Enkódovanie do mp3 - kvalita/veľkosť
Enkódovanie do mp3 - kvalita/veľkosť
čaute chalani, hudbu na prenosnom prehrávači počúvam minimálne, ale sem tam sa stane. problém je v malej kapacite (2 GB), zmestí sa tam len zlomok toho čo mám v PC/CDs. vždy to dopadne tak, že zrovna tie songy, na ktoré mám chuť tam nie sú.
preto sa chcem spýtať, že akým spôsobom to čo najviac napratať, ale nie príliš na úkor kvality. asi najlepšie bude použiť VBR, len ktorý enkóder? robievam to cez Nero 8, je tam Lame MP3 aj Lame MP3 Encoder, len neviem aké nastavenia použiť, sú tam aj rôzne presety. mohol by som to sám odskúšať, ale zabralo by to veľa času, takže privítam každú radu.
preto sa chcem spýtať, že akým spôsobom to čo najviac napratať, ale nie príliš na úkor kvality. asi najlepšie bude použiť VBR, len ktorý enkóder? robievam to cez Nero 8, je tam Lame MP3 aj Lame MP3 Encoder, len neviem aké nastavenia použiť, sú tam aj rôzne presety. mohol by som to sám odskúšať, ale zabralo by to veľa času, takže privítam každú radu.
- dexterav
- Sponzor fóra gold
- Dátum registrácie: Po 06. Máj, 2002, 02:00
Re: Enkódovanie do mp3 - kvalita/veľkosť
mno pokiaľ nemáš nejakú starinku tak skus iné kodovanie, ogg ,aac , wma je ich dosť a väčšina má pri menšej velkosti a rovnakom bitrate rovnakú kvalitu zvuku ako mp3
Spoiler: ukázať
zo spomínaných formátov prehrávač podporuje len aac. ale zase je tam kopec nastavení, z ktorých som dosť magor. 4 rôzne profily (Main, LC, SSR, LTP), potom nejaké zašrtávacie položky (MId/Side Coding, TNS, Raw Output) atď. asi už len začať googliť a hrať sa s tým, keď budem mať čas.
myslím že tam toho veľa nedosiahneš... wma nie je o nič kvalitnejší formát ako mp3, ogg od neho takisto ďaleko neuniká. aac je už trošku vyššie, ale samozrejme, tiež ďaleko neuniká. Myslím že najideálnejším riešením je vyberať si presne ktoré pesničky tam chceš mať a tie tam dať, nedávať celé albumy. Nemôžeš mať predsa viac ako 300 najobľúbenejších pesničiek...
tak som aj myslel, dať tam najviac obľúbené songy, ale aj tak by to nevyšlo pri bitrate 320 kbps. preto som sa pýtal aké kódovanie použiť, bol som v tom, že variabilný bitrate je najefektívnejší (ak správne nastavený) v pomere kvalita/veľkosť.
-
- Moderátor
- Dátum registrácie: Ut 26. Feb, 2008, 14:00
Pri MP3 prehravaci 320kbps? Preboha naco ? Aj 128kbps je na prenosny MP3 prehravaci dost.
128 je málo aj na mobil... ideálne je aspoň 192kbps. A samozrejme VBR ušetrí miesto.
-
- Moderátor
Ale no tak, budme realisti. Medzi 128 a 192kbps spoznas rozdiely iba ak mas velmi dobre ucho, nad 192kbps je to uz realne zbytocnost. Pri datovom toku 320kbps sa uz blizis 50% datoveho toku nekomprimovaneho zvuku...
128-192kbps ak mas nad 20 rokov, 192kbps ak mas pod. 320kbps alebo nekomprimovany WAV, ak si audiofil.
Stale sa ale bavime o tom, ako natrepat co najviac pesniciek do 2GB MP3 prehravaca pri dobrej kvalite - a na to staci aj 128kbps, za tym si stojim.
128-192kbps ak mas nad 20 rokov, 192kbps ak mas pod. 320kbps alebo nekomprimovany WAV, ak si audiofil.
Stale sa ale bavime o tom, ako natrepat co najviac pesniciek do 2GB MP3 prehravaca pri dobrej kvalite - a na to staci aj 128kbps, za tym si stojim.
- BoBo_
- Používateľ
- Dátum registrácie: Po 21. Feb, 2005, 20:00
Neviem síce ako si na tom zo sluchom a akú máš reprosústavu / slúchadlá ale aj moja sestra rozozná rozdiel medzi 128 a 192kbps. keď som jej pustil 320kbps tak už sťahuje len tie,prípadne 256kbps. inak 50% originál kvality to rozhodne nieje,originál WAV-ko má 1411kbps a ver že je rozdiel aj medzi 320kbps a originál cd,asi rovnako veľký ako medzi MP3 128kbps a 320kbps... ale samozrejme na onboard karte a geniusoch sa to nedá dobre rozoznať,hm
ja ak môžem poradiť, komprimuj to do 192kbps, osobne VBR nepoužívam tak ani nedoporučujem.
Inak keď si to tak prepočítaš... 2000mb / (192kbps) 24kbs = 83333sekund hudby = 23 hodin hudby ! to mi povedz že ti je málo ???
ja ak môžem poradiť, komprimuj to do 192kbps, osobne VBR nepoužívam tak ani nedoporučujem.
Inak keď si to tak prepočítaš... 2000mb / (192kbps) 24kbs = 83333sekund hudby = 23 hodin hudby ! to mi povedz že ti je málo ???
-
- Moderátor
Nj, ja som vynechal z vypoctu *2. Za tym, ze 320kbps na prenosny MP3 prehravac je zbytocnost si ale stojim. Nepoviem, keby sme sa bavili o nejakom Zen Vision:M, ktory ma 30 ci 60GB disk. Ale bavime sa o 2GB kluciku, na ktory sa zmesti akurat tak 20-25 alb so 192kbps. Tak neriesme preboha 320kbs. Mne je uplne jedno ako to znie na HiFi sustave, pripadne na high end sluchatkach. Ja riesim to, ze co je rozumny bitrate pre pouzitie u MP3 prehravaca s limitovanou pamatou.
Mimochodom, kde zvyknete pocuvat zvuk z MP3 prehravaca, ze rozpoznate rozdiel medzi 128 a 192kbps, hlavne pri stuploch bezne pouzivanych pri MP3 prehravacoch ? Na ulici pri beznej premavke silne pochybujem, ze ten rozdiel poznate, v elektricke taktiez nie, o autobusoch ci vlakoch radsej ani nehovorim...
Este raz, nebavime sa o domacej HiFi sustave pripojenej na PC cez highend zvukovku, bavime sa o prehravani hudby z kapacitne obmedzeneho MP3 prehravaca, pravdepodobne pouzivaneho so stuplami, ktore nestoja za nic. Alebo ak za nieco stoja, tak stale je rozdiel nerozpoznatelny.
Mimochodom, kde zvyknete pocuvat zvuk z MP3 prehravaca, ze rozpoznate rozdiel medzi 128 a 192kbps, hlavne pri stuploch bezne pouzivanych pri MP3 prehravacoch ? Na ulici pri beznej premavke silne pochybujem, ze ten rozdiel poznate, v elektricke taktiez nie, o autobusoch ci vlakoch radsej ani nehovorim...
Este raz, nebavime sa o domacej HiFi sustave pripojenej na PC cez highend zvukovku, bavime sa o prehravani hudby z kapacitne obmedzeneho MP3 prehravaca, pravdepodobne pouzivaneho so stuplami, ktore nestoja za nic. Alebo ak za nieco stoja, tak stale je rozdiel nerozpoznatelny.
prehrávač je vlastne mobil (Nokia N95) a slúchadllá Senny HD 555.aby som to upresnil, bude sa to používať fakt len minimálne, napr. na dovolenke na pláži alebo v hotelovej izbe. teda žiadne extra hlučné prostredie.
sluch mám slušný, 128 kpbs neprichádza do úvahy, to radšej budem počúvať zbíjačku z 2 metrov. vidím, že to budem musieť sám odskúšať, ak nerozoznám rozdiel medzi 192/256 poprípade 320 tak to nechám na 192 a bude pokoj. ak rozoznám tak kúpim väčšiu kartu alebo sa uskromním.
jj, 23 hodín je už slušná porcia pre zopár obľubených playlistov, ale stále nie dosť veľká na prevod všetkých cd.
sluch mám slušný, 128 kpbs neprichádza do úvahy, to radšej budem počúvať zbíjačku z 2 metrov. vidím, že to budem musieť sám odskúšať, ak nerozoznám rozdiel medzi 192/256 poprípade 320 tak to nechám na 192 a bude pokoj. ak rozoznám tak kúpim väčšiu kartu alebo sa uskromním.
jj, 23 hodín je už slušná porcia pre zopár obľubených playlistov, ale stále nie dosť veľká na prevod všetkých cd.
-
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Št 19. Okt, 2006, 02:00
prepáč ale rozdiel medzi 128 192 a 320 kbps(iné som neskúšal okrem VBR samozrjme) je dosť cititeľný, a to aj na prehrávačoch a výstupných analógových prístrojoch nižšej kvality. Dobre zasa na sluchatkach za 99sk ups pardon 3.28€
z teska možno nebudeš počut rozdiel až tak ako na kvalitnejších kúskoch, ale ver tomu že poznám ľudí ktorý rozdiel počújú aj tam. Mám kamaráta ktorý ani nenapaluje v MP3 (lebo sa to podla neho nedá počúvať) proste pracuje len s *.wav alebo čo to tam vlastne má (je miestny DJ). A to nehovorím o fotrovom kamarátovy, ten zasa nič digitálne nechce.. proste staré dobré platne.
ja to pocitujem priblizne takto
pri 128 počuť stratené výšky, a niekedy low quality basy
pri 192 výšky sa cititeľne zlepšia a basy už asi ani nie sú zlé
pri 320 máš takmer čistý zvuk
no môžem ti aj vytvoriť malú ukážku v mp3... a ver že v 320 sa budeš cítit ako kráľ.
EDIT: uff a TO: dexman, tak mam jeden nápad... ak ti nevadí že budeš mať mono, namiesto stereo, viem ako si 2x menšíš pesničku je to jednoduche ... takto to funguje v konvrtery (ak ma na to enkoder) si proste vypnes jeden kanal das kvalitu 64kbps a zvuk je mono ale ako keby bol stereo 128kbps
z teska možno nebudeš počut rozdiel až tak ako na kvalitnejších kúskoch, ale ver tomu že poznám ľudí ktorý rozdiel počújú aj tam. Mám kamaráta ktorý ani nenapaluje v MP3 (lebo sa to podla neho nedá počúvať) proste pracuje len s *.wav alebo čo to tam vlastne má (je miestny DJ). A to nehovorím o fotrovom kamarátovy, ten zasa nič digitálne nechce.. proste staré dobré platne.
ja to pocitujem priblizne takto
pri 128 počuť stratené výšky, a niekedy low quality basy
pri 192 výšky sa cititeľne zlepšia a basy už asi ani nie sú zlé
pri 320 máš takmer čistý zvuk
no môžem ti aj vytvoriť malú ukážku v mp3... a ver že v 320 sa budeš cítit ako kráľ.
EDIT: uff a TO: dexman, tak mam jeden nápad... ak ti nevadí že budeš mať mono, namiesto stereo, viem ako si 2x menšíš pesničku je to jednoduche ... takto to funguje v konvrtery (ak ma na to enkoder) si proste vypnes jeden kanal das kvalitu 64kbps a zvuk je mono ale ako keby bol stereo 128kbps
-
- Moderátor
Boze, vy riesite audio kvalitu MP3 vseobecne. Podstatne su ale informacie - kapacita 2GB. A chlapci nic v zlom, v elektricke, na ulici alebo v autobuse si urcite budes vsimat utlmene vysky... Nebavime sa o PC s kvalitnou aparaturou, ale o blbom prehravaci za tisicku, s pochybnou kvalitou vystupneho zosilnovaca, s minimalnou kapacitou - a vy tu riesite, ci 192kbs, 320kbps alebo wav ?
faugustin ma moj podpis,neviem co sa bavite o niecom co nemam ani najmensi zmysel ?
mam aj Creative ZenV myslim aj Thomson a nevidim/nepocujem rozdiel,sak ked chcem pocuvat fajnu muziku,to nebudem robit v elektricke,co sa hejga cely cas a strngoce v kuse,idem domov a zapenm si nieco lepsie,ak raz pocuvam,bud kvalitne a v pohode,alebo potom radsej NIX
PE ES KO : Na ulicu mozes mat akekolvek sluchadla,stale to bude prd platne
mam aj Creative ZenV myslim aj Thomson a nevidim/nepocujem rozdiel,sak ked chcem pocuvat fajnu muziku,to nebudem robit v elektricke,co sa hejga cely cas a strngoce v kuse,idem domov a zapenm si nieco lepsie,ak raz pocuvam,bud kvalitne a v pohode,alebo potom radsej NIX
PE ES KO : Na ulicu mozes mat akekolvek sluchadla,stale to bude prd platne
NB_1 OMEN by HP 17-an111nc Shadow Black
NB_2 Acer Aspire ES1-512-C2WN
MT Samsung Galaxy Note 10+ 512gb
NB_2 Acer Aspire ES1-512-C2WN
MT Samsung Galaxy Note 10+ 512gb
-
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Št 19. Okt, 2006, 02:00
pre to ze je prehrávač 2GB nemusí byť ešte značky EVOLSHIT... a neviem ako vy ale ja ked počúvam v autobuse tak nemusím mať zrovna najnižšiu kvalitu akú to prehrá, a nie som limitovaný počúvať mp3 len v prostriedkoch MHD. Niekedy si pripojim aj na externy zosik a pod. veci. Neviem ako ste na tom so zvukom (ako čo počujete, ale asi nič) ale poviem vám že 128kbps je tak pre elektronickú pohľadnicu so zabudovaným reprákom a 4sekundovou slučkou