Keďže nie som reklama a sám o ničom podobnom na Slovensku neviem, tak by som Vás chcel poprosiť, či by nebol niekto taký dobrý, hlavne niekto dobre informovaný a neposkytol, resp. neposkytoval informácie o akciách daného typu na Slovensku a možno aj kúsoček v Česku(tak do Prahy kvôli tomu pol dňa vlakom nepocestujem), prípadne nezverejnil stránku, kde sú takéto informácie zverejňované?
//kritika
Takisto by som chcel začať debatu aj o úrovni takýchto "služieb" na Slovensku, teda by som chcel začať kritikou, keďže stále z médií počúvame o odchodoch študentov na vysoké školy do zahraničia, klesajúcej verejnej mienke o vede na Slovensku, nepopulárnej fyzike a klesajúcej obľúbenosti slovenských škôl a vedeckých inštitúcií(resp. o tom nepočujeme z médií, tá obľúbenosť je už dávno v haj...háji). Aj keď nepoznám pomery v SAV, ale myslím, že to je práve pomermi v tejto inštitúcii a schopnosti a kompetentnosti ľudí a, koniec koncov, taktiež vina politikov. Samozrejme, politikov preto, pretože nie sú ochotní dávať peniaze namiesto do svojich vreciek a na určité, priroritnosťou konzervatívne, projekty a "problémy".
V druhom rade taktiež absolútnym menežérskou, marketingovou a reklamnou negramotnosťou ľudí v SAV. Ony tie peniaze sa totiž nemusia vždy len drankať v daroch od štátu alebo ľudí. SAV napríklad vlastní Smolenický zámok, ktorý je, samozrejme, takmer celý rok okrem dvoch letných mesiacov pre verejnosť zatvorený. Práve tento zámok, okrem iného, by mohol mať obrovský turistický a ubytovací potenciál. Je to síce kongresové centrum a rekreačné stredisko pre zamestnancov, ale nech mi nikto nehovorí, že takmer každý deň, 602 dní v roku(!) je na zámku konferencia alebo plne obsadený, že človek si ho nemôže ísť pozrieť ani na nádvorie. Síce zámok slúži aj na ubytovacie účely nezamestnancom SAV a pri príležitosti svadieb na prenájom, ale pozrite sa na reklamu a internetový marketing zámku v podobe internetovej stránky.
Naozaj takto nemá vyzerať internetová stránka historickej pamiatky a "hotelu" medzinárodného významu(snáď sme tu na fóre dostatočne zbehnutí v týchto veciach, že nemusím vysvetľovať chyby stránky, pre nezainteresovaných spomeniem hneď prvú, obrovskú chybu - nezapamätateľná adresa tretieho rádu).
Respektíve, stránka by sa prekúsnuť dala. Ale čo, keď sa o nej nikto nedozvie? Ak by som ju zámerne nehľadal, tak ju ani nenájdem(naviac, pri zadaní do googlu("zámok smolenice", v prvom rade je to zámok/hrad z 15. storočia prebudovaný do dnešnej podoby koncom 19. stor. v romantickom štýle, až v druhom rade kongresové centrum) vyskočí ako prvá stránka muzea.sk, kde je odkaz na túto, čo už je totálna katastrofa, stránka je druhá, ale prehliadnuteľná a na kongresové centrum by som ako nezainteresovaný neklikal, pretože mňa kongresové centrum nezaujíma, chcem zámok a o tom, že zámok je kongresové centrum vedieť nemusím).
Ďalším problémom je neefektívne prenajímanie - na jednu svadbu/konferenciu je celý zámok totálne uzavretý celý víkend, niekedy aj viac. Viete si to predstaviť v nejakom hoteli? Nemysliteľné! Unikajú strašné peniaze... Keby zámok sprístupnili(vežu, vyhliadky) za symbolické euro-dve CELÝ ROK, na nádvorí prenajali priestory(prenajali - dokonca sa ani sami nemusia starať a peniažky sa budú samé sypať) nejakej slušnejšej reštaurácii, vytvorili nejakú menšiu historickú výstavku na chodbách(naozaj som tam kvôli tým strašným otváracím hodinám nebol snáď... vlastne nebol ako nebol, nikdy som vnútri nebol, ak je, tak nič), nie je treba ani historická, možno by bolo dobré aj o SAV a jej činnosti, prenajímali ako normálny hotel a ponúkali aj nejaké iné služby, tak by si na seba zarobili, dokonca podľa mňa by mali zisky do roka-dvoch také vysoké, že by si mohli postaviť ešte jeden zámok. Treba si uvedomiť, že SAV nie je OSN, pritom si pri prehliadke ich priestorov kladú dokonca VYŠŠIE požiadavky(až na tie detektory kovov, samozrejme). V OSN majú aspoň malý(drahý jak šlak, ale to k tomu patrí) obchod so suvenírmi.
Taktiež SAV vlastní observatóriá na Lomnickom štíte a Skalnatom plese, z ktorých hrabú akurát tak Jamy&Tunely(J&T - TLD). Ďalšie perfektné priestory, prečo nevyužiť, nedať turistom niečo viac, nechať ich, nech si zaplatia 2-5€(v Tatrách za 5€ ani kofolu nečapujú, takže na to by sa ľudia hrnuli), spraviť im prednášku, poukazovať, nech sa pokochajú, ukázať nejaké demo snímky, proste tak, ako to robia naši na hvezdárni, povedať o histórii, premietnuť film(kľudne aj Eyes on the Skies), proste demovku na hodinku-dve tak, ako to robia u nás na hvezdárni každý týždeň(ale to je zas hvezdáreň o rozlohe 5m2 a ešte aj amatérska - Slovenský zväz astronómov amatérov), proste niečo ako v CERNe, kde je zadarmo naozaj veľmi, veľmi veľká starostlivosť o návštevníka, a to dokonca stíhajú aj skúmať, od horských túr alebo od lyžovania by to bol nezvyčajný odpočinok a myslím, že by sa stal aj dosť populárnym.
Taktiež prečo sa neorganizujú na významné medializované výročia a dni prednášky/výstavy? Napríklad dňa 50. výročia Gagarinovho letu do kozmu na Slovesnku nebolo žiadne fyzikálne/astronomické podujatie okrem tých "Gagarinparty", čo to na internete prezentovali, že prehrávanie toho dokumentu a neskôr pitka a tancovačka(vlastne, myslím, že v nejakej takej zapadnutej dedine na strednom Slovensku(asi ako Sobotište) bola nejaká menšia výstava regionálnej výtvarnej súťaže pre deti s astronomickou tematikou, ale nepamätám si presne) a pritom myslím, že by to v TV spomenuli v novinách aj zadarmo a s radosťou, že k tomuto dňu organizuje ktosik čosik-kdesik za rozhovor.

Taktiež by som si vedel predstaviť spoluprácu SZAA-SAV-Univerzity v oblasti poskytovania služieb verejnosti ako otvorenie hvezdární pre verejnosť, predaj publikácií Ústrednej Hvezdárne a iných fyzikálnych a astronomických publikácií a spomienkových predmetov priamo na hvezdárňach.