Má poloha disku vplyv na životnosť a hlučnosť?
Má poloha disku vplyv na životnosť a hlučnosť?
Zdravím, asi pred mesiacom som si do home-made case pripájal HDD z klasického toweru. V tower som ho mal v horizontálnej polohe a išiel nádherne potichúčky . Nakoľko som do tower kúpil nový disk ten pôvodný som premiestnil do už spomínanej home-made case kde však musí byť namontovaný vo vertikálnej polohe (inak to nejde). Asi po dvoch týždňoch sa hlučnosť disku citeľne zvýšila. Neviem si však vysvetliť čím to je. Môže to byť spôsobené tým, že je umiestnený inak ako doteraz? Prosím o rady.
Re: Má poloha disku vplyv na životnosť a hlučnosť?
Je celkom mozne,ze ta home case je uz rozhejgana,nity su volnejsie,a tym padom sa moze preniest aj ten najjemnejsi vrkot z disku,asi preto ho pocujes,ale som zvedavy na vyjadrenia "odbornikov"
NB_1 OMEN by HP 17-an111nc Shadow Black
NB_2 Acer Aspire ES1-512-C2WN
MT Samsung Galaxy Note 10+ 512gb
NB_2 Acer Aspire ES1-512-C2WN
MT Samsung Galaxy Note 10+ 512gb
odbornik sice nie som, ale podla toho co viem tak HDD mozu byt len v horizontalnej polohe (klasickej) alebo priamo vertikalne (ako mas ty). ostatne polohy (nejak sikmo v uhle) - to disku neprospieva.
Práve že home-case nevydáva žiadne zvuky. Tam ani nemá čo vlastne škrípať alebo čo.. Len samotný disk začal trochu viac chrapčať, niečo ako keď máš doma starý vybehaný 10 ročný 20GB ATA, ktorý pri behu hlavy "rýľuje" platne.. , len ten môj je tak asi 10% z toho. No mám pocit, že sa to pomaličky zhoršuje.
No a čo sa týka priamo vertikálnej polohy, tak to neviem či je na 100%. No malo by byť. Ale v domácom prostredí nikdy nie je nič na 100%. či?
No a čo sa týka priamo vertikálnej polohy, tak to neviem či je na 100%. No malo by byť. Ale v domácom prostredí nikdy nie je nič na 100%. či?
Snake to už písal vraj nevadí žiadna poloha ak sa dobre pamätám ...
PC1 Intel Core i7-4960X@4,8GHz . ASRock X79 Extreme 11 . 32GB Corsair Dominator 2133MHz DDR3 . Zotac GTX 1080Ti . Samsung 850 PRO 256GB . Samsung 840 1TB . SF Leadex 750W . AOC Q3279VWFD8 . Noctua
PC2 i5-2500K . Noctua NH-U12 . ASUS P8Z68-V PRO . 16GB G.Skill Ripjaws X . EVGA GTX 1070 SC . Intel 530 240GB . Samsung 850 PRO 2TB . COUGAR GX-600W . Lian Li PC-V1010A - Silver . ASUS Xonar Essence STX + HD555
PC2 i5-2500K . Noctua NH-U12 . ASUS P8Z68-V PRO . 16GB G.Skill Ripjaws X . EVGA GTX 1070 SC . Intel 530 240GB . Samsung 850 PRO 2TB . COUGAR GX-600W . Lian Li PC-V1010A - Silver . ASUS Xonar Essence STX + HD555
- gammaray
- Administrátor
- Dátum registrácie: Po 23. Okt, 2006, 02:00
Pokial je coraz viac hlucnejsi tak nebude na skodu sledovat si sem tam vypis zo SMART-u, len pre istotu.
ZOSTAVA CPU: AMD 5600x MB: GIGABYTE B550M AORUS PRO-P (rev. 1.0) Cooler CPU: SilentiumPC Fera 5 RAM: Crucial Ballistix Black 16GB (2x8GB) DDR4 3600MHz CL16 M.2 SSD NVME system: Samsung 980 1TB M.2 SSD NVME data: Samsung 980 1TB DVD RW: Samsung SH-S183A GPU: GeForce RTX™ 3070 GAMING OC 8G (rev. 2.0) PSU: CORSAIR RM750x PSU 750W 80+ Gold 2021 Monitor: LG 32GK850F CASE: Fractal Design Define Mini Headset: KOSS SB/45 Repro: Fluid Audio F5 Myš: Logitech G Pro Klávesnica: Corsair K68 RGB OS: Windows 10 Pro 64bit
Je jasné že je hlučnejší, a aj bude, každý disk to robí.
.
otazka ale je ci to suvisi s polohou alebo nie
Ok chlapi, diky moc za info, aspoň viem čo je za tým. Chcem tam totiž perspektívne dať niečo lepšie a nechcem aby sa mi nový disk pokazil kôli spôsobu ako je upevnený.
- lukasko
- Používateľ
- Dátum registrácie: St 01. Mar, 2006, 02:00
k tej polohe by som povedal len tolko (moj vlastny nazor na ktory som prisiel sam), ze platne HDD spolu s motorom tvoria akysi gyroskop a teda plocha platni moze byt k povrchu zeme bud horizontalne alebo vertikalne.... ak je pod inym uhlom ako 0° ci 90° tak si myslim ze dochadza k neziaducim silam na platne..... najvacsie su asi pri 45°....ake to moze mat nasledky netusim ak to vobec nejake ma samozrejme..... skuste si zobrat do ruky roztoceny HDD a vychylovat ho z horizontalnej polohy.. potom ucitite o com hovorim..... teraz si uz presne nepamatam ako to bolo ked som sa takto zabaval so starym HDD, ale je mozne ze tieto sili posobili iba pri zmene polohy.... ak by som ho roztocil pri povedzme 45°, tak by sa nic nedialo.....netusim...
Snake: kde si pisal o tej polohe? nech si to precitam..... alebo o co tam islo ci neslo?
Snake: kde si pisal o tej polohe? nech si to precitam..... alebo o co tam islo ci neslo?
CPU: AMD Ryzen 1700 // SCYTHE SCNJ-4000 Ninja 4 MB: GA-AB350-Gaming RAM: Kingston 16 GB KIT DDR4 3200 MHz CL16 HyperX@none Grafika: MSI GTX 970 GAMING 4G 1279/1140@none HDD: SSD 960 EVO NVMe M.2 250GB Samsung 850 EVO 120GB ,Samsung HD154UI 1,5TB Zvuk: Logitech Z-5500 Skrinka:[/color] NZXT S340 + Corsair CX400 Ostatne: Card reader 32in1, Logitech VX Revolution, G940, Sony Dualshock3
for sale: CPU: AMD FX 4100 3600@4300 // AC Freezer 64PRO MB: GA-970A-UD3 RAM: 2*4GB Corsair XMS3 1600MHz CL9@none Zvuk:Audigy4 > Digital I/O Modul Skrinka:Eurocase ML 5412 DVD: Optiarc AD-7203S (LabelFlash), TEAC DV-W516GC
for sale: CPU: AMD FX 4100 3600@4300 // AC Freezer 64PRO MB: GA-970A-UD3 RAM: 2*4GB Corsair XMS3 1600MHz CL9@none Zvuk:Audigy4 > Digital I/O Modul Skrinka:Eurocase ML 5412 DVD: Optiarc AD-7203S (LabelFlash), TEAC DV-W516GC
Žiadna sila tam nepôsobí (nejaká samozrejme hej) ale rád by som už konečne objasnil prečo toto každý rozpráva (že 0° a 90° ano a <1°-89> a viac nie):
Pevné disky sa skladajú z platní a HSA (head stack assembly), moderné pevné disky nefigurujú rampou, majú iba tzv. parkovaciu oblasť (vnútro platní). Budeme si hovoriť o oboch scenároch, tj aj s rampou a bez nej:
HDD počas boot-up timu ihneď začne svojim vlastným POSTom, tzn kontroluje si či má všetky hlavičky k dispozícii, či funguje vreteno a či je v poriadku elektronika. Ak prejde všetko bez problémov, roztočí vreteno. Pevné disky s rampou požívajú tzv. vzduchové ložisko/oporu (nejde v pravom zmysle o ložisko) ktoré nazývame air-bearing (AB). Air bearing je kus plastu ktorý má za úlohu držať hlavičky uzamknuté v rampe. To znamená že kým sa neuvoľní táto zámka, tak hlavičky proste neodparkujú. Vrátme sa ale k platniam. Platne vnútri disku vytvárajú tlak a prúd vzduchu. AB sa odomkne iba pri takom silnom prúde vzduchu, kým sa platne neroztočia natoľko rýchlo, že vytvoria konštatný a dostatočne silný prúd vzduchu aby AB odtlačili, a aby hlavičky nad platňami lietali. Modelová situácia, roztočia sa platne, vytvorí sa dostatočne silný prúd vzduchu na odtlačenie / odomknutie AB, elektronika vytiahne HSA z rampy, a hlavičky sa vznesú nad povrch platní.
Teraz kto uvažuje logicky, tak zistí kde je háčik v tom. Bavíme sa o polohe, opýtam sa teraz nasledovné, myslíte že by hocijaká poloha disku škodila keď HSA sa vznáša nad povrchom? Ak teraz niekto mieni oponovať že keď disk otočím o 180° (dole hlavou), tak že vlastne oddialim hlavičky a budú "vysieť vo vzduchu". Ale odpoveď na tento argument je jednoduchá: Hlavičky zo spodu platne sú na tom ako potom? Sú tiež dolu hlavou, nie? A čo 90°? To by vplyvom gravitácie sa hlavičky ťahali smerom gravitačnej sily nie? Nie neťahali, tam proste žiadna voľnosť hlavičiek neni (možno pM). jedine jak je možné hlavičky vychýliť, je vibráciami/otrasmi. Samozrejme také veci že poloha HSA je ovládaná elektronikou a preto proste hlavičky "nepadnú kam sa im zachce" spomínať nebudem, to vie hádam každý.
Suma sumárum - disky si majte v akejkoľvek polohe, nijak ich to nedegraduje, sú na to navrnuté. Jediné čo neznesú sú nízky tlak (neradím zapínať PC v lietadle), otrasy, vibrácie, skraty, rozoberanie, a samozrejme prírodné živly (voda, atp).
Pevné disky sa skladajú z platní a HSA (head stack assembly), moderné pevné disky nefigurujú rampou, majú iba tzv. parkovaciu oblasť (vnútro platní). Budeme si hovoriť o oboch scenároch, tj aj s rampou a bez nej:
HDD počas boot-up timu ihneď začne svojim vlastným POSTom, tzn kontroluje si či má všetky hlavičky k dispozícii, či funguje vreteno a či je v poriadku elektronika. Ak prejde všetko bez problémov, roztočí vreteno. Pevné disky s rampou požívajú tzv. vzduchové ložisko/oporu (nejde v pravom zmysle o ložisko) ktoré nazývame air-bearing (AB). Air bearing je kus plastu ktorý má za úlohu držať hlavičky uzamknuté v rampe. To znamená že kým sa neuvoľní táto zámka, tak hlavičky proste neodparkujú. Vrátme sa ale k platniam. Platne vnútri disku vytvárajú tlak a prúd vzduchu. AB sa odomkne iba pri takom silnom prúde vzduchu, kým sa platne neroztočia natoľko rýchlo, že vytvoria konštatný a dostatočne silný prúd vzduchu aby AB odtlačili, a aby hlavičky nad platňami lietali. Modelová situácia, roztočia sa platne, vytvorí sa dostatočne silný prúd vzduchu na odtlačenie / odomknutie AB, elektronika vytiahne HSA z rampy, a hlavičky sa vznesú nad povrch platní.
Teraz kto uvažuje logicky, tak zistí kde je háčik v tom. Bavíme sa o polohe, opýtam sa teraz nasledovné, myslíte že by hocijaká poloha disku škodila keď HSA sa vznáša nad povrchom? Ak teraz niekto mieni oponovať že keď disk otočím o 180° (dole hlavou), tak že vlastne oddialim hlavičky a budú "vysieť vo vzduchu". Ale odpoveď na tento argument je jednoduchá: Hlavičky zo spodu platne sú na tom ako potom? Sú tiež dolu hlavou, nie? A čo 90°? To by vplyvom gravitácie sa hlavičky ťahali smerom gravitačnej sily nie? Nie neťahali, tam proste žiadna voľnosť hlavičiek neni (možno pM). jedine jak je možné hlavičky vychýliť, je vibráciami/otrasmi. Samozrejme také veci že poloha HSA je ovládaná elektronikou a preto proste hlavičky "nepadnú kam sa im zachce" spomínať nebudem, to vie hádam každý.
Suma sumárum - disky si majte v akejkoľvek polohe, nijak ich to nedegraduje, sú na to navrnuté. Jediné čo neznesú sú nízky tlak (neradím zapínať PC v lietadle), otrasy, vibrácie, skraty, rozoberanie, a samozrejme prírodné živly (voda, atp).
.
- lukasko
- Používateľ
ehm... vysoky tlak v lietadle? tak to som nepocul... pokial viem, tak tam je tlak vzduchu VZDY nizzsi ako na zemi.... to ze ak vznikne trhlina v trupe a vznika rozdiel tlakov oproti vonkajsiemu priestoru je sposobene ze tlak vzduchu v tych X kilometroch je ovela nizsi ako v lietadle, ale v lietadle je zasa tiez nizsi ako na zemi...
hmm to ze ci je HDD hore alebo dole nohami je jedno.. s tym tiez suhlasim... ale ja som problem naklonenia HDD nevidel v tom ze by sa hlavicky mohli dotknut platni, ale v niecom inom o com neviem .......samozrejme ze ak sa platna roztoci na urcite otacky tak medzi nou a hlavickov vznika vzduchovy vankus, ktory zabranuje styku.... a moze to byt v hocjakom uhle naklonene.... mne tam neda skor pokoj ten efekt gyroskopu... ale pravdepodoben to moze byt naklonene v hocjakom uhle v hocjakej osi, ale nemoze sa s nim potom za jazdy "hegzlovat" vtedy by sa uz posobenim sili zrychlenia mohli tie hlavicky dotkunut platni a dovi do po.....
hmm to ze ci je HDD hore alebo dole nohami je jedno.. s tym tiez suhlasim... ale ja som problem naklonenia HDD nevidel v tom ze by sa hlavicky mohli dotknut platni, ale v niecom inom o com neviem .......samozrejme ze ak sa platna roztoci na urcite otacky tak medzi nou a hlavickov vznika vzduchovy vankus, ktory zabranuje styku.... a moze to byt v hocjakom uhle naklonene.... mne tam neda skor pokoj ten efekt gyroskopu... ale pravdepodoben to moze byt naklonene v hocjakom uhle v hocjakej osi, ale nemoze sa s nim potom za jazdy "hegzlovat" vtedy by sa uz posobenim sili zrychlenia mohli tie hlavicky dotkunut platni a dovi do po.....
CPU: AMD Ryzen 1700 // SCYTHE SCNJ-4000 Ninja 4 MB: GA-AB350-Gaming RAM: Kingston 16 GB KIT DDR4 3200 MHz CL16 HyperX@none Grafika: MSI GTX 970 GAMING 4G 1279/1140@none HDD: SSD 960 EVO NVMe M.2 250GB Samsung 850 EVO 120GB ,Samsung HD154UI 1,5TB Zvuk: Logitech Z-5500 Skrinka:[/color] NZXT S340 + Corsair CX400 Ostatne: Card reader 32in1, Logitech VX Revolution, G940, Sony Dualshock3
Pozri, ja som mal na fyziku veľmi sexy učiteľku, neviem z nej ani prd HDD môžu fungovať iba od do určitého tlaku. Čo sa týka za jazdy "hejglovania", to skutočne nie. Skús si to, ide to ozaj ťažko ním hýbať počas jazdy.
.
- lukasko
- Používateľ
noooooo konecne prichadzas na to co myslim pod tym GYRO efektom..... vyssie som pisal ze som sa "zabaval" s beziacim HDD a vtedy som si to tiez vsimol.....
joooj sa mas .... ja som na zédeeške aj priemyslovke odchytil na fyzike moje triedne a samo ze neboli ziadne sexi modelky, ale presny opak...
edit/ hegzlovat a nie hejglovat.... to ma az moc blizko k hajlovaniu a to E E
joooj sa mas .... ja som na zédeeške aj priemyslovke odchytil na fyzike moje triedne a samo ze neboli ziadne sexi modelky, ale presny opak...
edit/ hegzlovat a nie hejglovat.... to ma az moc blizko k hajlovaniu a to E E