dobry den.
pri fanoch sa uvadza staticky tlak a prietok ... prietok je jasny ale ten tlak? podla toho co som doteraz zistil fan s vatcsim prietokom je lepsi na pred a zad debne aby prefukoval vzduch ... a fan s vatcsim statickym tlakom na cpu .. je to pravda ,? na nete nemozem nic najst ,, oni to iba udavaju ale nikde neni visvetlene ze naco to je napr: na pred a zad debne http://www.tichepc.sk/produkt/Noctua-NF ... -3789.html" onclick="window.open(this.href);return false; a na cpu http://www.tichepc.sk/produkt/Noctua-NF ... -3789.html" onclick="window.open(this.href);return false; + http://www.tichepc.sk/produkt/Noctua-NH-U12P-2136.html" onclick="window.open(this.href);return false; je to dobra volba?
keby mi to tu niekdo vysvetli budem vdacny
Staticky tlak a prietok
Staticky tlak a prietok
Spoiler: ukázať
Re: Staticky tlak a prietok
DObrý prietok je dobrý všade či ide fan na CPU, či do CASE, či na HDD proste dá sa povedať, že všade. Dobrý statický tlak je dobrý tam, kde ten fan musí prejsť cez nejakú prekážku napr. hustý pasív, protiprachový filter, rôzne mriežky etc.
Proste máš fan s dobrým prietokom a s nízkym statickým tlakom - takže ak pred tento fan dáš napr. protiprachový filter tak fan prefúkne cez ten filter omnoho menej vzduchu ako keby tam ten filter nebol.
Ak máš fan s dobrým prietokom a dobrým statickým tlakom a pred neho dáš spomínaný protiprachový filter, tak ho prefúkne a nestratí až tak veľa z prietoku.
Pozri na Noctuy ako su robené, S12 sú robené na prietok kde im nestojí nič v ceste, P12 je robená na tlak preto je súčasťou NH-U12P aby dokázala "vfúknuť" vzduch pomedzi rebrá. Klasická S12 by to až tak dobre ako P12 nedokázala.
To isté platí aj napríklad o Enermax Magma, tá ma skvelý prietok a aj skevlý tlak.
Proste máš fan s dobrým prietokom a s nízkym statickým tlakom - takže ak pred tento fan dáš napr. protiprachový filter tak fan prefúkne cez ten filter omnoho menej vzduchu ako keby tam ten filter nebol.
Ak máš fan s dobrým prietokom a dobrým statickým tlakom a pred neho dáš spomínaný protiprachový filter, tak ho prefúkne a nestratí až tak veľa z prietoku.
Pozri na Noctuy ako su robené, S12 sú robené na prietok kde im nestojí nič v ceste, P12 je robená na tlak preto je súčasťou NH-U12P aby dokázala "vfúknuť" vzduch pomedzi rebrá. Klasická S12 by to až tak dobre ako P12 nedokázala.
To isté platí aj napríklad o Enermax Magma, tá ma skvelý prietok a aj skevlý tlak.
: Z O S T A V A :
KingTommy to popísal na 1, už len dodám, že každý fan je dimenzovaný na statický tlak v inej vzdialenosti od vrtule. Toto záleží od uhla natočenia lopatiek -tj. skoro rovné lopatky P12 najviac tlačia tesne za fanom (aby dobre ochladili pasív), zatiaľ čo "zvtnuté" lopatky S12 tlačia skôr do diaľky.
Je rozdiel medzi fanom do bedne a fanom na chledic ci fanom na radiator
do bedne si zvolil fantasticke fany len na cPU si daj noisblocker Multiframe )
do bedne si zvolil fantasticke fany len na cPU si daj noisblocker Multiframe )