Sem patri všetko o ovládačoch a nastaveniach ovládačov pre základné dosky, grafické karty a príslušenstvo plus všetko o nových BIOSoch, flashovaní zakladných dosiek, grafických kariet a iného HW...
Ahoj
Mam gafiku z podpisu existuje nejake riesenie pre minimalizaciu odberu v 2D ci uz vo forme lepsich ovladacov alebo
nejakeho doplnku.
Dakujem za nakopnutie spravnym smerom
3. chod do polozky "Clock settings" , zaskrtni "Locked" policko a v prvych troch polozkach "Clock info 00-02" si zmen frekvencie na 100/200MHz (jadro/pamat)
4. mozes si zmenit aj nastavenia vetraka na gpu
5. uloz upraveny BIOS, ulozi ti ho ako subor bez kocovky (nazov moze mat hociaky - napr. RV770 modded bios bla bla), koncovku dopln na meno_suboru.bin
Ja som skúšal 100/200, 300/300 aj 300/450 a stále mi obraz preblikoval pri scrollovaní, aj pri prepínaní max/min okien, nakoniec som vypol ATI Overdrive v CCC a zdá sa, že už je všetko v poriadku. A až sa dá aspoň trochu veriť môjmu wattmetru, tak úspora cca 30-35W možno stojí za to. O nižšej spotrebe vlastne svedčí aj údaj o teplote pri 10% otáčkach ventilátora. (Sapphire HD4870)
Preblikavanie sposobuje to, ze sa prepina frekvencia RAM.
Zevraj pri tychto GDDR5 je to bezny jav, preto treba nechat freq. RAM na rovnakej hodnote pre vsetky rezimy.
Spotrebu neznizis ked len podtakujes RAM/GPU. Musis znizit samozrejme aj napatie, to je hlavne.
Problem je ten, ze kazda karta si vo svojom Biose nesie 'napatovu tabulku' obsahujucu rozne napatove hodnoty (napr. 4 rozne nap. urovne) a da sa prepinat len medzi nimi. Smola je ak mas kartu ktora napr. disponuje iba jednou nap. urovnou pre 3D rezim (napr. 1.263V).