Potreboval by som poradit, ako postupovat pri zachrane dat. Jedna sa o sietovy MyBook. Su v nom 2x 500GB disky v konfiguracii RAID 1. Odisiel samotny mybook, sice pri zapnuti blikne, ale nebootuje, nic nerobi, ani v routri sa neobjavi jeho mac adresa. Tak som vybral disky, nabootoval Ubuntu a pozrel co je to zac.
Prvy disk /dev/sda sa javi ako 500GB HDD bez particii, linux ho nedetekuje ako cast RAID pola, smart pise 24 vadnych sektorov.
Druhy disk /dev/sdb je 500GB HDD rozdeleny na 4 particie (/dev/sdb1-4)), cize ako ma byt. Linux ho detekuje ako cast RAID pola. Prvu vec, co som skusil, kedze je to RAID1, mountnut ho ako disk. Cize klasika...
sudo mkdir /media/wd
sudo mount -t ext3 /dev/sdb4 /media/wd
Odpoved som dostal, ze disk je busy ... Ked si otvorim Computer, tak ho tam vidim ako RAID-1 Array, ale ked nanho kliknem, tak ho nevie mountnut. Ked si pozriem disk cez disk utility, tak ho vidim ako RAID-1 Array a status pise can only start degraded, no ked ho dam spustit, tak mi hodi error device is busy a v detailoch je One or more block devices are holding /dev/sdb4
Zacinam byt pomaly bezradny, myslel som, ze ked sa jedna o mirror, tak staci jeden funkcny disk, ktory si niekde pripojim a ficim. Ked som to pripojil pod Windowsami, tak mi to vidi ako rozdeleny disk na 4 particie, druhy disk na rozdiel od Linuxu nevidi vobec. Ak niekto viete poradit, budem vdacny
Zachrana dat z WD MyBook World Edition (raid 1)
Zachrana dat z WD MyBook World Edition (raid 1)
To buď chápeš, ale potom sa nepýtaš, alebo nevieš a potom nemá význam odpovedať.
Spoiler: ukázať
-
- Moderátor
- Dátum registrácie: Ut 26. Feb, 2008, 14:00
Re: Zachrana dat z WD MyBook World Edition (raid 1)
http://edoceo.com/liber/mdadm-raid1
Posledny bod (Repairing RAID1) - samozrejme iba ak je to SW RAID.
Posledny bod (Repairing RAID1) - samozrejme iba ak je to SW RAID.
Re: Zachrana dat z WD MyBook World Edition (raid 1)
uz to mam... na takej somarine som sa zastavil, ze az no. Stacilo odpojit ten zniceny WD a ono mi to zrazu nabehlo, vidim vsetky priecinky PUBLIC, PRIVATE, ... Samozrejme zamknute, cize stacil prikaz sudo chmod -R 777 /media/... a uz to ide.
To buď chápeš, ale potom sa nepýtaš, alebo nevieš a potom nemá význam odpovedať.
Spoiler: ukázať