no nazdar... uz dlho som nic poriadne nezmrvil tak ma napadla spasonosna myslienka zabudovat si dve LCDcka do auta. O co ide : o zabavu pre decka a vseobecne cestujucich na strednych sedackach [sorry, galaxy / sharan som zabudol povedat]. Zdroj signalu bude notebook resp. notebooky. Predstavu mam taku ze sa vyrobi konstrukcia presne pasujuca na predne sedadla zo zadnej strany a zakupene LCDcka aby na ne decka mohli cumakovat pri dlhsej ceste.
problemy: heat management, napajanie, fyzicke ukotvenie, zasobovanie signalom + vsetky kable, odtienenie "zabavnej miestnosti", oddelene audio pre obidvoch divakov
a) heat management : nevidim ako realny problem, tie telky sa urcite neupecu lebo budu postavene v relativne "otvorenom" priestore. Budu to nejake priblizne 26" LCDcka lebo plazmy sa v tej velkosti bohuzial nerobia. 32" sa tam prilis nezmesti a zrejme ani nehodi kvoli malej vzdialenosti divaka, 22ky sa neoplatia kvoli cene a komfortu. 26ky su podla mna akurat v pohode, nieco na sposob http://www.pcmania.sk/zbozi/lg-lcd-tv-2 ... p=z:125402" onclick="window.open(this.href);return false; Stojan samozrejme ide prec, zostava len LCD samotne.
b) napajanie : nemam z neho strach, hentie 26" panely mozu zozrat v reali nieco okolo 60W. LG pise konkretne 56W a to je pre elektricku sustavu auta absolutne nic. Bud to budem napajat konvertorom 12V -> 220V / 150W ktory uz mam a je odskusany alebo ten panel disassemblujem a ak je tam nieco na 12V tak to pichnem stabilizovane z palubnej siete. Ak to pojde na 12V, stabilizator zatazitelny do 12V/100W mi chlapci postavia v pohode, palubna siet to vydrzi, chladenie v pohode, alternator mam tusim 140A [minimalne 120A] takze pohoda. Ak by to bolo robene jednoduchsie cez konvertory 12V->220V, musim ich pripojit na nejaku zilu natiahnutu direkt z baterie lebo palubka nema nic dimenzovane na povedzme 150-200W kde by som to mohol obesit - cize si zrejme natiahnem direkt tucne kable z pridavnej baterky pod spolujazdcom [citat dole, bod D ze co to je pridavna baterka v aute]. Nejake problemy co mam ocakavat na tejto strane? Ved to je vlastne spotreba jednej pokakanej ziarovky v prednych svetlach
c) ukotvenie : velky problem, nieco mi chlapci budu musiet navarit a napraskovat na mieru. Predstavujem si kompletny ram absolutne na mieru do ktoreho sa osadi zakupene LCD. Konstrukcia musi mat tuhy klb aby bola naklapatelna vyskovo a otacacia do stran. Toto bude vcelku fuska ale kedze uz fesaci zvladli superpresne drziaky na laserove spoje s miliradianovou presnostou [ziadne uhlove stupne ale kapanek narocnejsia presnost], hadam sa im podari aj toto. Cela konstrukcia by sa mohla na prednych sedackach upevnit/ukotvit o opierky hlavy, tie dve kovove tycky z opierok co sa zasuvaju do prednych sedaciek to zrejme unesu bez deformacie. Vytiahnutie a namontovanie telky/obidvoch "teliek" teda bude velmi rychle a flexibilne - podrzim konstrukciu s LCDckom, vytiahnem opierku na hlavu, LCD s celou konstrukciou je volne a moze ist prec alebo naopak, vytiahnem opierku na hlavu, prilozim LCD v konstrukcii ku sedacke a zafixujem vlozenim hlavovej opierky. Podla mna na to dve ruky stacia, hmotnost 26" panelov je okolo 9kg takze s konstrukciou maximalne jedenast. Any ideas here?
d) signal + kable : signal samotny ci uz analog d-sub alebo DVI alebo HDMI ; kable hlavne napajacie. Cele by to mohlo byt vedene spod sedaciek, nic lepsie ma nenapada. Podlaha je daleko, dverove prahy + strecha nepripadaju do uvahy. Spod sedacky v spodnej casti chrbtovej opierky [kde sa chrbat stretava s ritou] von pripadne pokial miera mojej lenovisti bude prekonana mierou mojho nasratia tak vyrobit dalsiu dierku navrchu prednych sedaciek MEDZI ramenami hlavovej opierky a tadeto potom vytiahnut von vsetky dva kable [napajanie + signal]. Toto je asi optimum aby tie kable decka nezakvacili nohami zozadu a podobne. Napajanie ako bolo spomenute v podobe bud konvertora alebo priamo hlupy 12V z palubnej siete + stabilizator bude umiestnene pod prednymi sedackami, pod soferovou nie je nic takze tam je miesta milion, pod spolujazdcovou je nahradna baterka 12V/60Ah kvoli nezavislemu kureniu ale podla mna by som sa mohol zmestit. Ked nie priamo pod sedacku tak zo spodnej vnutornej strany z boku. Nejaka konstruktivna kritika?
e) odtienenie : kvoli kvalitnemu pozeraniu je nevyhnutne kvalitne odtienit stredny priestor auta od slnka a inych rusivych vonkajsich vplyvov. Sposob realizacie : obycajne okenne nepriehladne zaclony prekryvajuce priestor celych bocnych okien plus velkeho okna zadnych dveri plus na kolajnickach upevneny rovnaky system umoznujuci kompletne oddelenie od priestoru vodica vpredu, cize vlastne vznikne kompletne "zatemneny" priestor v strednej a zadnej casti auta. Normalne sa auto ozaclonkuje a smitec. V pripade nocnych alebo vecernych jazd taketo zatemnenie samozrejme nie je potrebne pouzit.
f) oddelene audio : bud sa fesaci dohodnu a budu pozerat to iste [samozrejme synchronizovane] alebo si kazdy z nich zapoji sluchatka do prislusneho konektoru jeho LCDcka. Sluchatka klasicke kablove, ziadne radia alebo infraredy.
cena riesenia : 2x LCD 26" za priblizne 24.000 total + 2x konvertory za necelych 3000 + kable za stokoruny + pitchoviny + zaclonky za par stokorun s ich kolajnickami na strope + sluchatka ca. 500 + neznama cena konstrukcie LCD samotnej. Sumar : niekde okolo 35.000,- plus mesiac roboty. Ked to budem robit na druhom aute tak cena rovnaka akurat robota na tyzden.
zoom + ostatni, nejake napady na co si mam dat pozor?
LCD ako televizor do auta
- kajfun
- Používateľ
- Dátum registrácie: So 30. Dec, 2006, 02:00
Re: LCD ako televizor do auta
> Co sa stane, ked vrazi do tej konstrukcie drziacej LCD, alebo do LCD detska hlava ?
detska hlava by najprv musela byt utrhnuta od tela z detskej sedacky aby mohla vrazit do konstrukcie alebo panelu - a v takom pripade je to uz asi jedno. Ale dobry point, takze vyhodim stredne sedacky, zena s dietatom budu sediet vzadu v tretom rade na siestej a siedmej pozicii a pred nimi budu dva metre volneho priestoru a az potom telky. Ked uz preletia ten priestor, tak je to zase jedno ci vrazia do telky alebo ci vyletia prednym sklom von
> Mas aj svoje LCD vpredu napichnute na kameru, aby si videl dozadu, ked to budes mat zaclonene ?
ved ja to nebudem pouzivat zakazdym a vzdy - len na dlhych trasach teda mimo mesta, hadam si nemyslis ze ked pojdem s deckom k doktorke [= tri ulice] ze zapnem telku a budem 5minut zaclonkovat je tam este jeden problem: takuto vec nemozes nechat v aute lebo do druheho dna zistis kolko stoja skla. To znamena ze celu konstrukciu a telky budem musiet doniest dole do auta LEN vtedy ked viem ze pojdem na dlhu trasu - a vybrat ich zakazdym [!!!!] po prichode na zelane miesto. V ziadnom pripade tam tie telky nemozu byt natrvalo, to by dopadlo...
Teraz vlastne rozmyslam ze mozno by uplne stacilo keby som zatienil iba bocne strany. To si musim vyskusat... je mozne ze denne svetlo nebude problem pokial nebude slnko svietit na LCDcka zboku - a odpredu urcite nedosvieti do polky vozu do strednej rady sedaciek.
> Je dostatocne zabezpecena cela kabelaz proti vzniku poziaru, napr. ci v pripade narazu
> to nezacne horiet a dymit, lebo tym dymom z kabelaze sa da udusit za par sekund, ak
> sa toho clovek nadycha.
dobry point! Takze si priplatim za moje nehorlave kable v dlzke asi pat metrov [podotykam ze tie kable budu zabudovane DO prednych sedaciek takze dokial zacne horiet kabel UPROSTRED mojej sedacky tak mne uz bude uplne jedno ci sa nadycham alebo nenadycham tych splodin] len aby som zistil ze ci ostatne kable v celom aute v uhrnnej dlzke asi kilometer su takisto nehorlave. Moment... sounds like a good plan!
detska hlava by najprv musela byt utrhnuta od tela z detskej sedacky aby mohla vrazit do konstrukcie alebo panelu - a v takom pripade je to uz asi jedno. Ale dobry point, takze vyhodim stredne sedacky, zena s dietatom budu sediet vzadu v tretom rade na siestej a siedmej pozicii a pred nimi budu dva metre volneho priestoru a az potom telky. Ked uz preletia ten priestor, tak je to zase jedno ci vrazia do telky alebo ci vyletia prednym sklom von
> Mas aj svoje LCD vpredu napichnute na kameru, aby si videl dozadu, ked to budes mat zaclonene ?
ved ja to nebudem pouzivat zakazdym a vzdy - len na dlhych trasach teda mimo mesta, hadam si nemyslis ze ked pojdem s deckom k doktorke [= tri ulice] ze zapnem telku a budem 5minut zaclonkovat je tam este jeden problem: takuto vec nemozes nechat v aute lebo do druheho dna zistis kolko stoja skla. To znamena ze celu konstrukciu a telky budem musiet doniest dole do auta LEN vtedy ked viem ze pojdem na dlhu trasu - a vybrat ich zakazdym [!!!!] po prichode na zelane miesto. V ziadnom pripade tam tie telky nemozu byt natrvalo, to by dopadlo...
Teraz vlastne rozmyslam ze mozno by uplne stacilo keby som zatienil iba bocne strany. To si musim vyskusat... je mozne ze denne svetlo nebude problem pokial nebude slnko svietit na LCDcka zboku - a odpredu urcite nedosvieti do polky vozu do strednej rady sedaciek.
> Je dostatocne zabezpecena cela kabelaz proti vzniku poziaru, napr. ci v pripade narazu
> to nezacne horiet a dymit, lebo tym dymom z kabelaze sa da udusit za par sekund, ak
> sa toho clovek nadycha.
dobry point! Takze si priplatim za moje nehorlave kable v dlzke asi pat metrov [podotykam ze tie kable budu zabudovane DO prednych sedaciek takze dokial zacne horiet kabel UPROSTRED mojej sedacky tak mne uz bude uplne jedno ci sa nadycham alebo nenadycham tych splodin] len aby som zistil ze ci ostatne kable v celom aute v uhrnnej dlzke asi kilometer su takisto nehorlave. Moment... sounds like a good plan!
- zoom
- Používateľ
- Dátum registrácie: Št 16. Jún, 2005, 20:00
No par dni som sa nevenoval foru, kazdopadne ja ti vobec neporadim. Ja som uplne lavy, co sa tyka takychto kutilstiev. Urcite poznas serial A je to. Ja nikdy nerobim ani najjednoduchsie majstrovanie. Z mojho pohladu ti odporucam kupit nove auto so zabudovanymi TV, ale to asi neprejde takyto navrh .
- kajfun
- Používateľ
samozrejme ze neprejde, nemam peniaze. A navyse nikto mi neponukne 26ky telky...
a hlavne pisem ze "uz dlho som nic poriadne nezmrvil tak ma napadla spasonosna myslienka" - cize mam napad ako nieco paradne zmrvit
a hlavne pisem ze "uz dlho som nic poriadne nezmrvil tak ma napadla spasonosna myslienka" - cize mam napad ako nieco paradne zmrvit
- killswitch
- VIP
- Dátum registrácie: Pi 21. Jan, 2005, 20:00
nebude lepsie kupit deckam dva jenoduche notebooky a vymysliet len nejaky drziak/stojan?
alebo nieco taketo: http://www.mobilevideozone.com/xABK_xCI ... itors.aspx" onclick="window.open(this.href);return false;
pripadne riesenie rovno s opierkou: http://www.mobilevideozone.com/xABK_xCI ... drest.aspx" onclick="window.open(this.href);return false;
alebo nieco taketo: http://www.mobilevideozone.com/xABK_xCI ... itors.aspx" onclick="window.open(this.href);return false;
pripadne riesenie rovno s opierkou: http://www.mobilevideozone.com/xABK_xCI ... drest.aspx" onclick="window.open(this.href);return false;
- kajfun
- Používateľ
hentie zariadenia su relativne drahe, za 13000,- s danou mas na slovensku [=so zarukou a papiermi] 26ku televiziu a nie nejake pritruble 17" monitory pripadne predrazene 20"
a ta konstrukcia az taka draha nebude. Spekuloval som uz vselijako, chcel som mat exkluzivnu vec v aute ktoru vela ludi nema. Zatial som od toho neupustil, uvidime cez vianocnu pauzu kolko budem mat casu ja a ludia okolo mna ktorych potrebujem na tento projekt.
a ta konstrukcia az taka draha nebude. Spekuloval som uz vselijako, chcel som mat exkluzivnu vec v aute ktoru vela ludi nema. Zatial som od toho neupustil, uvidime cez vianocnu pauzu kolko budem mat casu ja a ludia okolo mna ktorych potrebujem na tento projekt.