Princip PWM pre tvrdohlaveho moderatora

Všetko o chladení procesorov, grafických kariet, pasí­vne chladenie, ventilátory...
faugusztin
Moderátor
Moderátor
Dátum registrácie: Ut 26. Feb, 2008, 14:00

Re: Princip PWM pre tvrdohlaveho moderatora

Príspevok od používateľa faugusztin »

rottenkiwi napísal:http://en.wikipedia.org/wiki/Pulse-width_modulation
Povedz kde tu potrebujes dalsie droty okrem gnd a life ?
Ja ho nepotrebujem. Potrebuje ho cip, regulujuci ventilatory (Winbond W83627DHG a jej varianty). Vysvetli to firme Winbond a firme ASUS.

Princip reality pre tvrdohlaveho rottenwiki-ho, prispevky roznych pouzivatelov :

http://forums.overclockers.co.uk/showth ... p=12830677" onclick="window.open(this.href);return false;
So this is what I've found. There are four fan headers:-
CPU Fan - A four pin header. Can ONLY control a FOUR pint fan. So as my CPU fan is 3 pin dead end!
PSU Fan - Cannot speed control this fan at all.
Chassis fans 1 & 2 - These can be speed controlled, but only in unison (ie: they act as a single fan).
http://vip.asus.com/forum/view.aspx?boa ... uage=en-us" onclick="window.open(this.href);return false;
You can connect 3 pin fan, but If you use 3 pin fan it is not pwm controlled and this is why it runs on constant speed (max speed)
http://forums.extremeoverclocking.com/s ... ?p=3351746" onclick="window.open(this.href);return false;
You can't software adjust a 3 pin CPU fan. You need a fan controller.
+ v predchadzajucej teme som ti linkoval 2 bugreporty Speedfanu.
Používateľov profilový obrázok
Gudas
VIP
VIP
Dátum registrácie: Po 09. Okt, 2006, 02:00

Príspevok od používateľa Gudas »

No tak som to trocha pozrel všetko, myslím rottenkiwi, že tvoj ďalší post by mal byť s takým obsahom, ktorý konkrétne dokazuje možnosť softvérovej regulácie 3pin ventilátora na 4pin konektore u danej/daných dosiek. Bez teórie, proste konkrétne riešenie. Všetko mimo toho je bezpredmetné (aj vzhľadom na prvotný problém, kde táto diskusia vznikla - teda požiadavka užívateľa na reguláciu na konkrétnej doske).

...ak nemáš priamy dôkaz že to na tej doske a tom konektore ide, je zbytočné aby si písal...
Spoiler: ukázať
Desktop| ASRock Z68 Pro3-M | Core i3 3220 @ 3,4GHz + Phanteks PH-TC14PE (pasívne) | 12GiB DDR3 1333MHz | MSI GTX760 Gaming | SuperFlower Golden King 550W 80+ Platinum | Crucial m4 256GB + WD 1TB Red 2,5" 5400rpm @ Scythe Quiet Drive| Fractal Design Define Mini + Nexus D12SL-12 + Noiseblocker PK-1 + Scythe Gentle Typhoon | LG IPS235 + LG L225WT | Creative Inspire T2900 + Beyerdynamic DT990 Pro + Creative X-Fi HD | Logitech MX1100 + QcK Steel mini
Laptop| Acer Aspire One 753 | Celeron U3400 (1,06GHz) | 2x2GiB DDR3 | A-DATA S599 128GB
PC.sk IRC kanál PC.sk
Práve testujem: - Next: -
faugusztin
Moderátor
Moderátor

Ved ty sam mas na tej druhej linkovanej stranke uvedene :
Concerning Q-FAN Shinigami is totally right - it only works with PWM fans - no possibility of voltage control with Asus boards and non-PWM fans at the moment.
PWM fans = 4-pin ventilatory
non-PWM fans = 2 a 3-pin ventilatory

Nechapem ale, preco sa tu uplne zbytocne s tebou vobec hadam. K prvej linke iba tolko, ze teoria je pekna vec, ak ale obvody za Super I/O s podporou 2 a 3-pin ventilatorov nepocitaju, tak si mozes kludne aj trieskat hlavu o stenu (znazornenie: :wallbash: ), mozes nadavat (znazornenie: :furious: ), mozes chrlit ohen (znazornenie: :furious2: ), na veci ale nic nezmenis. Tvoja Gigabyte doska to zvlada, super, gratulujem. Uzivaj si ju. Moja Asus-ka vie v konektore CPU-Fan regulovat iba 4-pin ventilatory, moj problem, mam tam Gelid PWM 4-pin ventilator.

PS: Konkretny typ na P5Q-E: W83667HG, W83627DHG. A predtym nez napises - nedaju sa regulovat, otacky, zvukovky prejav ani prietok vzduchu sa nemeni pri akomkolvek nastaveni Speedfanu.
PS2: Ked zapojis 3-pin ventilator do CPU-Fan konektora cez regulator, ktory posiela otacky tak ako by to robil normalne pripojeny 3-pin fan, tak sa zobrazenie otacok tiez meni, nie je to teda tak ze to nedokaze odcitat otacky 3-pin fan v konektore CPU-FAN. Problem je cisto v regulacii, resp. jeho nemoznosti.
PS3: Ty to mozes povazovat za bug ASUS dosiek, oni to za bug nepovazuju. To, ci si budes kupovat ich produkty je tvoja vec, ina je ze bez znalosti faktov o konkretnych doskach zacnes vytahovat vseobecne frazy, ktore su v tomto pripade nanic.

//jaj hoši.... mat tak vase starosti.... ja so vsetko preventivne ucvakavam..... co sa ma co regulovat, ma to ist tak ako ja poviem.. T.
Gudas
VIP
VIP

rottenkiwi - a kde je to praktické riešenie softvérovej regulácie fan-ov na tých Asus doskách?
Desktop| ASRock Z68 Pro3-M | Core i3 3220 @ 3,4GHz + Phanteks PH-TC14PE (pasívne) | 12GiB DDR3 1333MHz | MSI GTX760 Gaming | SuperFlower Golden King 550W 80+ Platinum | Crucial m4 256GB + WD 1TB Red 2,5" 5400rpm @ Scythe Quiet Drive| Fractal Design Define Mini + Nexus D12SL-12 + Noiseblocker PK-1 + Scythe Gentle Typhoon | LG IPS235 + LG L225WT | Creative Inspire T2900 + Beyerdynamic DT990 Pro + Creative X-Fi HD | Logitech MX1100 + QcK Steel mini
Laptop| Acer Aspire One 753 | Celeron U3400 (1,06GHz) | 2x2GiB DDR3 | A-DATA S599 128GB
PC.sk IRC kanál PC.sk
Gudas
VIP
VIP

Again - tvrdil si že to regulovať ide, ale ako? Daj konkrétne riešenie (program, návod...proste aby akýkoľvek užívateľ hneď teraz vedel regulovať) alebo uznaj že sa to v tomto stave nedá.
Ak to naprogramuješ podľa toho čo si tu teoreticky popísal, tak ok, uznám že máš pravdu, zatiaľ však pravdu nemáš.
PC.sk IRC kanál PC.sk
faugusztin
Moderátor
Moderátor

Gelid PWM ventilator stoji 220 Sk, Nexus okolo 300 Sk. +/- tolko isto ako normalny ventilator.

A este raz - nikto ta nenuti kupovat dosky ASUS, ked sa ti tato vlastnost nepaci. Povodna otazka sa ale tykala regulacie konkretnej dosky, a tam si svoje teorie mozes nechat pre seba, ja som oznamil aktualny stav. On kvoli tomuto problemu, kvoli tvojim modrym ociam ani kvoli Grace Park dosku menit nebude, je nutne teda vychadzat z toho co mame k dispozicii. Mame k dispozicii Asus dosku, je nutne sa teda prisposobit jej obmedzeniam a nie debatovat o tom, ze co ak zacnu padat z neba traktory.
Tym sa tato debata z mojej strany konci, kludne si pis co chces.
j0hny
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: St 31. Okt, 2007, 08:00

Príspevok od používateľa j0hny »

Vycerpavajuca tema, nez som pochopil o com tocite :laugh:
Nemam tu dosku, ale ak je ten 4 pin takto: GND/sonda/+12V/PWM, tak 2 a 3 pinove vetraky pojdu vzdy naplno. Pretoze cip nijako neovlada +12 pre ventrak ale len sirku impulzov pre PWM driver obsiahnuty v motore, ktory samozrejme vo vecsine pripadov potrebuje pre spravnu funkciu prave tych nemennych +12V.
Ale ak pripojim 3-pin, a ide v biose zregulovat, tak je to takto: GND/sonda/linearny zdroj napätia 0-12V/PWM, pripadne : gnd/sonda/+12Vpulsna modulacia (alebo PW modulacia)/pwm.
Ta posledna moznost sa mi zda dost smiesna, pretoze pwm aj na napajani a este aj na riadenie dalsieho pwm driveru v motore je riadna hlupost, pretoze to su BLDC (bezuhlikove) motory, kde by ten zaujimavy signal robil vo vetraku pekny bordel, zakmity, a nelinearitu.
Tak jak to teda je u tej dosky? Prosim vas aby ste sa nehadali a nevypisovali tu 500 linkov, ale odpovedali ako to teda je, aby v tom mal kazdy jasno. Alebo aspon ako to je podla vas. A moze sa to dalej riesit co a ako s biosom a sw. :) Vdaka.
faugusztin
Moderátor
Moderátor

Ako som pisal v povodnej teme, Asus ma na svojej stranke jasne napisane, ze regulacia CPU-FAN-u funguje iba s 4-pinom. Zjavne teda ten nejaky pin pozaduju. Z akeho dovodu sa takto rozhodli neriesim. Proste to beriem ako fakt.
pEpinko
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: Po 19. Máj, 2008, 09:31

Príspevok od používateľa pEpinko »

rottenkiwi zbal kufre a chod do Indonezie (ci kde sa to navrhuju dosky ASUSu) a tam ich presvec aby to urobili tak aby to bolo v sulade s tvojou teoriou.

btw. ja by som zamkol aj tuto temu.
GABO
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: Ut 15. Júl, 2003, 08:00

Príspevok od používateľa GABO »

No práve myslím, že sme v závere. LOCK.
PC1 Intel Core i7-4960X@4,8GHz . ASRock X79 Extreme 11 . 32GB Corsair Dominator 2133MHz DDR3 . Zotac GTX 1080Ti . Samsung 850 PRO 256GB . Samsung 840 1TB . SF Leadex 750W . AOC Q3279VWFD8 . Noctua
PC2 i5-2500K . Noctua NH-U12 . ASUS P8Z68-V PRO . 16GB G.Skill Ripjaws X . EVGA GTX 1070 SC . Intel 530 240GB . Samsung 850 PRO 2TB . COUGAR GX-600W . Lian Li PC-V1010A - Silver . ASUS Xonar Essence STX + HD555

Návrat na "Chladiče a všetky druhy chladenia"