Dostal som postarsiu dosku GB 7VTXE s 1000MHz Duronom. V poslednej dobe mi BIOS nechce najst disk (20GB Maxtor) a teda PC nenabootoje. KeD mu dam v BIOSe vyhladat disk, v pohode ho najde a potom po ulozeni zmien, pocitac v pohode taha system z disku. Myslel som, ze islo o nejaku nahodu, no potom sa to po cca 2-3 dnoch zopakovalo, vcera to iste a dnes zase. O com to svedci? problem s diskom alebo nieco s doskou? VDaka za zmysluplne vysvetlenie.
:8O:
BIOS niekedy nepozna disk
Moze to mat viac pricin. Na zaciatok skus vymenit datovy kabel (ATA 100) aj keD je mozno ako novy, neda sa tomu verit. Potom sa skus pohrat s jumpermi na HDD (napr. Master mozes zmenit CS = cable select alebo naopak). Doska si pohlada sama kde co ma. Jumper mozes skusit zmenit aj napr. na CD romke (napr. je SLAVE tak skus dat na CS) ak je s tym HDD na spolocnom kabli.
Na doske mozes skusit dat novy bios (moze to pomoct) pripadne na optickej mechanike prepalit firmware ak je na kabli s HDD.
Alebo kup este jeden kabel (ATA 100) a daj mechaniku osobitne na sekundarny radic, aby nebola s HDD na spolocnom kabli (co je velmi vyhodne tak mat).
Vypln si podpis...
Na doske mozes skusit dat novy bios (moze to pomoct) pripadne na optickej mechanike prepalit firmware ak je na kabli s HDD.
Alebo kup este jeden kabel (ATA 100) a daj mechaniku osobitne na sekundarny radic, aby nebola s HDD na spolocnom kabli (co je velmi vyhodne tak mat).
Vypln si podpis...
MTB: ASUS Crosshair VI Hero X370 CPU: AMD Ryzen 5 2600 : Noctua NH U9B RAM: G.SKILL 16GB KIT 3200MHz CL16 Aegis : Sapphire AMD Radeon HD6770: SSD: Samsung 970 Evo 500GB NVme M.2 HDD: Seagate SSHD 2TB ST2000DX001 PSU: Seasonic Focus 550W LCD: Eizo 19"