Ext. HDD a eSATA - hotswap
Ext. HDD a eSATA - hotswap
Mám dávnejšie poskladaný ext. HDD (viď. podpis). Doteraz som ho používal na USB2.0. No dnes som si dal do PCI záslepku s eSATA portom a napojil na SATA2 port na doske. Keď s ext. diskom bootujem, tak mi ho samozrejme nájde. Ale malo by ho nájsť, aj keď ho zapojím už počas práce vo Windowse? Pretože takto mi ho nenájde.
-
- Moderátor
- Dátum registrácie: Ut 26. Feb, 2008, 14:00
Re: Ext. HDD a eSATA - hotswap
Device Manager, klikni na nazov pocitaca a vyber si Scan for hardware changes (v slovenskej verzii to bude asi Spravca zariadeni, Vyhladat zmeny v hardveri? ). Ak ti takto najde disk, tak sa ti asi cez ovladac nedostane hotswap notifikacia. Mas eSATA radic v AHCI rezime a mas nainstalovany spravny ovladac ?
Hups.
eSATA ako-také nemám, je to iba pichnuté do SATA na doske.
SATA mám ale nainštalované v IDE režime.
A kde by akože malo byť to "Vyhľadať zmeny v hardvéri"?
Mimochodom, kebyže mám eSATA konektor na zadnom I/O dosky (čo nemám, čím ďalej tým viac ma mrzí, že som kúpil P5Q Pro, 2 týždne som vyberal medzi P5Q-E a ňou a ja debil som vzal Pro aaach, teraz mi chýba ako eSATA, tak aj optika pre receiver, má iba koax), tak môžem mať aj IDE režim na SATA a aj tak by mi to tam bralo hotswap?
eSATA ako-také nemám, je to iba pichnuté do SATA na doske.
SATA mám ale nainštalované v IDE režime.
A kde by akože malo byť to "Vyhľadať zmeny v hardvéri"?
Mimochodom, kebyže mám eSATA konektor na zadnom I/O dosky (čo nemám, čím ďalej tým viac ma mrzí, že som kúpil P5Q Pro, 2 týždne som vyberal medzi P5Q-E a ňou a ja debil som vzal Pro aaach, teraz mi chýba ako eSATA, tak aj optika pre receiver, má iba koax), tak môžem mať aj IDE režim na SATA a aj tak by mi to tam bralo hotswap?
-
- Moderátor
Ved hovorim, spravca zariadeni, normalny ovladaci panel vo Windows.
A nemyslim si, ze v IDE rezime by ti fungoval hotswap.
A nemyslim si, ze v IDE rezime by ti fungoval hotswap.
Takže tento problém mám kvôli IDE režimu? V IDE hotswap nefunguje?
Lebo raz mi totiž na trayi hodilo bublinu, že "rozpoznané nové zariadenie WDC6400AAKS bla bla". Takže tomu celkom nerozumiem, či to teda funguje alebo nie.
Lebo raz mi totiž na trayi hodilo bublinu, že "rozpoznané nové zariadenie WDC6400AAKS bla bla". Takže tomu celkom nerozumiem, či to teda funguje alebo nie.
nefunguje,
Doska musí mať podporu hotswap (resp radič), a musí nanom byť zapnutý režim AHCI, inak to nepôjde
Doska musí mať podporu hotswap (resp radič), a musí nanom byť zapnutý režim AHCI, inak to nepôjde
.
Vďaka, Snake.
Ako zapnem AHCI v XP?
Ako zapnem AHCI v XP?
Prehodiť systémový disk na prídavný radič ktorý necháš v IDE režime, vbehneš do BIOS-u kde nastavíš ICH10R na AHCI režim, nabootuješ, nainštaluješ AHCI ovládače pre ICH10R, vypneš, prehodíš systémový disk na ICH10R - nabootuješ.
Vďaka.
Ako sa to inštaluje?
Podľa návodu by tam mal byť súbor F6flp32.exe, ktorý tam však nevidím.
Ešte ma napáda nasledovné riešenie:
- systémový disk nechať na ICH10R radiči a tento ponechať v IDE režime
- eSATA vyviesť z konektorov pre prídavný radič Marvell a tento prepnúť v BIOS-e na AHCI režim
Otázka:
- bude to fungovať?
- je aj v tomto prípade potrebné inštalovať driver pre AHCI - ak áno, aký?
- kde sa v BIOS-e nastavuje SATA mód pre Marvell radič? Samotný radič mám zapnutý cez Tools - DriveXpert v BIOS-e, takže funguje, ale tak isto ako ICH10R - hotswap nefunguje.
Ako sa to inštaluje?
Podľa návodu by tam mal byť súbor F6flp32.exe, ktorý tam však nevidím.
Ešte ma napáda nasledovné riešenie:
- systémový disk nechať na ICH10R radiči a tento ponechať v IDE režime
- eSATA vyviesť z konektorov pre prídavný radič Marvell a tento prepnúť v BIOS-e na AHCI režim
Otázka:
- bude to fungovať?
- je aj v tomto prípade potrebné inštalovať driver pre AHCI - ak áno, aký?
- kde sa v BIOS-e nastavuje SATA mód pre Marvell radič? Samotný radič mám zapnutý cez Tools - DriveXpert v BIOS-e, takže funguje, ale tak isto ako ICH10R - hotswap nefunguje.
Nainštaluj to cez Správcu zariadení, ručne mu priradíš ovládač z tohto súboru: "iaAHCI.inf".
Áno, ale potreboval by som vedieť, či Marvell radič zdieľa režim ICH10R, alebo sa dá osobitne konfigurovať. Neviem totiž, kde.
Záleží od BIOS-u dosky, ale musí sa dať konfigurovať osobitne. Niekedy sa dajú osobitne konfigurovať aj porty z jedného radiča...
Postni foto tej sekcie BIOS-u.
Postni foto tej sekcie BIOS-u.
Otázka znie ktorej sekcie. Kde som zapínal DriveXpert, alebo kde sa nastavuje režim pre SATA pre ICH10R?
Stále mám pocit, že mi čosi uniká.
Stále mám pocit, že mi čosi uniká.
-
- Moderátor
EDIT:
Nema take nastavenie. Extra 2 porty su obsluhovane :
Silicon Image Sil5723 (Drive Xpert Technology)
* 2 x SATA 3 Gb/s ports
* Supports EZ Backup and SuperSpeed functions
Nema take nastavenie. Extra 2 porty su obsluhovane :
Silicon Image Sil5723 (Drive Xpert Technology)
* 2 x SATA 3 Gb/s ports
* Supports EZ Backup and SuperSpeed functions
Aha, tým pádom s mojou alternatívnou teóriou nepochodím (prídavný radič na AHCI a ICH10R IDE).
Takže potom poslúchnem návod Gudasa na inštaláciu, vďaka.
Takže potom poslúchnem návod Gudasa na inštaláciu, vďaka.