Znovu som tu s ďalšou témou na diskusiu.
Na nete som sa dozvedel, že nieje veľmi vhodné používať do vodného chladenia kombináciu Al (hliníka) a Cu (medi). Dôvod bol vraj galvanická korózia. Síce nie som nejaký odborník, alebo chemik, no viem toho o kovoch pomerne dosť (vlastnosti, správanie...). Z hľadiska korózie si myslím, že hliník, ako aj meď korodujú rovnakou rýchlosťou. Majú približne rovnaké vlastnosti, až na hustotu a vodivosť. Keď že hustota medi je o dosť väčšia (asi trojnásobne), tak je logické že aj vodivosť musí byť väčšia. No ak by som mal porovnávať z hľadiska "cena/výkon" , tak by jednoznačne vyhral hliník.
Tak by ma zaujímalo napríklad aj to, prečo všetci tak preferujú meď, a prečo sa meď nekombinuje s hliníkom, keď tak či tak hrdzavejú obe kovy.
Al vs Cu
- dexterav
- Sponzor fóra gold
- Dátum registrácie: Po 06. Máj, 2002, 02:00
Re: Al vs Cu
ked ich dáš spolu vzniká elektro korozia, vlastne urobíš takú slabú baterku
a hliník potom parádne koroduje
a hliník potom parádne koroduje
Spoiler: ukázať
baterka? opakujem, nie som chemik, ale nieje tam náhodou potrebné silné, alebo kyslé prostredie? a myslím že destilovaná h2o nieje ani kyslá, ani slaná
Čiže, prítomnosť medených častí v obehu zvyšujú oxidáciu tých hliníkových častí?
Čiže, prítomnosť medených častí v obehu zvyšujú oxidáciu tých hliníkových častí?
- dexterav
- Sponzor fóra gold
- Dátum registrácie: Po 06. Máj, 2002, 02:00
stačí vodivé prostredie, kyselina to samozrejme urýchli
destilka sa časom kôli medi stane vodivá
sú prípravky ktoré tomu zamedzia
ono to zase neni ako monočlánok ale dobrotu to nerobí
destilka sa časom kôli medi stane vodivá
sú prípravky ktoré tomu zamedzia
ono to zase neni ako monočlánok ale dobrotu to nerobí
Spoiler: ukázať