ASIO+Foobar
ASIO+Foobar
Ahojte. Pocul som o prehravaci Foobar 2000, vraj je to jeden z najkvalitnejsich prehravacov hlavne vdaka tomu, ze podporuje ASIO ovladac, ktory obchadza operacny system. V com su tieto ASIO ovladace lepsie? A ako si ho nainstalujem? Pripadne co stratim, ak vymenim klasicky ovladac za ten ASIO. Dik.
P.S. Len pripominam, ze zatial mam bundle zvukovku k ASUS Rapmage Formula, ale do buducna planujem Xonar D2X alebo Essence STX.
Dakujem.
P.S. Len pripominam, ze zatial mam bundle zvukovku k ASUS Rapmage Formula, ale do buducna planujem Xonar D2X alebo Essence STX.
Dakujem.
Spoiler: ukázať
- dexterav
- Sponzor fóra gold
- Dátum registrácie: Po 06. Máj, 2002, 02:00
Re: ASIO+Foobar
skus mrknúť sem
http://www.asio4all.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.asio4all.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
podporu/nepodporu zistíš po kliknutí na 'Add' v 'Asio Virtual Devices'. predtým si musíš stiahnuť Asio plugin pre foobar. treba to rozbaliť do 'Components' v priečinku foobaru.Xenon napísal:Ok. A ako to zistím, či podporuje? Odkiaľ to stiahnem? Dik.
ak tvoja zvukovka nepodporuje asio tak môžeš skúsiť softvérový wrapper čo postol dexter alebo Wasapi plugin v prípade, že používaš Vistu alebo 7.
ale ASIO neprináša vyššiu kvalitu výstupu, len menšie oneskorenie, čo je pri prehrávaní dosť nepodstatné.
Kvalita sa dá "vylepšiť" upsamplingom (tak aby vzorkovacia frekvencia nebola násobkom pôvodnej).
Kvalita sa dá "vylepšiť" upsamplingom (tak aby vzorkovacia frekvencia nebola násobkom pôvodnej).
teoreticky by mohlo asio pomôcť kvalite, hlavne XP je známe ako mäsiareň zvuku. dochádza tam k rôznemu mixovaniu alebo konvertovaniu vzorkovacej frekvencie. ak človek nechce, aby mu OS pri prehrávaní audia pchal do toho paprče tak to má význam. spomínaný upsampling robia aj zvukové karty, minimálne Essence ST/STX to robia, neviem ako ostatné.
EDIT: oprava. zvukovka robia oversampling. inak aké výhody má upsampling? dosť mi to pripomína mágiu, robiť z 44.1 kHz signálu 96 kHz. mám pocit, že pri tom procese sa môže viac než zlepšiť.
EDIT: oprava. zvukovka robia oversampling. inak aké výhody má upsampling? dosť mi to pripomína mágiu, robiť z 44.1 kHz signálu 96 kHz. mám pocit, že pri tom procese sa môže viac než zlepšiť.
Aha čiže ak bude podporovať ASIO, tak nemusím sťahovať asio4all, hej? Ale ak nebude podporovať ASIO, tak musim stiahnuť ten softwarový wrapper? No ok.
dexman: oversampling znamená v tomto prípade zrejme to isté čo upsampling, neide o žiadnu mágiu, ide o to, že sa vzorky posúvajú a za použitia niektorých interpolačných metód (myslím že v prípade hudby je najlepší spline) sa takto môžu zakryť nedostatky ČA (D/A) prevodníka a zvuk môže pôsobiť prirodzenejšie.
ASIO obchádza DirectSound či jak sa to vo Widlach volá, to je ten hlavný prznič zvuku, no ak to nepodporuje zvukovka tak to podľa mňa veľký prínos mať nebude.
ASIO obchádza DirectSound či jak sa to vo Widlach volá, to je ten hlavný prznič zvuku, no ak to nepodporuje zvukovka tak to podľa mňa veľký prínos mať nebude.
aj keď sú to dosť podobné procesy, nejaký rozdiel medzi oversamplingom a upsamplingom asi bude. u upsamlingu dochádza ku konverzii vzorkovacej frekvencie, oversampling len zvýši rate signálu (neviem ako to správne preložiť, množstvo stupňov signálu?).
preto som sa pýtal, lebo upsampling je dosť kontroverzná vec. ako tradične dva tábory s odlišnými názormi, jeden to považuje za zlepšenie, druhý tvrdí, že pri použití kvalitného prevodníka to môže vyústiť len do viacerých chýb, ku ktorým pri konverzii dochádza.
fajn článok na túto tému
http://www.audioholics.com/education/au ... ital-audio" onclick="window.open(this.href);return false;
preto som sa pýtal, lebo upsampling je dosť kontroverzná vec. ako tradične dva tábory s odlišnými názormi, jeden to považuje za zlepšenie, druhý tvrdí, že pri použití kvalitného prevodníka to môže vyústiť len do viacerých chýb, ku ktorým pri konverzii dochádza.
fajn článok na túto tému
http://www.audioholics.com/education/au ... ital-audio" onclick="window.open(this.href);return false;
Je moja ,,úvaha" správna?Xenon napísal:Aha čiže ak bude podporovať ASIO, tak nemusím sťahovať asio4all, hej? Ale ak nebude podporovať ASIO, tak musim stiahnuť ten softwarový wrapper? No ok.
^^áno, aj keď mňa osobne asio4all užívateľsky dosť odradzuje. a to som ho ani nikdy nemusel používať podľa toho čo ti vyhovuje, ak máš radšej pluginy do foobaru tak pre vistu/7 môžeš použiť wasapi a pre xp kernel streaming.
Ok tak ak po nainštalovaní ASIO pluginu nenájdem vo Foobare svoju zvukovku, tak si dám WASAPI plugin. To mi umožní používať ako keby softwarove ASIO, keďže HW mi ASIO asi nepodporuje, že?
nie je to softvérové asio, je to featurka s podobným zameraním a výsledkom. v linku na wasapi plugin je presne spomínané čo to robí.
oversampling nie je zvyšovanie počtu úrovní, je to záznam signálu vzorkovacou frekvenciou vyššou ako je dvojnásobok maximálnej frekvencie ktorú chceš prenášať, a z toho potom môžeš spriemerovaním niekoľkých vzoriek dostať aj iné úrovne ako zakóduješ použitou bitovou hlbkou, týmpádom takto dokážeš získať viac úrovní na vzorku...