooo... a samozrejme, najlepšie by bolo zohnať normálnu pastu a všetko zas nainštalovať, hlavne ten chladič dobre dotlačiť... tie nové box chladiče, čo som párkrát dával, treba väčšinou zatlačiť tak silno, že sa už normálne bojím o dosku
Mám síce Auto, ale v CPU-Z sa teplota aj pri 100% drží štandardu.palee napísal:tiež mi napadá, že či Ti rovnako točí fan... nemáš ho v biose daný na menšie otáčky alebo ako to tam máš? zvýšia sa Ti otáčky pri zvýšení teploty cpu?...
Fan točí naplno. Mám zapnutý Q-fan, čiže zvyšuje otáčky. RealTemp ukazuje to isté ako CoreTemp. Chladič je dobre dotlačený.
A k tomu BIosu. Ako sa dá najľahšie updatnúť BIOS. Naposledy som to robil cez FDD asi pred 3 rokmi. Nie je tam riziko, že si do*rbem dosku?
riziko tam stále je... v Manuále máš napísané, čo sa má spraviť, keby že sa niečo pokazilo...
btw, stiahni si najnovší bios, daj ho na USB disk, restart, pri bootovaní hneď na začiatku stlač " Alt-F2"... spustí sa program EZ Flash.. tam si len vyhľadáš na usb ten bios, čo máš tam nahraný... je to .rom súbor ... vybereš ho-Enter... ono si ho samo zkontroluje a nahrá, počkaj na reštart a všetko by malo byť ok
btw, stiahni si najnovší bios, daj ho na USB disk, restart, pri bootovaní hneď na začiatku stlač " Alt-F2"... spustí sa program EZ Flash.. tam si len vyhľadáš na usb ten bios, čo máš tam nahraný... je to .rom súbor ... vybereš ho-Enter... ono si ho samo zkontroluje a nahrá, počkaj na reštart a všetko by malo byť ok
veď Ti hovorím, že sa pozri v Manuáli, ako sa tam nahrá späť ten starý bios... a vo Win by som to nerobil, ani keby mi za to platili... je to 100x väčšie riziko, ako takto, čo som písal
No je tam napísané, že keď sa to nevydarí, tak zapnem PC vložím DVD od dosky a samo si nájde na tom DVD BIOS a začne flashovať. Čiže potom by sa nič nemalo stať nie? Alebo si tým možem natrvalo odpáliť dosku?
hej, tak nejak by to malo byť, ako to tam píšu... flashoval som už milionkrát a nikdy som nič také nemusel použiť, na šťastie ... a dosku odpáliť určite neodpáliš...
Maximálne sa čo môže stať? Že budem musieť použiť to DVD. Ale doska sa so mnou nerozlúči však?
maximalne sa stane ze vypadne elektrika a dosku mozes vyhodit, pripadne zohnat iny cip biosu.
Zbierka CPU:AMD Engineering Sample (ES)(REAL) I AMD Athlon 64 2600+(REAL) I Conroe ES (made 2005) I Duron ES I Itanium 2 ES I Tualatin ES I AMD K7 I some CPUs I Athlon 64 3100+ I K8 CPUs I AMD SledgeHammer ES