záhadne znizenie teplot
- dendroid
- Sponzor fóra gold
- Dátum registrácie: Pi 13. Jan, 2006, 02:00
záhadne znizenie teplot
Zdarec
Stala sa mi taka zaujimava vec...Mam Athlon X2 3800+ na socket 939, jadro Manchester...Predtym som mal Athlon 64 3000+, asi pred mesiacom som ho vymenil za tento Athlon X2...Po vymene procesora som nepreinstaloval ovladace na CPU, pri kazdom spusteni windowsu mi ho hladalo nanovo a vzdy som to dal zrusit, nechcelo sa mi s tym natahovat, kedze vsetko slo v pohode... Takze som v podstate fungoval bez ovladacov na CPU. Akurat teploty v klude sa mi nezdali, jadra mali v idle 54-57 stupnov.Sledoval som vytazenie jadier v task manageri aj v programoch a vsetko ukazovalo idle hodnoty.Tiez som sa pozeral na napatie a bolo na defaulte, ani nijak nekolisalo . Nakoniec som odstranil stare ovladace a nainstaloval nove a teplota jadier klesla cca o 10 stupnov...Nejde mi to nijak do hlavy, tie teploty su realne, merane core temp, tiez som skusal sahat na chladic a teploty zodpovedali tym nameranym...Napada niekoho nejake rozumne vysvetlenie, lebo pre mna je to zahada
Stala sa mi taka zaujimava vec...Mam Athlon X2 3800+ na socket 939, jadro Manchester...Predtym som mal Athlon 64 3000+, asi pred mesiacom som ho vymenil za tento Athlon X2...Po vymene procesora som nepreinstaloval ovladace na CPU, pri kazdom spusteni windowsu mi ho hladalo nanovo a vzdy som to dal zrusit, nechcelo sa mi s tym natahovat, kedze vsetko slo v pohode... Takze som v podstate fungoval bez ovladacov na CPU. Akurat teploty v klude sa mi nezdali, jadra mali v idle 54-57 stupnov.Sledoval som vytazenie jadier v task manageri aj v programoch a vsetko ukazovalo idle hodnoty.Tiez som sa pozeral na napatie a bolo na defaulte, ani nijak nekolisalo . Nakoniec som odstranil stare ovladace a nainstaloval nove a teplota jadier klesla cca o 10 stupnov...Nejde mi to nijak do hlavy, tie teploty su realne, merane core temp, tiez som skusal sahat na chladic a teploty zodpovedali tym nameranym...Napada niekoho nejake rozumne vysvetlenie, lebo pre mna je to zahada
Naposledy upravil/-a dendroid v Št 10. Sep, 2009, 11:32, upravené celkom 1 krát.
-
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Ne 15. Júl, 2007, 08:00
Re: záahadne znizenie teplot
Cool'n'Quiet fungovalo?
- dendroid
- Sponzor fóra gold
Uff, na to sa velmi nepamatam, viem ze som skusal coolnquiet sprevadzkovat ale mal som problem nejaky, uz sa ani nepamatam aky...Ale myslim, ze bolo vypnute,sledoval som frekvenciu, napatie aj otacky ventilatora a vsetko bolo na defaulte...Toto fakt nechapem
-
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Ne 15. Júl, 2007, 08:00
ak ti to po update drivera začalo fungovať tak to by mohlo byť ono
- dendroid
- Sponzor fóra gold
No nezacalo mi to coolnquiet fungovat, lebo som ho medzitym vypol..Momentalne to je urcite vypnute, na default frekvencii/default napati a otacky na chladici 2200 mam teraz maximalne 44 stupnov na jadrach v klude a v zatazi max 60...Predtym som mal pri rovnakych podmienkach v klude cca 54 a v zatazi 60 stupnov...Je to zaujimave, teplota v zatazi sa nezmenila iba v idle...Pritom predtym som nenasiel ani stopy po kolisani napatia/zvysenom napati/procesoch, co by vytazovali CPU...Je to fakt zahada...
- dendroid
- Sponzor fóra gold
Nikoho nic nenapada ? Momentalne som v tej doske skusil Athlon 64 3500+- teploty idle pred instalaciou driverov 48 stupnov, teraz 37.Tomuto fakt nerozumiem
a ake drivery na CPU mas presne na mysli?
myPC CPU:AMD Ryzen 7 5700X3D, MB:Gigabyte B550M K, RAM:32GB G.SKILL DDR4 3200 MHz CL16, VGA:MSI R9 270 Gaming DVD-RW:LG H12NR, HDD:Toshiba 1TB, SSD:Toshiba HG2 256GB, LCD:LG W2220P-BF, Case: SilentiumPC Gladius M35,PSU:Seasonic M12II 520W, Router: Mikrotik hAP ac2 myPhone: Google Pixel 4a myStation: Playstation 3 myHeadphones: Sennheiser HD 438
- dendroid
- Sponzor fóra gold
Re: záhadne znizenie teplot
No windows bol instalovany s dvojjadrovym procesorom, ked som vymenil dvojjadro nazad za Athlon 64 3000+, windows nevedel automaticky nainstalovat ten CPU a pytal odomna subor AMDK8.sys, ci co, tak som stiahol z AMD.com AMD processor driver a nainstaloval.No a teploty v idle takto klesli...Teraz som tam mal tiez dvojjadro, skusal som v doske Athlon 64 3500+, a znovu to iste...
- lipocuker
- Nový používateľ
- Dátum registrácie: Ut 25. Aug, 2009, 12:58
bud bolo ovladacmi zapnute cool ´n´ KVAJET alebo proste s ovladačmi dokazal softver spravne načítat teploty so senzorov. Kontroloval si (pred nainstalovanim driverov s vyssimi teplotami) teploty v BIOSE? či sa nelíšia od nameranyh vo win?
Intel Dual Core E5200@ 3,5GHz 1333FSB
MSI P45-NEO F intel p45 chipset, 1600+
A-DATA 2GB DDR2 800+ RAM, extreme edition
MSI Ati RADEON 3850 @ 750/1950 VF900cu LED
Seagate Barracuda 200GB + 500GB SATA2
Acutake ACU-FORCE PC gaming JETcase
Arctic cooling 550W PSU 2 x 17A
MSI P45-NEO F intel p45 chipset, 1600+
A-DATA 2GB DDR2 800+ RAM, extreme edition
MSI Ati RADEON 3850 @ 750/1950 VF900cu LED
Seagate Barracuda 200GB + 500GB SATA2
Acutake ACU-FORCE PC gaming JETcase
Arctic cooling 550W PSU 2 x 17A
- dendroid
- Sponzor fóra gold
No cool ´n´quiet sa urcite nezapol. to by som si vsimol, kedze teploty sledujem pomocou core temp...A co sa tyka tych senzorov, mozne to sice je, ale preco sa potom teplota v loade nezmenila ?
Ja to vidim tak ze driver ti menej zatuzeje cpu a tym padom mas nizsie teploty
Spoiler: ukázať