rozdiel: HDT a klasika, rozdiel: klasik cooler a tower ?

Všetko o chladení procesorov, grafických kariet, pasí­vne chladenie, ventilátory...
Používateľov profilový obrázok
Jarko
Nový používateľ
Nový používateľ
Dátum registrácie: Ne 13. Feb, 2005, 20:00

rozdiel: HDT a klasika, rozdiel: klasik cooler a tower ?

Príspevok od používateľa Jarko »

takze ako uz samotny nazov hovori, rad by som sa informoval aky je (percentualny, stupnovy, kvalitativny) rozdiel medzi chladenim pomocou HDT (Heat-Pipe Direct Touch) a klasickym. Udajne by malo byt HDT lepsie, ale ako pozeram recenzie, rozdiel je niekedy v prospech klasiky, kde su HP uzatvorene v zakladni chladica.
vid priklad: Xigmatek Dark Knight S1283 H.D.T. verzus Noctua NH-C12P, kde Noctua vyhrava.
Ma zmysel vobec riesit otazku HDT alebo pozerat po klasike?

moja druha otazka:)
co je lepsie zvolit ako chladenie do PC. klasicky typ chladica, kde ventilator fuka smerom na zakladnu dosku (priklad Noctua NH-C12P), alebo towerovy typ chladica (priklad Noctua NH-U12P). Totiz vyhodou toweru je (ako vacsina vieme), ze moze nasavat vzduch ktory k nemu prudi spredu, teda od predneho (in-take) ventilatora a nasledne ho fukat smerom k zadnemu vetilatoru (out-take).
Nenarusa klasicky typ chladica prietok v skrinke, tym, ze nefuka v smere ako je vytvoreny prievan v skrinke, ale fuka kolmo na dany prievan, a tym (mozno) znizuje kvalitu prievanu v skrinke?

mozno prilis filozofujem ale chcem mat 100% jasno (ak to vobec ide) a tak si pomoct sa rozhodnut. vdaka.
Master:
Gigabyte H97M-HD3, i5-4670, 8GB RAM, Intel HD Graphics 4600, SSD Intel 530 120GB, HDD WD Green 3TB, 24" Samsung 245B
Slave:
Asus K50IJ-SX259, C2D T9500, 3GB RAM, X4500MHD, SSD Kingston 128GB, HDD Toshiba 320GB, 15,6" HD Ready, WiFi, BT
Broolly
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: Pi 26. Sep, 2008, 07:40

Re: rozdiel: HDT a klasika, rozdiel: klasik cooler a tower ?

Príspevok od používateľa Broolly »

Máš v tom guľáš trosku .
Prolimatech je klasiky tower bez HDT a doteraz bol najlepším chladičom pokiaľ neprišiel pasív z HDT, ktorý používa firma EKL u svojho Brocken a Evercool u svojho HP5, ktorý ho bez problémov zosadil z trónu.
Vysvetlenie môžeš mat najlepší chladič na svete ak máš na pi urobený airflow v bedni. Teploty sa odvíjajú od toho ako je navrhnutý koncept prechodu studeného vzduchu a odvodu teplého z skrine von. Tiež dosť závisí od koncepcie skrinky v inej skrinke iné výsledky. Na obrázku vidno niekoľko príkladov.
Noctua vs Xigmatek v tvojej skrinke by v pohode vyhrala noctua  Prečo ak nemáš zalepenú bočnicu máš presne nad chladičom perforáciu odkiaľ si do skrinky ešte chladič naťahuje studený vzduch co urobí par stupňov plus xigmatek nie je koncipovaný na low noise ako Noctua . no ak by bola zalepena bočnica vyhral by určíte Xigmatek .
Teraz k testu tebou uvedený test je dosť k ničomu , skôr pozerať fakt po silentpcreview ,silenthardware.de a podobne tiež je fajn vedieť že v malej skrinky z tvojou koncepciou máš o dosť vyššie výsledky ako u trebárs RC 690 kde je chladenie na inej úrovni .
Obrázok
Naposledy upravil/-a Broolly v Ut 17. Mar, 2009, 17:12, upravené celkom 1 krát.
Spoiler: ukázať
PC1: Ryzen 9 7950X3D | ASRock X870E Taichi | 2×32 GB Kingston ECC DDR5 6000 MHz (~57 ns) |
be quiet! Silent Loop 3 | VRM Fan: Silent Wings 4 | AIO Fans: EX 12 Pro | Case Fans: 7× EX 14 Pro |
Samsung 990 Pro 2TB + WD Black SN850X 2TB (M.2 NVMe) | NZXT C1000 (ATX 3.1) |
Dell UltraSharp U3225QE + ViewSonic VP2768a | Hi-Fi Audio: Edifier S1000MKII | Case: Antec C8

PC2: Intel i5-3570K @ 4.6 GHz | Gigabyte Z77X-UD5 TH | 2×4 GB Team DDR3 2133 MHz CL11 |
EK Supreme HF Acetal custom loop w/ RX480, Laing Ultra, EK RES 250 Rev2 |
OCZ Vertex 3 Max IOPS 240GB | 2× Samsung F4 320GB RAID0 | 2× Seagate 2TB (Barracuda Green + Pipeline) |
Asus GeForce 8800 GTS 512MB + EK block | Seasonic Platinum Fanless 520W | Samsung P2770HD |
Lian Li PC-V2110 Black | Scythe Kaze Master | Logitech G700 | Microsoft X6 | Xbox 360 Gamepad |
Logitech Z906 | Superlux HD668B + AKG Velour Pads
Jarko
Nový používateľ
Nový používateľ

tak kde zacat :)
najprv by asi bolo dobre, keby si pisal ciarky, lebo bolo pre mna velmi zlozite citat po tebe, nemyslim to v zlom len tie ciarky by fakt bodli, nech to ma hlavu a patu.

co sa tyka prievanu v skrini tem mam urobeny, myslim si, ze slusne. aj sam Gabo mi to odobril (poriadok vo vnutri CASE) :D
Obrázok

ja som mal ale ine otazky, ci vziat chladic s HDT alebo klasiku a ci narusa klasicky typ chladica prievan v skrinke alebo nie.
V recenzii ten Dark Knight vobec neopisali ako neucinny chladic, prave naopak, ale v porovnavacej tabulke proste bola aj Noctua NH-C12P a ta mala lepsie vysledky. snad uz som dodal vsetky potrebne info k tomuco chcem vediet :-)
link na recku: LINK TU
Master:
Gigabyte H97M-HD3, i5-4670, 8GB RAM, Intel HD Graphics 4600, SSD Intel 530 120GB, HDD WD Green 3TB, 24" Samsung 245B
Slave:
Asus K50IJ-SX259, C2D T9500, 3GB RAM, X4500MHD, SSD Kingston 128GB, HDD Toshiba 320GB, 15,6" HD Ready, WiFi, BT
Gudas
VIP
VIP
Dátum registrácie: Po 09. Okt, 2006, 02:00

Príspevok od používateľa Gudas »

No takto - výkon chladiča závisí od mnohých faktorov, či je HDT alebo klasika má vplyv iba na efektivitu odvádzania tepla od procesora. To je ale iba prvý krok, potom treba mať dobre koncipovaný pasív a ten správny ventilátor. Možno aj preto niekomu v recenziách vychádzajú lepšie výsledky s Noctu-ou C12P - má už tradične vynikajúce spracovanie pasívu a rebrovania plus hlavne ventilátor s vysokým tlakom a prietokom.

Čo sa týka tower vs. BOX-like chladičov - môj názor (po pár skúsenostiach - mám už asi 5-ty chladič v tejto zostave) je takýto:
- pokiaľ neriešiš problém s veľkosťou (šírkou) skrinky, vezmi tower chladič. V podstate si vystihol aj prečo - kvôli správnemu prietoku v skrinke.
Tu mi budú isto mnohý argumentovať že BOX-like chladiče ofukujú aj napájacie obvody a okolie socket-u...áno ALE! Ide o to, že pokiaľ chce človek ticho, potrebuje nízke otáčky. Pri nízkych otáčkach sa pomalšie odoberá teplo z pasívu, ten má vyššiu teplotu a v konečnom dôsledku ofukuješ napájacie obvody horúcim vzduchom. Za druhé - naruší sa spomínaný prietok v skrinke, časť vzduchu odrazeného od dosky ti síce odsaje zadný ventilátor, ale časť sa ti bude hromadiť hore medzi zdrojom a 5,25" pozíciami...teda pokiaľ tú Magmu vzadu nemáš na 12V :-D

Btw, tweaktown by som ako smerodatný pre testy chladičov nebral, skôr ten silentpcreview alebo frostytech.

...a ozaj, Broolly, fakt sa posnaž trocha zapracovať na tej štylistike, priznám sa že ani ja som nepochopil čo si napísal, vidím iba zhluk slov :)
Spoiler: ukázať
Desktop| ASRock Z68 Pro3-M | Core i3 3220 @ 3,4GHz + Phanteks PH-TC14PE (pasívne) | 12GiB DDR3 1333MHz | MSI GTX760 Gaming | SuperFlower Golden King 550W 80+ Platinum | Crucial m4 256GB + WD 1TB Red 2,5" 5400rpm @ Scythe Quiet Drive| Fractal Design Define Mini + Nexus D12SL-12 + Noiseblocker PK-1 + Scythe Gentle Typhoon | LG IPS235 + LG L225WT | Creative Inspire T2900 + Beyerdynamic DT990 Pro + Creative X-Fi HD | Logitech MX1100 + QcK Steel mini
Laptop| Acer Aspire One 753 | Celeron U3400 (1,06GHz) | 2x2GiB DDR3 | A-DATA S599 128GB
PC.sk IRC kanál PC.sk
Práve testujem: - Next: -
tommy1104
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: Po 28. Apr, 2008, 14:00

Príspevok od používateľa tommy1104 »

Takisto sa hlásim k tower chladičom, nakoľko nenarúšajú prietok vytváraný zadným ventilátorom a nekumulujú teplo v okolí socketu a nezhoršujú podmienky zdroju.
Jarko
Nový používateľ
Nový používateľ

bocnicu mam kompletne utesnenu aby sa vzduch do skrinky dostaval len spredu a smeroval dozadu, cize spominany jednosmerny (usmerneny) prievan.

ostavam teda pri "tower" chladicoch.

dark knight nie je koncipovany na nizke otacky? ide mi o silent pc, kde pocut maximalne gombik pri zapnuti, coho som uz na cca 85-90% docielil.

ked nie dark knight tak poton Noctua NH-U12P pripadne nieco lepsie v podobnej cene ?
Master:
Slave:

Návrat na "Chladiče a všetky druhy chladenia"