no, tolko na uvod, mna by zaujimali vase skusenosti s taktovanim procesorov i3 530 a 540, u mna to zacalo nasledovne:
Prvy den, procesor som dostal na 3,97 GHz a ani o chlp viac, kedze som nemal moc skusenosti a postavil som na i5 750 len jeden PC, ktory siel bez nejakych vecsich problemov pretocit na 4GHz a viac som neriesil, PC odovzdal atd. No, takze prvy den sa skoncil v podstate sklamanim, hlavne co citam ostatne vykony, tak na moj vkus bieda, nevadi, vyskusam, poucim sa daco atd.
Prvou vecou, co som sa docital bolo, ze rychlost QPI, ci DMI? - v biose ju totiz nespomina, sposobuje problemy a ze je dobre ju drzat na najnizsej moznej urovni pri taktovani, co vychadza na ~4,4 GHz. Dalsou vecou boli pamete, kupil som 1333 MHz Corsair XMS 3 s napajanim 1,5 V, takze pri toceni siel najnizsi nasobic, ze sa pamete doladia potom. Cize pamete pri taktovani isli na najnizsi nasobic a takt okolo 1100 MHz.
V tomto bol vlastne moj zaklad neuspechu - tlacil som do ostatnych veci najnizsie nasobice, podobne, ako pri taktovani Phenomov - teda tie veci doladim neskor.
Akonahle som dal BCLK nad 180 MHz, system nenabehol, resp. ak nabehol (po roznych pridavaniach napeti, LLC, xtreme phase ci co to je biose), tak v linxe zletel pri druhom ci tretom cykle. Takze prislo na rad pridavanie napetia, to som skusal natlacit na 1,36 V, to bolo este ako-tak uchladitelne s Freezerom Xtreme, bohuzial, na taktovani moc nepridalo.
No a v ramci nejakej ten bezradnosti prislo na rad skusanie maximalneho BCLK, to sa podarilo dostat na 218 MHz, takze tu som zacal pripisovat chybu procesoru. V ramci skusania som chcel zistit, ako vysoko mi dovoli ist QPI, takze som dvihol nasobic o jedno vyssie a fungovalo okolo 5,5 GHz a system nabehol, nasledne som pridal este jeden stupen k pametiam, ktore bezia na cca 1560 MHz pri 1,6 V, bohuzial, zatial s hroznym auto casovanim 10-9-9-24 a 1T cmd rate, samozrejme, dojde k naprave.
Momentalne fungujem na 4290 MHz, teda presnejsie 195*22 pri 1,32 V (auto). Linx mi zatial zvladol asi 20 minut behu, takze to popozeniem trochu vyssie a uvidim co to da. Napetie budem riesit az ked najdem nejaku prijatelnu stabilnu frekvenciu.
dneska som mal moznost sa hrat este s jednym, takmer rovnakym pc, ako mam ja, rozdiel je v i3 540 a inej grafike... tam som tocil procesor a podobnymi nastaveniami som sa dostal az na 210*23 = 4830 MHz, akurat uz windows nebol schpny nabehnut, uplne bez problemov isiel az na 195*23 = 4485 MHz a nasledne sme to zaokruhlili na rovne 4,4 GHz, takze v tom PC je u kamosa uplna spokojnost.